Tη χρήση των νέων τεχνολογιών και τη συνδρομή των δορυφόρων επιστρατεύει η Κομισιόν, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να απλουστεύσει και να εκσυγχρονίσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Για πρώτη φορά, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη-μέλη να
διενεργούν ελέγχους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, μέσω των δεδομένων που θα λαμβάνουν από δορυφόρους του Copernicus Sentinel.
Οι νέοι κανόνες, που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν στις 22 Μαΐου, δίνουν το πράσινο φως στα κράτη-μέλη να χρησιμοποιούν τις νέες τεχολογίες, προκειμένου να αντικαταστήσουν τους φυσικούς ελέγχους στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις με ένα σύστημα αυτοματοποιημένων ελέγχων. Μάλιστα, δεν είναι λίγα όσα έχουν ήδη δηλώσει την πρόθεσή τους να αρχίσουν αμέσως να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες, όπως φωτογραφίες με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Όπως όλοι γνωρίζουν, και βάσει των κανόνων της ΚΑΠ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ υποχρεούνται να διενεργούν έναν αριθμό ελέγχων στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου. Πλέον, τα δεδομένα από τους δορυφόρους του Κοπέρνικου, αλλά και άλλων αποστολών παρατήρησης της Γης, έρχονται να αντικαταστήσουν τις φυσικές επισκέψεις στις εκμεταλλεύσεις.
Διαδικασία
Ειδικότερα, θα αξιοποιούνται τα δεδομένα γεωσκόπησης που παρέχονται από τους δορυφόρους του Copernicus Sentinel, θα συνδυάζονται με άλλες τεχνολογίες δορυφορικής ή γεωγραφικής παρατήρησης ή θα συμπληρώνονται με φωτογραφίες. Επιπρόσθετα, και παράλληλα με τη χρήση αλγόριθμων, θα είναι δυνατός ο καθορισμός για παράδειγμα της χρήσης γης ή των αγροτικών περιοχών που παρατηρούνται.
Όλες αυτές οι πληροφορίες, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες στο σύστημα αναγνώρισης αγροτεμαχίων στα κράτη-μέλη της ΕΕ –που αποτελεί μέρος του υφιστάμενου ΟΣΔΕ–, θα διασταυρώνονται με κάθε μεμονωμένη αίτηση ενίσχυσης και θα αξιολογούνται για την πραγματοποίηση της πληρωμής.
Στην περίπτωση που το αυτοματοποιημένο σύστημα δεν μπορεί να προσδιορίσει εάν οι αξιώσεις είναι ακριβείς, τότε θα χρησιμοποιούνται πρόσθετα αποδεικτικά στοιχεία (συμπεριλαμβανομένων των γεωγραφικών ετικετών ή άλλων σχετικών εγγράφων που υποβλήθηκαν από τον γεωργό κ.λπ). Αν αυτό αποδειχθεί επίσης ασαφές, ενδέχεται να χρειαστεί να διενεργηθούν φυσικοί έλεγχοι.
Οφέλη
«Η νέα δορυφορική τεχνολογία θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των επιτόπιων επιθεωρήσεων, συμβάλλοντας στη μείωση του στρες των αγροτών που προκαλείται από τον έλεγχο» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν. Από την πλευρά του, ο Ζόζεφ Άσμπαχερ, διευθυντής των Προγραμμάτων Παρακολούθησης της Γης, δήλωσε: «Είμαι ενθουσιασμένος που οι αποστολές Sentinel-1 και Sentinel-2 θα χρησιμοποιηθούν τώρα για την προώθηση της ΚΑΠ. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα δεδομένα τους θα καταστήσουν αυτή την σημαντική πολιτική πιο αποτελεσματική και εύκολη στην εφαρμογή και κυρίως θα διευκολύνουν τη ζωή των αγροτών, ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο να επικεντρωθούν στην καλλιέργεια των προϊόντων τους».
Σημειώνεται ότι τα κράτη-μέλη είναι ελεύθερα να επιλέξουν εάν θα εφαρμόσουν τη νέα προσέγγιση παρακολούθησης. Επίσης, έχουν την ευελιξία να την εφαρμόσουν σε συγκεκριμένα καθεστώτα ενισχύσεων, όπως η Βασική Ενίσχυση, ή σε μέτρα στήριξης της αγροτικής ανάπτυξης ή συνδυασμό αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι θα μπορούν να επεκτείνουν σταδιακά το νέο σύστημα, εντός των δύο πρώτων ετών εφαρμογής του.
Με τον τρόπο αυτό αφενός η κάθε χώρα θα καταφέρει να μειώσει τον διοικητικό φόρτο εργασίας αλλά και να εφαρμόσει μια πιο ευέλικτη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Επιπλέον, οι αρμόδιοι αναμένουν και σημαντικά οφέλη και για τους ίδιους τους αγρότες. Με την βοήθεια των δορυφορικών δεδομένων, θα μπορούν για παράδειγμα οι αγρότες να γνωρίζουν πότε πρέπει να προβούν σε συγκεκριμένες δραστηριότητες (π.χ. κοπή χόρτων), άρα να εκπληρώνουν εγκαίρως τις περιβαλλοντικές και άλλες υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, θα μπορούν να επωφεληθούν από συνέργιες με άλλες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως για την παρακολούθηση των καλλιεργειών και την πρόβλεψη των αποδόσεων, προκειμένου να διαχειριστούν καλύτερα τις εκμεταλλεύσεις τους.
ypaithros.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου