Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Γεννηματά στο PES: Δεν δεχόμαστε υποδείξεις για τη συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ

Φωτογραφία αρχείου: IntimenewsΔεν έκρυψε τη δυσφορία της η Φώφη Γεννηματά, για τις προτροπές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) να στηρίξει τη συμφωνία για το Σκοπιανό.Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά συναντήθηκε απόψε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού
Κόμματος (ΕΣΚ) κ. Σεργκέι Στάνισεφ, στα γραφεία του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες και ξεκαθάρισε λεπτομερώς τις απόψεις της σε σχέση με την συμφωνία Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
«Κατανοούμε μεν το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων σοσιαλιστών για την επίτευξη συμφωνίας, δεν δεχόμαστε όμως υποδείξεις, ούτε βεβαίως συμμεριζόμαστε την εκτίμηση τους για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας» είπε.
«Βεβαίως» συμπλήρωσε η κ. Γεννηματά, «την αποκλειστική ευθύνη για τα σοβαρά ελλείμματα της συμφωνίας - παρά την ευνοϊκή συγκυρία- φέρει η Κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός».
Η κ. Γεννηματά επεσήμανε την υποστήριξη της στην ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ, αλλά υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ακύρωση κάθε μορφής αλυτρωτισμού.
«Η ένστασή μας είναι» είπε η κ. Γεννηματά, «ότι η συμφωνία αυτή που αναγνωρίζει μακεδονική εθνικότητα και γλώσσα και ξεκινά τις διαδικασίες ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η γειτονική χώρα, συντηρεί τα προβλήματα και δεν οδηγεί σε ολοκληρωμένη και βιώσιμη λύση. Αντίθετα οξύνει τους εθνικισμούς και στα δυο κράτη, υπονομεύοντας έτσι την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
Η κ. Γεννηματά συζήτησε επίσης ζητήματα που συνδέονται με τις επικείμενες ευρωεκλογές και την ανάγκη διαμόρφωσης ενός προοδευτικού ριζοσπαστικού προγράμματος για την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου