Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Παπανδρέου στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ: «Χρειάζονται νέοι κανόνες διεθνούς συνεργασίας»

«Χρειάζονται νέοι κανόνες αλλά και τήρησή τους για τη διεθνή συνεργασία» τόνισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό Φόρουμ (14-15 Μαΐου στην Κατόβιτσε της Πολωνίας), αναφερόμενος
στην αστάθεια και ανασφάλεια που έχει δημιουργήσει η έλλειψη τήρησης του Διεθνούς δικαίου, αλλά και οι μονομερείς αποφάσεις των ΗΠΑ σε ζητήματα όπως η επιβολή εμπορικών δασμών, ή η απόσυρση από τη συμφωνία με το Ιράν.
Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ήταν ομιλητής στο εναρκτήριο πάνελ του Συνεδρίου, που είχε θέμα: «Η Νέα Ευρώπη – Πώς να Υπερασπισθούμε την Αναπτυσσόμενη Οικονομία και την Ενότητα Απέναντι σε Έναν Μικρό Κατακερματισμένο Κόσμο.
Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν, ο πρώην Πρωθυπουργός της Πολωνίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Συμβουλίου Γιέρσυ Μπούζεκ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς, η πρώην Πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ιβέτα Ραντίτσοβα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Αλεξάντερ Στουμπ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην παρέμβασή του, μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην αξιοποίηση της θέσης της στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Συμπλήρωσε πως είναι ανάγκη να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα μαθήματα που έδωσε η διαχείριση της μεγάλης οικονομικής κρίσης του 2008-9 και τόνισε ότι πολλές φορές, η ίδια η ΕΕ, μοιάζει να μην αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες και την ισχύ της, πχ απέναντι στις επιθέσεις των αγορών αλλά και των δυνατοτήτων της, να τολμήσει και να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, του εξανθρωπισμού της παγκοσμιοποίησης, αλλά και για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη, για την σταθερότητα.
Αναφερόμενος στις συνέπειες του Μπρέξιτ, είπε ότι η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Ευρώπης δημιουργεί προϋποθέσεις για την συνέχιση της ατζέντας που ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2003 για τη σημαντική προοπτική ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, με έμφαση στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στις υποψήφιες χώρες αλλά και στην ίδια την ΕΕ.
Τέλος, αναφέρθηκε στο φαινόμενο της «δημοκρατικής κόπωσης» που παρατηρείται σε αρκετές χώρες και έχει να κάνει με την αδυναμία να ελέγξουμε στην ΕΕ τα αρνητικά της παγκοσμιοποίησης, αλλά και με την εύκολη αιχμαλωσία των δημοκρατικών μας θεσμών από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ακραίας δημαγωγίας και του αυταρχισμού που αποπροσανατολίζει, αντί της αναγκαίας εμβάθυνσης της δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε και με την Ευρωπαία Επίτροπο Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ, για να συζητήσουν επίκαιρα θέματα σε σχέση με το διεθνές εμπόριο, τον λεγόμενο «εμπορικό πόλεμο» και τον προστατευτισμό, καθώς και τις επιπτώσεις στο ευρωπαϊκό εμπόριο και επιχειρήσεις της πρόσφατης απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ να αποσυρθεί από την συμφωνία με το Ιράν και να επαναφέρει κυρώσεις, ακόμα και απέναντι σε εταιρίες που έχουν σχέση με το Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου