Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Άνοδος τιμών σε σιτηρά, γάλα φέρνει η ξηρασία σε Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για Άνοδος τιμών σε σιτηρά,Σοβαρή αρνητική επίπτωση στην εξέλιξη της παραγωγής αγροτικών προϊόντων µεγάλης εµβέλειας όπως τα σιτηρά και το αγελαδινό γάλα, φαίνεται να έχουν τα έντονα καιρικά φαινόµενα στον ευρωπαϊκό νότο και κυρίως η παρατεταµένη ξηρασία στις χώρες της βόρειας Ευρώπης.

Ήδη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, οι αναλυτές κάνουν λόγο για µεγάλη µείωση της παραγωγής σιτηρών σε χώρες που αυτό τον καιρό βρίσκονται στο στάδιο του αλωνισµού, όπως η Γαλλία, η Γερµανία και Μεγάλη Βρετανία, µε τους Γερµανούς αγρότες να θέτουν ήδη επιτακτικά ζήτηµα για αποζηµιώσεις της τάξεως του 1 δις ευρώ.
Την ίδια στιγµή, η παρατεταµένη ξηρασία στο Βορρά επηρεάζει δυσµενώς και την παραγωγή γάλακτος µε τους συντελεστές της αγοράς να προβλέπουν σταδιακή περαιτέρω αύξηση των τιµών στο αγελαδινό κατά το δεύτερο εξάµηνο του τρέχοντος έτους (2018).
Σηµειωτέον ότι οι διεθνείς τιµές στα µαλακά σιτάρια ήδη ακολουθούν ένα επίµονο ράλι διαρκείας, καταγράφοντας µια άνοδο σχεδόν 15% από τα µέσα Ιουλίου. Οι λόγοι συνδέονται προφανώς µε τα προβλήµατα στις ευρωπαϊκές σοδειές και στη Μαύρη Θάλασσα.
Οι αναλυτές θεωρούν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η άνοδος αυτή θα περάσει σταδιακά και στα σκληρά σιτάρια, όπου, η αγορά, τουλάχιστον για τη χώρα µας, παραµένει σχεδόν αµετακίνητη. Επικρατεί ωστόσο η αίσθηση ότι τα χαµηλά τα έχουµε δει και κρίνοντας από τη διεθνή κατάσταση το πιθανότερο σενάριο είναι αυτό της αργής ανόδου, ειδικά αν φθάσουµε στον Νοέµβριο και αποτυπωθεί στις νέες σπορές η απογοήτευση των παραγωγών.
Κρίνεται επικρατέστερο πάντως το σενάριο της αργής ανόδου, γιατί τα αποθέµατα παγκοσµίως είναι ακόµα πολλά. Σε κάθε περίπτωση, η καταγεγραµµένη ήδη άνοδος στην τιµή των µαλακών σιταριών, οδηγεί νοµοτελειακά το σκληρό σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς ποτέ η µεταξύ τους διαφορά δεν ήταν τόσο µικρή.

Ζημιές και πτώχευση έφερε ο καύσωνας στους Ευρωπαίους παραγωγούς
Για τη χειρότερη περίοδο ξηρασίας στο πρόσφατο ιστορικό κάνουν λόγο αρκετοί αγρότες στην  κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η οποία σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα του ξένου Τύπου, θα µπορούσε να προκαλέσει επισιτιστική ανασφάλεια και οικονοµικά προβλήµατα στους Ευρωπαίους πολίτες. Για τον ∆ρ. Πφίστερ, µετεωρολόγο του Πανεπιστηµίου της Βέρνης, ο καιρός εξελίσσεται σήµερα σε ανάλογη µε το 1540 κατεύθυνση. Πρόκειται για την µεγαλύτερη ξηρασία που έπληξε ποτέ την Ευρώπη, όταν το έδαφος «έσκασε» εξαιτίας µιας ανοµβρίας 11 µηνών, συνοδευόµενη από υψηλές θερµοκρασίες. Μάλιστα ο ∆ρ. Πφίστερ είναι βέβαιος ότι µια τέτοια µεγάλη ξηρασία θα επαναληφθεί σύντοµα, σε ένα συνολικά όλο και πιο θερµό κλίµα.
Ήδη από το Μάιο η Ευρώπη αντιµετωπίζει ένα παρατεταµένο φαινόµενο ξηρασίας µε πάνω του µέσου όρου θερµοκρασίες και αρκετά κύµατα καύσωνα. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως η κυβέρνηση της Λιθουανίας έχει κηρύξει τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω της ξηρασίας, ενώ η Λιθουανία έχει αναγνωρίσει την κατάσταση  ως µια φυσική καταστροφή σε εθνική κλίµακα. Επιπλέον η Νορβηγία, η Ιρλανδία και η ∆ανία εφαρµόζουν ήδη περιορισµούς στην χρήση νερού, ενώ οι τιµές για το ηλεκτρικό ρεύµα στο Βέλγιο και τη Νορβηγία αναµένεται να αυξηθούν σηµαντικά, εξαιτίας της εξάρτησης τους στην υδροηλεκτρική ενέργεια.
(Το θέμα ανέδειξε με πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα Agrenda το Σάββατο 4 Αυγούστου)

Τα φαινόµενα θα συνεχιστούν
Το Παρατηρητήριο Ξηρασίας της ΕΕ υποστηρίζει ότι οι υψηλές θερµοκρασίες σε συνδυασµό µε τα χαµηλά επίπεδα υετού θα συνεχιστούν, και κατά συνέπεια εντοπίζει υψηλά ποσοστά κινδύνου για την εµφάνιση ξηρασίας που θα επηρεάσει σηµαντικά τον αγροτικό τοµέα. Άλλωστε ήδη αγρότες στην Γερµανία και την Σουηδία αντικρίζουν «κορακιασµένες» καλλιέργειες, ενώ µάλιστα µερικές περιοχές στην Ανατολική Γερµανία, έχουν να δουν σταγόνα βροχής από τον Απρίλιο.
Παρά τις δυσµενείς συνθήκες, ορισµένες περιοχές παρουσιάζουν µικρές απώλειες, όπως είναι η Ολλανδία και το Βέλγιο, κυρίως χάρη στις υποδοµές άρδευσης. Αρκετοί είναι όµως από την άλλη οι Ευρωπαίοι αγρότες οι οποίοι αντιµετωπίζουν σοβαρά οικονοµικά προβλήµατα, ενώ ακόµα και η πιθανότητα της πτώχευσης αιωρείται πάνω από τα κεφάλια τους. Συγκεκριµένα, ο Λέναρτ Νίλσον, κτηνοτρόφος από την Σουηδία και συµπρόεδρος στην Σουηδική Ένωση Αγροτών, ανέφερε στον Gurdian ότι ήδη οι επιχείρησή του έχει εµφανίσει ζηµιές περί τα 49.000 ευρώ. «Στις περισσότερες περιοχές στην νοτιοδυτική Σουηδία δεν έχει βρέξει από τις πρώτες ηµέρες του Μαΐου. Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση, αφού οι περισσότεροι αγρότες δουλεύουν ήδη µε ζηµιά, κερδίζοντας λιγότερα χρήµατα από αυτά που ξοδεύουν για να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους και να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Η Ένωσή µας θεωρεί πως αν δεν βρέξει σύντοµα, αρκετά από τα µέλη της θα έρθουν αντιµέτωπα µε την πτώχευση, χάνοντας µέχρι και 780 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίλσον.

Ζητούν στήριξη Γερμανοί και Βρετανοί αγρότες και κτηνοτρόφοι
Εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, η παραγωγή πατάτας στην Γερμανία και την Ευρώπη φέτος θα είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, με προβλήματα και στην ποιότητα, σύμφωνα με υπολογισμούς της Γερμανικής Ένωσης Επεξεργασίας Φρούτων, Λαχανικών και Πατάτας, η οποία  κυκλοφόρησε στοιχεία για την επερχόμενη σοδειά πατάτας, σχολιάζοντας πως θα επέλθει μια μείωση της τάξης του 25% στα έσοδα από την συγκεκριμένη καλλιέργεια. «Λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών και της παρατεταμένης ξηρασίας, τα φυτά της πατάτας υφίστανται μεγάλο στρες με αποτέλεσμα να σταματήσει η ανάπτυξή τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ένωσης.
Η µείωση της φετινής σοδειάς καλαµποκιού σε ολόκληρη τη χώρα υπολογίζεται στο 20%, σύµφωνα µε υπολογισµούς της Γερµανικής Αγροτικής Ένωσης, η οποία µέσω του προέδρου της, Γιοάχιµ Ρούκβιντ, ζητά από το κράτος να διαθέσει 1 δις ευρώ, για να βοηθήσει τους αγρότες εκείνους , στους οποίους η φετινή συγκοµιδή  θα είναι  τουλάχιστον κατά 30% χαµηλότερη από το µέσο όρο  των τελευταίων ετών. Βέβαια σε ορισµένες περιοχές, η σοδειά αναµένεται να φτάσει και το 70%, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους κτηνοτρόφους, η οποίοι δεν µπορούν να βρουν τροφές για τα κοπάδια τους εύκολα.

Απορρίπτει το αίτηµα το SPD
Η γενική κατάσταση είναι ανησυχητική, σύµφωνα µε την υπουργό Γεωργίας της Χώρας, Γιούλια Κλοένκερ. Άλλωστε το ζήτηµα αυτό της ξηρασίας, απασχόλησε την εβδοµάδα που πέρασε, τόσο το υπουργικό συµβούλιο της Γερµανίας, όσο και εκπροσώπους της οµοσπονδιακής κυβέρνησης και των 16 κρατιδίων προκειµένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ζέστης.
Πάντως, το ιστορικό σοσιαλδηµοκρατικό κόµµα, SPD, απορρίπτει ήδη από πλευράς του το αίτηµα ενίσχυσης των αγροτών, στην λογική ότι οι σύγχρονοι αγρότες είναι επιχειρηµατίες που αντιµετωπίζουν ρίσκα όπως κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση. Έτσι µια τέτοιου είδους βοήθεια θα δηµιουργούσε παρεµβάσεις χωρίς προηγούµενο.
Σε παρόµοια κατάσταση βρίσκονται και οι Βρετανοί αγρότες, και ειδικά οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι απευθύνονται και αυτοί στην κυβέρνησή τους για στήριξη στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν. «∆εν υπάρχει σχεδόν καθόλου γρασίδι, αφού δεν έχουµε καταφέρει να συλλέξουµε αρκετό γρασίδι για την δεύτερη φουρνιά ενσιρώµατος, µε αποτέλεσµα να ταΐζουµε τα κοπάδια µας από τώρα µε το χειµερινό απόθεµα. Σύντοµα θα ξεµείνουµε και από αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζέηµς Λαντγκέητ, αιγοπροβατοτρόφος από το Όξφορντσάιρ.

Κατ’ εξαίρεση νωρίτερα οι πληρωμές
Η Κοµισιόν σε µία προσπάθεια να βοηθήσει τους ευρωπαίους αγρότες, που πλήττει η ξηρασία αποφάσισε πως θα µπορούν να λαµβάνουν εκ των προτέρων τις άµεσες ενισχύσεις και µε µεγαλύτερες προκαταβολές και  τα κονδύλια για την αγροτική ανάπτυξη,  ενώ θα τους παρέχεται µεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση γαιών που κανονικά δεν θα χρησιµοποιηθούν για παραγωγή, προκειµένου να ταΐσουν τα ζώα τους. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για κρατικές ενισχύσεις και ήσσσονος σηµασίας,ενεργοποίησης εργαλεων της ΚΑΠ και για παρεκκλίσεις από το «πρασίνισµα».

Ο καιρός ανεβάζει τις τιμές στο γάλα και το σιτάρι, αλλά ρίχνει τις αγορές κρέατος
Εξαιτίας των δυσµενών καιρικών συνθηκών η παραγωγή γάλακτος της ΕΕ φέτος θα είναι χαµηλότερη από την αναµενόµενη, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιµές κατά το δεύτερο εξάµηνο του 2018, σύµφωνα µε τις τελευταίες εκτιµήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το πρώτο τρίµηνο του 2018, η συλλογή γάλακτος στην ΕΕ ήταν µεγαλύτερη κατά 2% σε σχέση µε πέρυσι. Παρά την αύξηση του αριθµού των αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, η αύξηση της παραγωγής ήταν ελαφρώς µικρότερη από την αναµενόµενη. Οι κυριότεροι λόγοι ήταν οι ψυχρές και υγρές καιρικές συνθήκες που καθυστέρησαν την ανάπτυξη του γρασιδιού στις αρχές της άνοιξης, ακολουθούµενες από έλλειψη βροχοπτώσεων σε ορισµένα κράτη-µέλη.
Παράλληλα, η µείωση της παραγωγής σιταριού στην ΕΕ κατά 2,4% σε σχέση µε τον µέσο όρο πενταετίας έχει εκτοξεύσει την τιµή των ζωοτροφών σε ανησυχητικά για τους κτηνοτρόφους επίπεδα, µε τα µελλοντικά συµβόλαια στα χρηµατιστήρια της Βρετανίας να κλείνουν στα 202 ευρώ ανά τόνο για πρώτη φορά µετά το 2013. Επιπλέον, τα παραπάνω επηρεάζουν  αναπόφευκτα και την αγορά κρεάτων, αφού η περιορισµένη πρόσβαση πρόσβαση σε ζωοτροφές µείωσε τους ρυθµούς ανάπτυξης των κοπαδιών αλλά και µια µεταβολή στις καταναλωτικές συνήθειες, αφού οι ηλιόλουστες ηµέρες είναι συνδεµένες στο εξωτερικό µε την κατανάλωση βόειου κρέατος σε υπαίθριες ψησταριές. Συγκεκριµένα, ο αριθµός βοοειδών που µπήκε στις αγορές της Βρετανίας την τελευταία εβδοµάδα έχει ρίξει την τιµή στο βοδινό κρέας κατά 80 περίπου ευρώ.
Στα θετικά του καιρού, η ποιότητα του σιταριού σε Βρετανία και Ρωσία. Μάλιστα αρκετά δηµοσιεύµατα στον βρετανικό Τύπο κάνουν λόγο για περιθώρια κάλυψης της χασούρας από την µειωµένη παραγωγή, χάρη στην αύξηση των τιµών. Ενδεικτικά ας σηµειωθεί πως η τιµή για το ρωσικό σιτάρι βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 µηνών, µε αρκετούς παράγοντες της αγοράς να ανεβάζουν το ταβάνι στα 300 δολάρια ανά τόνο. 
AgroNews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου