Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Υψηλότερες τιμές στο β’ εξάμηνο για το αγελαδινό γάλα

Αποτέλεσμα εικόνας για αγελαδινό γάλαΧαμηλότερη από την αναμενόμενη θα είναι φέτος η παραγωγής γάλακτος στης Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής
Επιτροπής.
Το πρώτο τρίμηνο του 2018, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ ήταν μεγαλύτερη από 2% από πέρυσι. Παρά την αύξηση του αριθμού των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, η αύξηση της παραγωγής ήταν ελαφρώς μικρότερη από την αναμενόμενη. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν οι ψυχρές και υγρές καιρικές συνθήκες που καθυστερούν την ανάπτυξη του χόρτου στις αρχές της άνοιξης, ακολουθούμενη από έλλειψη βροχοπτώσεων σε ορισμένα κράτη μέλη.
Στην κορυφή της γαλακτοκομικής περιόδου (Απρίλιος-Ιούνιος), η διαθεσιμότητα και η ποιότητα των βοσκοτόπων είναι καθοριστικής σημασίας όχι μόνο για την εξασφάλιση καλών βοσκοτόπων αλλά και για τη δημιουργία κτηνοτροφικών πόρων για τους επόμενους μήνες.
Οι αυξημένες συλλογές στην ΕΕ αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς προσεγγίσαμε την κορυφή της εποχής, οδήγησαν σε πτώση της τιμής του ακατέργαστου γάλακτος στην ΕΕ σε περίπου 33 ευρώ / 100 κιλά τον Απρίλιο. Αυτό ήταν 2%  κάτω από την τιμή του προηγούμενου έτους και 1% κάτω από τον τελευταίο 5ετή μέσο όρο.
Σύμφωνα με τις προοπτικές, η τιμή του γάλακτος στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί αργότερα αυτό το έτος. Αυτό ακολουθεί το εποχιακό πρότυπο και την τρέχουσα άνοδο των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων, με γνώμονα την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ζήτηση.
Το ισοδύναμο της τιμής του γάλακτος στην ΕΕ, με βάση τις τιμές του αποκορυφωμένου γάλακτος σε σκόνη (ΑΑΠ) και του βουτύρου, διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο και στη συνέχεια αυξήθηκε κατά 20% σε 36 ευρώ / 100kg τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου και σε μικρότερο βαθμό από την ανάκαμψη η τιμή SMP.
Η αγορά του βουτύρου παραμένει ανεπαρκής, παρά την αυξημένη διαθεσιμότητα γάλακτος στην Ευρώπη. Αυτό οφείλεται στα πολύ χαμηλά αποθέματα και στη χαμηλότερη συλλογή γάλακτος στη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και την Ιρλανδία, τρεις από τους κυριότερους παραγωγούς βουτύρου της ΕΕ.

AgroNews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου