Πέμπτη 2 Αυγούστου 2018

Σέρρες: Μειωμένη κατά 40% η φετινή παραγωγή καπνού

Μειωμένη εκτιμά ότι θα είναι η φετινή παραγωγή καπνού στο νομό Σερρών, ο επικεφαλής του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού νομού Σερρών, "Εμμανουήλ Παπάς", Κώστας Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλέπει ότι η μείωση θα φτάσει το 40%, ίσως και περισσότερο.
Το γεγονός αυτό οφείλεται εξαιτίας των άσχημων καιρικών φαινομένων που πλήττουν την περιοχή από τον Μάιο.
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, μέχρι το τέλος Αυγούστου, εκπρόσωποι των παραγωγών καπνού του νομού θα επισκεφτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, αλλά και τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τα προβλήματά τους.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι στο νομό Σερρών, οι 1.500 παραγωγοί καλλιεργούν 23.000 στρέμματα καπνού, με την ετήσια παραγωγή να ανέρχεται στα 2,5 εκατ. κιλά, ενώ η τιμή που "πήραν" πέρυσι έφτασε τα πέντε ευρώ/κιλό, με το κόστος παραγωγής τους να διαμορφώνεται στα 3,90 ευρώ/κιλό.
Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Παπαδόπουλος, εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το μέλλον του καπνού στο νομό Σερρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι: "ο αριθμός των παραγωγών που ασχολούνται με την καλλιέργεια εξακολουθεί να βαίνει μειούμενος" και υπενθύμισε ότι την τελευταία πενταετία έχει περιοριστεί σε ποσοστό 15%.
Σχετικά με τη συγκομιδή του καπνού, ο επικεφαλής του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού νομού Σερρών, "Εμμανουήλ Παπάς", σημείωσε ότι λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, οι καπνοπαραγωγοί αναγκάζονται να "φρενάρουν" τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα οι εργάτες γης να φεύγουν και "να μας εγκαταλείπουν", αφού είτε δεν δέχονται να πληρώνονται μισό μεροκάματα ή βρίσκουν αλλού "καλύτερη τύχη".
Τέλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος, φάνηκε προβληματισμένος για το τι μέλλει γενέσθαι και τόνισε ότι αντίστοιχες καιρικές συνθήκες με τις φετινές “ έχουμε να δούμε στο νομό Σερρών τα τελευταία 100 χρόνια”.
Πάντως, όπως πρόσθεσε, “ εάν τον Αύγουστο ο καιρός συμμαχήσει με εμάς και δεν μας κάνει μούσκεμα πάλι, η ζημιά θα περιοριστεί στα προαναφερόμενα νούμερα και δεν θα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου