Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Συνέδριο του e Κύκλος «Η Ελλάδα μετά»

Συνέδριο του e Κύκλος «Η Ελλάδα μετά»Διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά» ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο Divani Caravel.

Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου στο συνέδριο του Κύκλου ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση

Οι συζητήσεις θα διεξαχθούν γύρω από το κεντρικό ερώτημα αν
200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 μπορεί να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα

«Τέσσερα μόλις χρόνια πριν την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση του 1821 και πέντε μόλις χρόνια πριν την επέτειο των εκατό ετών από τη Μικρασιατική καταστροφή, η Ελλάδα αναζητά ένα καθαρό πρόταγμα που να ενώνει το έθνος και να δίνει τον τόνο του μέλλοντος σε μια κουρασμένη, δύσπιστη  και απαισιόδοξη κοινωνία που εμφανίζει μια διαστρωμάτωση πολύ διαφορετική από αυτή που υπήρχε μέχρι το 2009.

Όλα αυτά μέσα σε μια Ευρώπη που αναζητά ξανά τις προτεραιότητές της και τα σχήματα της πορείας της και μέσα σ´ ένα  κόσμο που αναδεικνύει νέους μεγάλους παίκτες και νέους συσχετισμούς μέσα από εντάσεις, ανασφάλειες, απειλές, πολέμους και καταστροφές. Αλλά και μέσα από μια ραγδαία επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη που συνιστά την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και  μεταβάλλει το κυρίαρχο παράδειγμα. Μετά την ελληνική εμπειρία των τελευταίων οκτώ ετών δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για ψέματα, δημαγωγίες και λαϊκισμούς, ούτε για κοινοτοπίες, γενικολογίες και στρογγυλέματα».  

Το πρόγραμμα θα ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου και θα ακολουθήσουν συζητήσεις στις οποίες θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων οι: Θανάσης Διαμαντόπουλος, Λευτέρης Κουσούλης, Ανδρέας Πανταζόπουλος, Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Στράτος Φαναράς, Χρήστος Χωμενίδης, Μιράντα Ξαφά, Γιώργος Παγουλάτος, Γιώργος Προκοπάκης, Νίκος Αλιβιζάτος, Ξενοφών Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Γιάννης Πανούσης, Σταύρος Τσακυράκης, Γιάννης Βερνίκος, Κώστας Καρτάλης, Θανάσης Τσαυτάρης, Ανδρέας Ανδρέαδης, Θανάσης Βακάλης, Τάσος Γιανίτσης, Θεόδωρος Φέσσας, Ιωακείμ Γρυσπολάκης, Αχιλλέας Γραβάνης, Βάσω Κιντή, Γιάννης Μαστρογεωργίου, Σταμάτης Φασουλής, κ.α.

Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Τρίτη το απόγευμα με συζήτηση ανάμεσα στον Στέλιο Ράμφο και τον κ. Βενιζέλο, στη βάση του ερωτήματος «Μπορούν οι Ελληνες και οι Ελληνίδες να ξαναονειρευτούν;», εάν μπορεί να υπάρξει ένα νέο εθνικό αφήγημα διακόσια χρόνια μετά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου