Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναζητά ηγέτη -«Μια μικρή, πολιτική μαφία»

Γαλλία: Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναζητά ηγέτη -«Μια μικρή, πολιτική μαφία»Μάχη σώμα με σώμα θα δώσουν πέντε υποψήφιοι για την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο μετά τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ και τη συντριπτική ήττα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, έναντι του Εμανουέλ Μακρόν, επιχειρεί
να εφεύρει έναν νέο λόγο και ρόλο.
Το συνέδριο του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, για την εκλογή νέου γραμματέα, θα γίνει στις 7 και 8 Απριλίου 2018.
Την Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, για τελευταία φορά από τα κεντρικά γραφεία της οδού Σολφερίνο, τα οποία πούλησε και εγκαταλείπει ως τον προσεχή Σεπτέμβριο, παρουσίασε τις παραδοσιακές του ευχές στον Τύπο. Και ενώ συνήθως, τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες δημοσιογράφοι κατέκλυζαν τους χώρους, φέτος ήταν ελάχιστοι, στριμωγμένοι σε μια μικρή αίθουσα. Ούτε γλυκά, ούτε σαμπάνιες. Το κλίμα ήταν ψυχαναγκαστικό, γράφει η Le Monde, «και καθρεφτίζει την κατάσταση ενός χρεοκοπημένου κόμματος, το οποίο κανείς δεν ακούει, και το οποίο βρίσκεται σε πορεία στην ομίχλη».
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι ακέφαλο και διοικείται σήμερα από μια «συλλογικότητα» 28 στελεχών του.
Με στόχο να δώσουν μια νέα ελπίδα στο ιστορικό κόμμα, παρουσιάστηκαν ως αυτή την στιγμή 5 υποψήφιοι για την ηγεσία: ο Λικ Καρβούνας, 46 ετών, ο πρώην υπουργός Stéphane Le Foll, 57 ετών, ο πρώην υπουργός Olivier Faure, 49 ετών, ο ευρωβουλευτής Emmanuel Maurel, 44 ετών και η νυν βουλευτής Ντελφίν Μπατό, 44 ετών.
«Μια μικρή πολιτική μαφία»
«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε γίνει μια μικρή πολιτική μαφία και ελπίζω να αλλάξω το σύστημά του», δήλωσε η Μπατό τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, σε συνέντευξή της στο Parisien.

«Δεν μπορώ να το αφήσω να συνεχίζεται! Είμαι υποψήφια για την ελπίδα και γιατί θέλω να αλλάξω το σύστημα. Αμφισβητώ από το Α ως το Ω τον τρόπο διοργάνωσης αυτού του Συνεδρίου υποκλοπής, σε αυτό που δεν είναι πλέον κόμμα αλλά μια μικρή πολιτική μαφία, με τους νονούς της, τους λοχαγούς της και τα εκτελεστικά μέλη της», δήλωσε.
Η υποψήφια πρόσθεσε ότι είναι «ελεύθερη και ανεξάρτητη υποψήφια», ότι κατεβαίνει «χωρίς τους νονούς, τους βαρώνους, χωρίς τις πλαστές κομματικές κάρτες, έξω από κάθε ρεύμα».
«Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα, θα φτάσω μέχρι τέλους. Οι νεκροθάφτες της ελπίδας, το κλείδωμα της κομματικής νομενκλατούρας, τελείωσε!», πρόσθεσε η κυρία Μπαρτό, η οποία κάλεσε σε κινητοποίηση «όσους αρνούνται αυτό το σύστημα: ελάτε να πολεμήσετε, σπάστε τις πόρτες».

Η υποψήφια, η οποία υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Ολάντ, κατηγόρησε τους συνυποψηφίους ότι «είναι οι ίδιοι που θέλουν να συνεχίσουν το σύστημα».
«Η υποψηφιότητά μου έρχεται από μακριά, από τις μάχες που έδωσε για την Παιδεία, εναντίον του ρατσισμού, υπέρ της Οικολογίας. Δεν είμαι υποψήφια για να αλλάξω πρόσωπα, αλλά για να αλλάξω τους κανόνες του συστήματος», είπε η Ντελφίν Μπατό, για την οποία «πρέπει προφανώς να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των λαϊκών τάξεων, των περιφερειών, της νεολαίας, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην Αριστερά».
Ποια είναι η Ντελφίν Μπατό
Είναι 44 ετών και βουλευτής από το 2007. Είναι από τους λίγους που «επέζησαν» στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές.
Υπήρξε ακτιβίστρια στην οργάνωση SOS racisme, μέλος του Σοσιαλιστικού κόμματος από το 1994. Βρίσκεται μάλλον στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και υπήρξε κοντά στον νεοκομμουνιστή Ζαν Λικ Μελανσόν και τον Ζουλιάν Ντρε.
Επί θητείας Φρανσουά Ολάντ υπήρξε υπουργός Οικολογίας το 2012. Απολύθηκε το 2014 όταν δήλωσε στα ΜΜΕ ότι ήταν «απογοητευμένη» από τον προϋπολογισμό Ολάντ. Τότε έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο «Ανυπότακτη», στο οποίο επέκρινε με σφοδρότητα τον τότε πρόεδρο της Γαλλίας για την πολιτική του.


iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου