Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Στα τέλη Ιουνίου περί τα 30 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο 30% αποζημιώσεων '17

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΛΓΑΤην αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έτους 2017 που αναμένεται εντός Ιουνίου, περιμένει ο ΕΛΓΑ προκειμένου να προχωρήσει στην εξόφληση του υπόλοιπου 30% των αποζημιώσεων του έτους.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Agronews ο πρόεδρος του Οργανισμού Φάνης Κουρεμπές «τον Ιούνιο κάνουμε αίτημα αναθεώρησης και η πληρωμή θα εξαρτηθεί από το πόσο σύντομα θα έχουμε απάντηση». Τα στοιχεία του οργανισμού μιλούν για ύψος οφειλής στους παραγωγούς περί τα 30 εκατ. ευρώ.
Στο θέμα αναφέρεται και σχετικό έγγραφο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, που απαντά σε ερώτηση του βουλευτή Σερρών Μιχάλη Τζελέπη με αφορμή τις ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα σε καλλιέργειες του νομού Σερρών. Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Αποστόλου, «ο σχεδιασμός του ΕΛΓΑ είναι να πραγματοποιούνται κάθε μήνα νέες πληρωμές, ώστε μέχρι τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου του 2018 να έχουν σχεδόν εκκαθαριστεί και καταβληθεί οι σχετικές αποζημιώσεις στους ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες για το μεγαλύτερο και σημαντικότερο κομμάτι των ζημιών σε όλη την επικράτεια».
Επιπλέον, ο υπουργός εξηγεί την πρακτική της προκαταβολής της αποζημίωσης κατά 70%, που ξεκίνησε πέρυσι, τονίζοντας ότι «έγινε επειδή στα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, όταν απαιτούνταν αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Με το μέτρο αυτό υπολογίζεται ότι το σύνολο των ζημιωθέντων παραγωγών θα εισπράξει το 70% της αποζημίωσης και μετά το πέρας των εκκαθαρίσεων ή της αναθεώρησης του προϋπολογισμού θα τους δοθεί και το υπόλοιπο 30%»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου