Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Ο Μητσοτάκης κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Αποτέλεσμα εικόνας για μητσοτάκης κυριάκοςΑνοιξε τα χαρτιά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία».Την απόφασή του να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, το μεσημέρι της Πέμπτης, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,
μιλώντας στην Βουλή, και προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να την μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτεταμένα στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ και αιτιολόγησε την απόφασή του:
«Τα εθνικά θέματα αφορούν κυρίως την αδιαπραγμάτευτη υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Η κυβέρνηση χωρίς κοινοβουλευτική νομιμοποίηση κάνει επικίνδυνους χειρισμούς όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα σε ένα πλαίσιο που θα δημιουργεί τετελεσμένα. Ο συνδυασμός οικονομικών και εθνικών θεμάτων δεν είναι τυχαίος, είναι συνειδητή επιλογή για να αποστρέψετε την προσοχή από τα θέματα της οικονομίας...». Πρόκειται για βαριά υποχώρηση στα εθνικά θέματα είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «αυτό θέλει ο ξένος παράγοντας, εμείς θέλουμε λύση αλλά αυτό προϋποθέτει μία ισχυρή Ελλάδα».
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Άκουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή, εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς σήμερα λέτε ναι. Και τότε ασκήθηκαν πιέσεις. Η συμφωνία δημιουργεί τετελεσμένα που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμα. Είναι μία κακή συμφωνία. Η αποδοχή της μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας που συνιστούν τον πυρήνα του αλυτρωτισμού αποτελούν μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά ακόμη και γι’ αυτό είπατε ψέματα», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «το Severna Macedonija στο οποίο είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός δεν υπάρχει στη συμφωνία. Με τη συμφωνία το κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό, ο λαός του όχι».
Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Μπορείτε να μου πείτε γιατί οι πολίτες θα λέγονται Μακεδόνες και θα μιλούν τη μακεδονική;.
Δική μου προτεραιότητα και της παράταξης που ηγούμαι είναι να συμβάλω στην ενότητα του ελληνικού λαού. Δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Την ίδια ώρα καταγράφεται μία δεδηλωμένη διάσταση μέσα στην κυβέρνηση αφού ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή, χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Τσίπρας παρότι του το ζήτησα αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής για να υπογράψει τη συμφωνία. Ο λόγος είναι για να συνεχίσει να παίζει το ανήθικο θέατρο με τον Πάνο Καμμένο. Οφείλω να προσπαθήσω να αποτρέψω αυτό τον θεσμικό εκτροχιασμό και την υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας. Καθώς δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση, η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας».
 
Με διαδικασίες-εξπρές η πρόταση μομφής -Ψηφίζεται το Σάββατο
Υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ανέφεραν στους δημοσιογράφους ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι σε κάθε περίπτωση η συζήτηση της πρότασης μομφής να ολοκληρωθεί το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου την Κυριακή ο πρωθυπουργός να παραστεί στις Πρέσπες, στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ.
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη είπαν στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν πληροφορίες πως η διάθεση της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση ακόμη και το Σάββατο το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει η συζήτηση να διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου τότε να γίνει και η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου