Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Άννα Διαμαντοπούλου: Διαφορετικοί κόσμοι Μητσοτάκης, Γεννηματά και Θεοδωράκης από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα -Αντιλαϊκή η σημερινή πολιτική στην Παιδεία

Ο κ. Μητσοτάκης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρουσίασε ένα σχέδιο προς τη σωστή κατεύθυνση για τη χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και κατά την άποψή μου εξαιρετικά προοδευτικό.
Όπως και η κ. Γεννηματά παρουσίασε μία σοβαρή πρόταση που κοιτάει προς το μέλλον και ο κ. Θεοδωράκης, όλοι αυτοί είναι σε άλλη κατεύθυνση, είναι άλλος κόσμος από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα» τόνισε μιλώντας στον Δημήτρη Βενιέρη και τον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, FOCUS 103,6 η πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου.
Αναφορικά με το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της ανομίας στα Πανεπιστήμια η κ. Διαμαντοπούλου δήλωσε:
«Δεν μου προκάλεσε καμία έκπληξη το πόρισμα Παρασκευόπουλου. "Οι καθηγητές δεν είναι άρχουσα τάξη, να το καταλάβουν οι φοιτητές, που χτυπούν καθηγητές" λέει κάπου το κείμενο. Την άρχουσα τάξη δηλαδή χτυπήστε την, η βία επιτρέπεται στην άρχουσα τάξη. Να κάνω τώρα το εξής ερώτημα: Σε μία κοινωνία, δεν είναι άρχουσα τάξη οι καθηγητές, η ακαδημαϊκή αριστεία, το πρώτο «μέτωπο» στην έρευνα και την επιστήμη δεν είναι άρχουσα τάξη; Άρα άρχουσα τάξη είναι, κατά την Αριστερά, μόνο όσοι έχουν λεφτά. Κάνω αυτήν την παρατήρηση, γιατί αυτό το κείμενο το έγραψαν βαθιά δογματικοί άνθρωποι που ζουν με ιδεοληψίες. Ο κ. Παρασκευόπουλος είναι χρόνια καθηγητής στο ΑΠΘ, όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν έχει τις ίδιες αντιλήψεις και αυτό αποτυπώνεται και στο πόρισμα.
Σε όλα τα δημόσια πανεπιστήμια Ευρώπης, ΗΠΑ και Ασίας υπάρχουν κανόνες για την ασφάλεια και έλεγχος. Χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα: ή τα πανεπιστήμια θα έχουν δική τους ασφάλεια ή θα επιλέξουν να συνεργαστούν με ιδιωτικές εταιρίες. Το είχαμε πει και είχε προκληθεί σάλος και μόνο στο άκουσμα της λέξης «ιδιωτικές εταιρίες». Στο τέλος του πορίσματος Παρασκευόπουλου, σημειώνεται όμως, ότι καλό είναι τα πανεπιστήμια να δουν και την εμπειρία πανεπιστημίων που έχουν χρησιμοποιήσει ιδιωτική ασφάλεια, αυτό εγώ το θεωρώ ένα μικρό βήμα.
«Η ασφάλεια είναι δημόσιο αγαθό, οφείλει να το εξασφαλίζει η Πολιτεία και δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι το πόρισμα Παρασκευόπουλου «έχει ισχυρή ιδεολογική βάση και δογματισμό βαθιά ριζωμένο μέσα στο Πανεπιστήμιο.»
«Γι αυτό και πιστεύω ότι η αντιμετώπιση αυτού του πορίσματος πρέπει να έχει ιδεολογικά και πολιτικά χαρακτηριστικά. Τη λέξη αριστεία π.χ. τη χρησιμοποίησε ακόμη και ο πρωθυπουργός ειρωνικά από το βήμα της ΔΕΘ. Είπε ότι «οι άριστοι τόσα χρόνια δεν έδωσαν σημασία στα παιδιά της κοινωνικής πλειοψηφίας». Ο κ. Καψώχας απάντησε στην ΕΣΗΕΑ λέγοντας για τους «δήθεν άριστους».
Η λέξη "αριστεία" απέκτησε ξεκινώντας από τον Μπαλτά αρνητική φόρτιση, σκεφτείτε, στην Ελλάδα του "Αιέν αριστεύειν". Η αριστεία δεν είναι ελιτισμός, δεν είναι μόνο για κάποιους, είναι το εργαλείο της κοινωνικής κινητικότητας.
Κατά την άποψή μου αυτά που γίνονται σήμερα στην παιδεία, είναι αντιλαϊκή πολιτική, που θέλει να ισοπεδώσει προς τα κάτω το σύνολο, για να μην υπάρχουν άνθρωποι που ξεχωρίζουν.»

Media




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου