Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Ψυχρολουσία από το ΔΝΤ για τις συντάξεις: Οι περικοπές έχουν συμφωνηθεί από το 2017

Αλέξης Τσίπρας και Κριστίν Λαγκάρντ -Φωτογραφία αρχείου: ΓτΠ ANDREA BONETTI/IntimenewsΜετά από την «πόρτα» που είδε ο Ε. Τσακαλώτος από τον Ο. Σολτς και τον καταιγισμό ερωτήσεων που δέχθηκε στο Λονδίνο για τις συντάξεις και τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου άκουσαν τα
κακά μαντάτα κι από το ΔΝΤ.
Παρά τα όσα υποστήριζαν τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικές πηγές για τη διαλλακτική στάση του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της «επίσκεψης» των Θεσμών στην Αθήνα, ο εκπρόσωπος του κατέστησε σαφές ότι το Ταμείο επιμένει στη θέση πως οι περικοπές των συντάξεων είναι και διαρθρωτικό μέτρο, άρα πρέπει να εφαρμοστεί όπως έχει συμφωνηθεί.
«Υπενθυμίζω ότι αυτά τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί από το 2017. Δεν είναι νέα μέτρα. Η άποψη μας είναι ότι αυτά (οι περικοπές των συντάξεων), δεν θα βελτιώσουν μόνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά θα δοθεί και καθαρό σήμα στις αγορές ότι η κυβέρνηση μένει εντός τροχιάς, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις», απάντησε ορθά- κοφτά ο Τ. Ράις, εξηγώντας ποιο είναι το σκεπτικό του ΔΝΤ, όπως αυτό έχει αναλυθεί και στην πρόσφατη Έκθεση του Άρθρου 4.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση- μέρος της οποίας θεωρείται η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς για τους παλιούς συνταξιούχους- θα υποβοηθήσει τη στροφή της οικονομικής πολιτικής σε πιο αναπτυξιακή τροχιά, με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο, καθώς η κοινωνική δαπάνη παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η λογική του Ταμείου είναι ότι μέσω των περικοπών, δημιουργείται και «παγώνει» ένας δημοσιονομικός χώρος για όσους δεν είναι συνταξιούχοι, «φωτογραφίζοντας» τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες και τη δυνατότητα στοχευμένων χρηματοδοτικών ενισχύσεων όπως π.χ. τα επιδόματα στέγασης, που δεν μπορούν κατά την άποψη του να χρηματοδοτηθούν εάν δεν υπάρχουν οι εξοικονομήσεις δαπανών από τις συντάξεις.
Συν τοις άλλοις, το Ταμείο θεωρεί ότι οι περικοπές των συντάξεων και ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν, θα βοηθήσει συνολικά στις πολιτικές μείωσης των φορολογικών βαρών για όλους.


 iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου