Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Φώφη Γεννηματά: Δεν είναι ολοκληρωμένη λύση η συμφωνία με την ΠΓΔΜ

«Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής αναγνωρίζει ότι υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία στη συμφωνία, ωστόσο υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να γίνει
αποδεκτή μόνο εάν υπάρξουν αλλαγές στα σημεία της γλώσσας και της εθνικότητας και η επιστολή πρόσκλησης στο ΝΑΤΟ να αποσταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. 
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή τετράωρη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής τα υπόλοιπα πέντε μέλη (Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιώργος Παπανδρέου, Γιώργος Καμίνης και -τηλεφωνικά- ο Νίκος Ανδρουλάκης) εμφανίστηκαν πιο θετικοί με τη συμφωνία, με αποτέλεσμα να διακόψουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και να μην εκδοθεί κοινή ανακοίνωση. 

Ολόκληρη η δήλωση της κ. Γεννηματά: 

Η συμφωνία που παρουσίασε η κυβέρνηση αποτελεί ένα βήμα, αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση.
Έχει θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα των Σκοπίων.
Η υλοποίηση της όμως, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας.
Εκτός από τις αβεβαιότητες υπάρχουν αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς  λύσης.
Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή εάν:
Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με την νέα ονομασία και
Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας  ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.
Έχουμε επισημάνει από καιρό τις επιβλαβείς κινήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τις επιπτώσεις από την εμπλοκή του θέματος στο  εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι,  με ευθύνη τους.
Με τη διγλωσσία και τους χειρισμούς τους, αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό Εθνικό θέμα.
Η  ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.
Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά για την εξεύρεση μιας ολοκληρωμένης, βιώσιμης λύσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου