Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2017

Πασχάλης Τόσιος : Συμμετέχουμε -Ψηφίζουμε - Αλλάζουμε

Συνεπείς πάντα με τις αρχές, τις αξίες και την ιστορία του δημοκρατικού σοσιαλισμού, να αγωνιζόμαστε για τους Έλληνες και την Πατρίδα, αλλά και για την αξιοπρέπεια κάθε ανθρώπου, σε κάθε γωνιά της γης, και ιδιαίτερα των ανθρώπων που πλήττονται από τις

ανισότητες που φέρνει μαζί του ένα άδικο, από κάθε άποψη, σύστημα διακυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, για τους κατατρεγμένους και τους αδύναμους.

Αγωνιζόμαστε για μια δημοκρατική και κυρίως, προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση.

Αυτός είναι ο στόχος μας.

Η κρίση και οι επιπτώσεις της, αλλά κυρίως οι επιπτώσεις από τις επιλογές και τις πολιτικές τόσο της δεξιάς συντήρησης, της ΝΔ, όσο και της δήθεν αριστερής συντήρησης, των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, καθιστά αυτόν τον στόχο ακόμη πιο επίκαιρο και επιτακτικό.

Αυτός ο στόχος, θα επιτευχθεί μόνον με μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, που ο πολίτης θα αντιληφθεί και θα πιστέψει ότι πράγματι είναι και οραματική και ρεαλιστική και αξιόπιστη και αποτελεσματική.

Και με μια ισχυρή κοινωνική και πολιτική συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που θα αποτελέσει τον κυρίαρχο αντίπαλο της συντήρησης.

Αυτή οφείλουμε να είναι η επιδίωξή μας - να καταστούμε η κυρίαρχη ιδεολογικά και πολιτικά δύναμη απέναντι στη συντήρηση.

Γι' αυτό και το εγχείρημά μας πρέπει να χαρακτηρίζεται από το πολιτικό του πρόσημο, όχι από οτιδήποτε άλλο που στα μάτια των πολιτών θα είναι και θα φαίνεται εσωστρεφές και δεν θα τον αφορά,

Βρισκόμαστε εδώ, για να συμβάλλουμε στην επιτακτική εθνική ανάγκη της ΑΛΛΑΓΗΣ της χώρας.

Της ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ της χώρας.

Για να τελειώνουμε με ό,τι μας οδήγησε στην κρίση και ένα βήμα πριν από μια εθνική καταστροφή.

Βρισκόμαστε εδώ για να αγωνιστούμε για την ΑΛΛΑΓΗ της χώρας και της ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

Για την ΑΛΛΑΓΗ του κράτους, της αυτοδιοίκησης, του παραγωγικού μοντέλου και βεβαίως του πολιτικού συστήματος.

Για την ΑΛΛΑΓΗ,
Όχι για τη διαχείριση και τη νομή της εξουσίας.

Αν η χώρα δεν αλλάξει εκ βάθρων, οι κρίσεις θα επανέρχονται ως τακτικά φαινόμενα.

Στην Ελλάδα κυριαρχεί ένα ιδιότυπο πολιτικό - οικονομικό σύστημα, που παράγει διαρκώς, αδικίες και ανισότητες.Γι' αυτό μιλήσαμε για έναν ιδιότυπο πελατειακό καπιταλισμό.
Μια δομή κράτους και οικονομίας που υποθάλπτει την εξάρτηση και τον παρασιτισμό.
Που εγκλωβίζει δημιουργικές δυνάμεις σε έναν αγώνα εξεύρεσης μεσαζόντων αντί παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.
Κυρίαρχη αντίληψη είναι η ιδιοποίηση μέσω του κράτους του δημόσιου πλούτου και της εξουσίας.
Το βάρος της παρασιτικής πολιτικής και οικονομίας είχε ως νομοτελειακό αποτέλεσμα την κατάρρευση του ελληνικού κράτους.
Είχε επίσης ως αποτέλεσμα, το πολιτικό σύστημα να παραμείνει εγκλωβισμένο στις πρακτικές και τις δεσμεύσεις μιας πελατειακής πολιτικής.

Αυτά μας οδήγησαν στην κρίση.

Γι' αυτό, πρέπει να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο στο βιβλίο της ιστορίας.

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, αλλά με τις διαφορτικότητές μας,
προτάξαμε για αυτήν τη συνεργασία το εθνικό συμφέρον και πάλι.

Το έργο μας, δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι εθνικά αναγκαίο.

Από την επίτευξη αυτού του στόχου, θα κριθούμε όλοι μας.

Εύχομαι να το πετύχουμε.

Είμαι βέβαιος, ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Το έχουμε ξανακάνει και το μπορούμε.

Με όχημα μια πραγματικά προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, με ένα εθνικό σχέδιο οραματικό, αλλά και ρεαλιστικό και αξιόπιστο, απαιτώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην διαμόρφωση της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης μεταξύ πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων, για να βγούμε από την κρίση και να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα, με βιώσιμες θέσεις εργασίας, που θα είναι απαλλαγμένη από τις κακοδαιμονίες του παρελθόντος, απαλλαγμένη δηλαδή, από ό,τι θεωρούσαμε "κανονικότητα"μέχρι το 2009.

Μοναδική προϋπόθεση, να υποτάξουμε τα πάντα στον στρατηγικό στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ της χώρας.



Η δημοκρατικη παράταξη γεννήθηκε για να αγωνιστεί για την ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ της χώρας.

Ιδρυτική μας θέση είναι ότιαυτό το ιστορικής σημασίας και αναγκαιότητας εθνικό έργοείναι ευθύνη των προοδευτικών δυνάμεων να το φέρουν σε πέρας.

Το ΚΙΝΗΜΑ μαςήρθε για να εκφράσει κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη που εμπνέεται από τις αρχές του δημοκρατικού σοσιαλισμούτης δημοκρατικής αριστεράςτου πολιτικού φιλελευθερισμού και της πολιτικής οικολογίας και είναι αφοσιωμένος στον στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Στρατηγική  μας επιδίωξηείναι η συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας που να μπορεί να εκφράσει και να αγωνιστεί για την προώθηση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης που να υπηρετεί τον στρατηγικό στόχο της ΑΛΛΑΓΗΣ.

Αυτό που τώρα έχει σημασίαείναι να κοιτάξουμε προς το ΜΕΛΛΟΝ.

Μπορεί να υπάρχουν αρκετά θέματα στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, όμως, υπάρχουν και αρκετά που αποτελούν κοινή μας πεποίθηση.

Αλλά,

Είναι γεγονός ότιη κρίση που συνεχίζει να ταλανίζει τους Έλληνες υπήρξε και αφορμή για την παραγωγή και διασπορά πολλών μυθευμάτων. Οι ψεύτικες υποσχέσεις και η συνομωσιολογία άγγιξαν πολλούς Έλληνες και πολλούς ψηφοφόρους στον προοδευτικό χώρο. Συνέβαλαν στον πολυκερματισμό της προοδευτικής παράταξης και στην άδικη σπίλωσή της. Έτσι, λεηλατήθηκε με ευκολία από όσους υπόσχονταν παραδείσους, κοροϊδεύοντας τον Ελληνικό λαόΚατάφεραν οι δυνάμεις αυτές να υπονομεύσουν ένα προοδευτικό μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε δυναμικά αλλά έμεινε ανολοκλήρωτο - παρατείνοντας έτσι και την ίδια την κρίση.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών,

Οι εξελίξεις που μεσολάβησαν, από τις πολιτικές και τις επιλογές και της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ,συνέβαλαν καθοριστικά ώστενα αναδειχθεί μια ακόμη πιο επώδυνη πραγματικότητα για τον Ελληνικό λαό.

Την ίδια ώρα υπήρχε και η ιστορική ανάγκη η προοδευτική παράταξη να αναμορφωθείνα ανασυνταχθεί και να διαμορφώσει νέες συμμαχίες για να ορθώσει το ανάστημά της αποφασιστικά στα κακώς κείμενα ενός πολιτικο-οικονομικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στην εξάρτησηΣτην παρασιτική και όχι παραγωγική οικονομία.

Σήμερα, ξεκάθαρα, ο Ελληνικός λαός βλέπει αυτές τις αλήθειες και θέλει σε νέες και γερές βάσεις μια προοδευτική δημοκρατική παράταξη ικανή και θαρραλέα απέναντι στις ασθένειες που μας έφεραν ως εδώ.

Απαιτεί μια ξεκάθαρη εξιστόρηση για το πώς οδηγηθήκαμε στην κρίση και μια εμπεριστατωμένη διάγνωση του ελληνικού προβλήματος ώστε να υπάρξει ένα οραματικό αλλά και ρεαλιστικό Εθνικό Σχέδιο, για το πώς θα βγούμε από αυτήν και πώς θα οικοδομήσουμε μια βιώσιμη επόμενη ημέρα.

Επιπλέον,

Σε αυτές τις εξελίξειςήρθαν να προστεθούν τα όσα διαδραματίστηκαν στην ΕΕ και στην ευρύτερη περιοχή μαςΌλα προσέθεσαν περισσότερους κινδύνουςεπέτειναν την ανασφάλεια και όξυναν την αίσθηση μιας αχαρογράφητης επόμενης ημέρας και για την Ελλάδα και για την ΕυρώπηΟι πολίτες σήμεραβρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από τα τέλη του 2011.

Παράλληλαυπήρξαν και σαφείς ενδείξεις από δυνάμεις του προοδευτικού χώρου, ότι ξεκαθαρίζουν ορισμένες παράμετροι του "παιχνιδιού". Παράμετροι που αφορούν την πορεία προς το αύριο για παράδειγμαότι οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούδεν μπορούν να γίνουν συμπλήρωμα της δεξιάςή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συνεργασίας του χώρουαπομάκρυνση από μια αντίληψη που έθετε όρους και προϋποθέσεις οι οποίες έρχονταν σε ευθεία αντίθεση με τον σεβασμό της αυτονομίας κάθε πολιτικής οντότητας.

Μαζί με όλα αυτάήρθε να επιβεβαιωθεί ότιτόσο η δεξιάόσο και η δήθεν αριστερή συντήρηση δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις με όρους ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ.

Η δεξιάκαι με τη νέα ηγεσία τηςεπιβεβαιώνει κάθε μέρα και περισσότεροότι είναι προσκολλημένη σε αυτό που γνωρίζει να κάνει καλύτερα από κάθε άλλοννα υπηρετεί το παρασιτικό πελατειακό σύστημα που ευθύνεται για τα δεινά του τόπου.

Οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούδεν μπορούν ποτέ να καταστούν ουρά της δεξιάς.

Η δήθεν αριστεράαναδεικνύεται ως ο πιο πιστός μαθητής του πελατειασμού.

Και οι δύοαποτελούν μέρος του προβλήματος.

Θέση μας, είναι ότι,
Η χώρα πρέπει επί τέλους να αποκτήσει προοπτική εξόδου από την κρίσηΧρειάζεταιγι’ αυτόένα καλά συγκροτημένο σχέδιο προοδευτικών αλλαγών στην παραγωγήστην οικονομίαστο κράτοςστους θεσμούςστο πολιτικό σύστημα.

Για να υπηρετηθεί η ανάγκη αυτήαπαιτείται να αποκτήσουν κρίσιμο πολιτικό βάρος οι προοδευτικές δυνάμειςοι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμούκαι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι να υπερβούν τη σημερινή κατάσταση του πολυκερματισμού τους.

Είναι η ώρα των εξελίξεων και της ανασύνταξης του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμούΣε αυτήν την κρίσιμη αναμόρφωση απαιτείται η παρουσία όσων θέλουν και μπορούν να προσφέρουν με νέες ιδέες αλλά και με την πολύτιμη εμπειρία τους.

Μια συμπαγήςμέσα στην πολυμορφία τηςκαι ισχυρή Κεντροαριστερά μπορεί να επιβάλει μια νέα ατζέντα προοδευτικών αλλαγώντις αναγκαίες δηλαδή προοδευτικές και δημοκρατικές αλλαγές που έχει ανάγκη η χώραόπως και να συμβάλει αποφασιστικά στη συνέργεια ευρύτερων πολιτικών δυνάμεων στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας να μπει τέλος στην κρίση.

Η εθνική συνεννόηση αν είχε υπάρξει όταν τη ζητούσαμε, το 2010 - θα σήμαινε και τη γρήγορη απεξάρτησή μας από τους δανειστές μαςΑυτό όμως απαιτούσε και τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων του τόπουΚανείς μόνος του δεν μπορούσε, όπως έδειξε η επιτυχημένη πορεία άλλων χωρών, όπως και της Κύπρου,που κατάφεραν λόγω ευρύτατων συναινέσεων να ξεπεράσουν σύντομα την κρίση.

Η διαφορετικότητά μας και ο πλουραλισμός των απόψεωναποτελεί δύναμη για τον προοδευτικό χώροαλλά και εγγύηση ότιο προγραμματικός μας λόγος και η πολιτική μας δράσηθα ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα με τα οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είτε αυτά προέκυψαν από την κρίσηείτε προήλθαν από τις εξελίξεις που με ένταση έφερε η παγκοσμιοποίηση.



Θα επεξεργασθούμε από κοινού και θα συμβάλλουμε όλοι μαζί στη διαμόρφωση μιας σύγχρονηςπειστικής και ολοκληρωμένης αφήγησης της προοδευτικής παράταξης για το παρελθόντο παρόναλλά κυρίως για το μέλλον της χώρας και των πολιτών τηςαλλά και της Ευρώπηςτης οποίας αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος.

Η ελπιδοφόρα προοπτική της δημοκρατικής παράταξης περνά μέσα από τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός ορίζοντα βάσιμων προσδοκιών για το ΜΕΛΛΟΝΜε κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο.

Όλα είναι στο χέρι μας.

Αρκεί,

- Να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αναδειχθεί η ανάγκη της εθνικής συμεννόησηςχωρίς εκπτώσεις ιδεολογικές και πολιτικές.

Η συγκρότηση ενός Εθνικού Σχεδίουπου θα προκύψει από τη συνεννόηση των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου και θα έχει τη στήριξή τουςαποτελεί την εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος της εξόδου από την κρίση.

Για να είναι αποτελεσματικό αυτό το Εθνικό Σχέδιοπρέπει να απαντά και στις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίσηγιατί μόνον έτσι μπορούμε να διαμορφώσουμε μια παραγωγική Ελλάδα.

Η αναγνώριση και παραδοχή του προβλήματοςείναι προϋπόθεση για τη λύση του.

Αλλά και όροςγια να ξεφύγει η πολιτική ζωή του τόπου και η Ελληνική κοινωνίααπό τις αντιλήψεις συνωμόσιαςκατασκευής εξιλαστήριων θυμάτων και αναζήτησης μεσσιώνπου κυριάρχησαν με την απαραίτητη υποστήριξησυνειδητών ψευδών.

Να αναδείξουμε την καταστροφική για τη χώρα λειτουργία ενός πελατειακού συστήματοςτο οποίο με την υποστήριξη ενός σημαντικού μέρους των πολιτικών δυνάμεων της χώραςυπονομεύει τη Δημοκρατία και ευτελίζει τους Θεσμούς και τελικάστρέφεται εναντίον των συμφερόντων του Ελληνικού λαού.

Και τέλος,

Να συμβάλουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτώνστην εθνική προσπάθεια που έχει ανάγκη η χώρα.

Φίλες και φίλοι,

Έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη πορεία. Στο χέρι μας είναι να την κάνουμε και νικηφόρα.

Έτσι θα είμαστε χρήσιμοι για τους Έλληνες και το ΜΕΛΛΟΝ των νέων μας.


Συντρόφισες και σύντροφοι ,φίλες και φίλοι ,βασική προϋπόθεση για να αλλάξουμε την ροή των πολιτικών εξελίξεων είναι η συμμετοχή ,σας καλώ λοιπόν όλοι μαζί να πάρουμε την τύχη της παράταξης στα χέρια μας ,να δώσουμε αξία και νόημα ξανά και να συμβάλουμε ώστε η εκλογική αυτή διαδικασία να είναι η αρχή μιας νέας σελίδας για την μεγάλη προοδευτική παράταξη ,μιας νέας σελίδας που θα σηματοδοτεί την αρχή για το τέλος των μνημονίων και μια συνέπη πολιτική πορεία και προσπάθεια ώστε να μην ξαναχρειαστεί αυτός ο τόπος μνημόνια .
#συμμετέχουμε #ψηφίζουμε #αλλάζουμε
Πασχάλης Θ. Τόσιος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου