Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Επίδομα παιδιού - Β΄δόση: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού.Ο ΟΠΕΚΑ έκανε γνωστό ότι με την υποβολή της νέου τύπου αίτησης Α21 προς το τέλος Απριλίου θα διορθωθούν όλες οι τυχόν αρρυθμίες, οι δικαιούχοι θα δηλώσουν την υφιστάμενη κατάσταση των παιδιών
τους και θα δικαιωθούν αναδρομικά από 1/1/2018 την παροχή, ενώ υπενθυμίζεται ότι πλέον καταβάλλονται δίμηνες δόσεις και θα γίνονται το αργότερο σε ημερομηνία μέχρι στις 25 για κάθε δεύτερο μήνα. 

Επιπλέον ο ΟΠΕΚΑ δίνει απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα όπως:

-Δεν πήρα την πρώτη δόση, αν και φαίνεται πως το δικαιούμαι με βάση το εισόδημα του 2017. Πρέπει να κάνω κάτι;
Το δεύτερο 15ήμερο του Απριλίου, όταν θα είναι διαθέσιμη η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει να υποβάλετε εκεί τη νέου τύπου αίτηση Α21, αφού πρώτα φροντίσετε να υποβάλετε έγκαιρα την φορολογική σας δήλωση (έντυπο Ε1) στην ΑΑΔΕ, ώστε η πρόωρη εκκαθάρισή της να σας δικαιώσει αναδρομικά για το Επίδομα Παιδιού. Προσοχή, δεν χάνετε το Επίδομα. Θα το δικαιωθείτε αναδρομικά από τον περασμένο Ιανουάριο εφόσον το εισόδημα του 2017 είναι εντός του νομοθετικού πλαισίου.
-Δεν πήρα το ποσό που υπολόγιζα στην πρώτη δόση. Τι έχει συμβεί;
Για την πρώτη πληρωμή που ολοκληρώθηκε 29-3-2018, λήφθηκε υπόψη η κατάσταση σπουδών των εξαρτώμενων τέκνων και το συνολικό οικογενειακό εισόδημα του έτους 2016, βάσει των αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Όπως παγίως συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια με τον ΟΓΑ, τα ποσά πρώτου διμήνου Επιδόματος Παιδιού 2018 δόθηκαν μόνο για εξαρτώμενα τέκνα του 2017, τα οποία αποδεδειγμένα είναι εξαρτώμενα και το 2018. Σε κάθε περίπτωση δεν χάνετε το επίδομα εφόσον έχετε τις προϋποθέσεις σύμφωνα με νόμο και θα το λάβετε αναδρομικά. 

Συνεπώς, μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την νέου τύπου αίτηση Α21 θα πρέπει να ρυθμιστούν περιπτώσεις οριακές όπως οι ακόλουθες:

1.Παιδιά που το 2017 ήταν 18 ετών (έτος γέννησης 1999) και εντός του 2018 γίνονται 19 ετών, τα οποία ενώ πέτυχαν στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις ΔΕΝ δηλώθηκαν μετά τον περασμένο Αύγουστο ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Δηλαδή οι γονείς δεν υπέβαλλαν τροποποιητική δήλωση Α21 μετά τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών και ενώ τα παιδιά είναι φέτος πρωτοετείς φοιτητές φαίνονται δηλωμένα ως παιδιά Λυκείου. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να καταχωρηθεί η ακαδημαική τους ταυτότητα ώστε να λάβουν αναδρομικά το ποσό για όλο το 2018.

2.Παιδιά άνω των 18 ετών, τα οποία το έτος 2017 δηλώθηκαν ότι σπουδάζουν σε ΙΕΚ (Δημόσια ή ιδιωτικά). Μέσω της υποβολής του φετινού Α21 θα δηλωθούν όσα παιδιά συνεχίζουν τις σπουδές τους σε ΙΕΚ και το έτος 2018, ώστε μετά από την διασταύρωση των στοιχείων τους να πιστοποιηθεί η φοίτησή τους και να δικαιωθούν αναδρομικά το επίδομα.

3.Παιδιά που βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, δηλαδή το 2017 ήταν 22 ή 23 ετών, το 2018 γίνονται αντίστοιχα 23 ή 24 ετών και για το έτος 2017 δηλώθηκε ότι σπουδάζουν σε ΑΕΙ –ΤΕΙ. Με την υποβολή του φετινού Α21 πρέπει να γίνει ταυτοποίηση της ακαδημαϊκής τους ταυτότητας ηλεκτρονικά ή με προσκόμιση βεβαίωσης σπουδών.
Εκτός από αυτές τις οριακές περιπτώσεις, η έναρξη υποβολής Α21 για το 2018 με την νέα ηλεκτρονική διαδικασία θα λύσει και άλλες αρρυθμίες όπως περιπτώσεις για τις οποίες προέκυψε αναντιστοιχία δηλούμενου ΑΦΜ και ΑΜΚΑ στο ίδιο πρόσωπο δικαιούχου.
Οι εν δυνάμει δικαιούχοι θα υποβάλουν αίτηση Α21 έτους 2018, μετά την οριστική υποβολή του εντύπου Ε1 (φορολογική δήλωση), δηλώνοντας κάθε εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο θα δικαιούνται επίδομα παιδιού και εφόσον κριθούν δικαιούχοι θα τους καταβληθούν αναδρομικά, τα δικαιούμενα ποσά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου