Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Ανοιχτά οινοποιεία και γευσιγνωσίες κρασιών στο Βελλίδειο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού

Αποτέλεσμα εικόνας για Ανοιχτά οινοποιεία και γευσιγνωσίες κρασιών στο Βελλίδειο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
Στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Οινοτουρισμού και με την ευκαιρία της συμμετοχής στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας,
παρουσιάζει τους Δρόμους του Κρασιού την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018 στο και ώρα 11:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Ι.Βελλίδης.

Στόχος η προβολή του οινοτουρισμού με την επίτευξη ενιαίας και ομοιόμορφης τουριστικής παρουσίας όλων των Περιφερειών, με τελικό αποτέλεσμα την προσέλκυση σημαντικού μεριδίου μιας πολύ απαιτητικής αγοράς στον τομέα του τουρισμού, των οινοτουριστών. Εκτός από τις παρουσιάσεις των τοπικών δικτύων των Δρόμων του Κρασιού σε όλη την Ελλάδα, θα γίνει οινογευσία τοπικών οίνων όλων των Περιφερειών και οι 
συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν γευστικά κρασιά από όλη την Ελλάδα.

 Παράλληλα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει και φέτος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού PHILOXENIA με ένα ιδιαίτερο, πολυθεματικό περίπτερο που εστιάζει στις δραστηριότητες που μπορεί να βιώσει ο επισκέπτης της Κεντρικής Μακεδονίας και στις αυθεντικές εμπειρίες που αποκομίζει. Θα παρουσιαστούν τα θεματικά της τουριστικά προϊόντα, ο θρησκευτικός, ο πολιτιστικός, ο γαστρονομικός, ο ορειβατικός, ο ιαματικός τουρισμός, μέσα από νέες τεχνολογίες Virtual και Augmented Reality, Video 360ο και τη χρήση κασκών VR, video wall και οθονών plasma.
Ιδιαίτερη θέση στη φετινή συμμετοχή της Περιφέρειας θα έχει η προβολή της Μακεδονικής Κουζίνας με θεματικές δράσεις μέσα στο περίπτερο της Περιφέρειας, αλλά και έξω από αυτό, στον αύλειο χώρο της έκθεσης. Εκεί θα υπάρχει ένα ειδικά διαμορφωμένο λεωφορείο Foodtruck με τα λογότυπα της Περιφέρειας και της Μακεδονικής Κουζίνας, όπου σε συνεργασία με τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος και την Αντιπεριφέρεια Αγροτικής Οικονομίας. Σκοπός της Περιφέρειας είναι η παρουσίαση της Μακεδονικής Κουζίνας και των προϊόντων της Μακεδονικής Γης μέσω του Foodtruck να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο, ώστε με αυτόν τον πολύ ξεχωριστό τρόπο να παρουσιαστεί θεματικά η Μακεδονική Γαστρονομία.
«Ο οινοτουρισμός είναι ένα πολύ σημαντικό και δυναμικό θεματικό προϊόν που απευθύνεται όχι μόνο στο ειδικό κοινό που ταξιδεύει για να γνωρίσει την οινική παράδοση ενός τόπου, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που επισκέπτεται μια περιοχή και έρχεται σε επαφή με την τοπική γαστρονομία.
Ύστερα από την πολύ επιτυχημένη περσινή μας εκδήλωση για τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου που διοργανώσαμε στα πλαίσια της PHILOXENIA μαζί με αρκετές από τις υπόλοιπες Περιφέρειες, φέτος τις έχουμε καλέσει ξανά για να μας παρουσιάσουν τους τοπικούς τους οίνους και το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων τους. Τον προηγούμενο μήνα καλέσαμε πάλι όλες τις Περιφέρειες στην Πιερία για να συζητήσουμε και να προωθήσουμε τη δημιουργία των Film Offices στις έδρες μας. Πιστεύουμε στις συνέργειες 
και συνεργαζόμαστε για πρώτη φορά σε αυτό το επίπεδο στον τομέα του τουρισμού με όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, προσδοκώντας την ενιαία προσέγγιση νέων και ώριμων αγορών, την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, αλλά και μιας ομοιόμορφης και στοχευμένης τουριστικής προβολής των τόπων μας. Η δημιουργία κοινών θεματικών διαδρομών και κοινών δράσεων στον τομέα του τουρισμού, ο συντονισμός δράσεων που προάγουν σε διαπεριφερειακό επίπεδο συγκεκριμένα τουριστικά προϊόντα, προσανατολίζοντας παράλληλα τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες σε κοινή γραμμή ενεργειών προώθησης και προβολής, αποτελούν μέρος της στρατηγικής μας για την επόμενη πενταετία», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού κ. Αλέξανδρος Θάνος.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.
Τα οινοποιεία των `Δρόμων του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος` που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού είναι:
Διαδρομή του Κρασιού των θεών Ολύμπου
Κτήμα Κατσαρού, Κρανιά Ολύμπου

Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου
Κατώγι Αβέρωφ, Μέτσοβο Ιωαννίνων 
Κτήμα Γκλίναβος, Μοναστήρι, Ζίτσα Ιωαννίνων*
Οινοποιείο Ζοίνος, Ζίτσα Ιωαννίνων

Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών
Κτήμα Βογιατζή, Βελβεντό Κοζάνης
Κτήμα Δύο Φίλοι, Σιάτιστα Κοζάνης
Κτήμα Στεργίου, Μεταμόρφωση Καστοριάς
Κτήμα Άλφα, Αμύνταιον Φλώρινας

Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας
Κυρ-Γιάννη, Γιαννακοχώρι Ημαθίας*
Κτήμα Φουντή, Νέα Στράντζα Ημαθίας
Βαένι Νάουσα, Επισκοπή Ημαθίας*

Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας-Γουμένισσας
Κτήμα Χατζηβαρύτη, Γουμένισσα Κιλκίς

Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης
Οινοποιείο Κεχρής, Καλοχώρι Θεσσαλονίκης*
Κτήμα Γεροβασιλείου, Επανομή Θεσσαλονίκης*

Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής
Κτήμα Πόρτο Καρράς, Πόρτο Καρράς, Σιθωνία Χαλκιδικής*
Μυλοπόταμος – Οίνοι Αγίου ‘Ορους (είσοδος μόνο για άρρενες)
Κτήμα Κλαούντια Παπαγιάννη, Αρναία Χαλκιδικής

Διαδρομή του Κρασιού του Διονύσου
Κτήμα Βιβλία Χώρα, Κοκκινοχώρι Καβάλας
Κτήμα Παυλίδη, Κοκκινόγεια Δράμας

Η είσοδος στα οινοποιεία είναι δωρεάν.
Εκδηλώσεις οινοποιείων*:
Βαένι Νάουσα
Επισκοπή Νάουσας, Ημαθία (τ. 23320 44597)
Δωρεάν γευσιγνωσία του Grande Reserve ‘93 και ‘94 και δυνατότητα αγοράς σε ελκυστικά προσιτή τιμή.

Κτήμα Κυρ-Γιάννη
Γιανακοχώρι Νάουσας, Ημαθία (τ. 23320 51100)
Διαγωνισμός φωτογραφίας:   γευτείτε και φωτογραφίστε το νέο μας κρασί «Μπλέ Τρακτέρ».

Κτήμα Χατζηβαρύτη
6ο χλμ Ε.Ο. Γουμένισσας-Γιαννιτσών, Φιλυριά (τ. 6976699031)
12:00 Επιμορφωτικό και διασκεδαστικό σεμινάριο γευσιγνωσίας!

Ελάτε να δοκιμάσουμε διαφορετικά κρασιά και μέσα από δημιουργικά παιχνίδια, να εξερευνήσουμε τα αρώματα και τις γεύσεις τους, και τελικά να προσεγγίσουμε το κρασί από την ευχάριστη και χαλαρή του πλευρά!
Διάρκεια 2 ώρες, για περιορισμένο αριθμό ατόμων. 
Κρατήσεις στο email:  c.chatzivariti@gmail.com

Η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Οινοποιείο Κεχρής
Ολύμπου 33 (δίπλα από ΣΔΟΕ), Καλοχώρι Θεσσαλονίκης (τ. 2310 751283)
11:00- 14:00Retsina Masterclass (διάρκεια 3 ώρες)
Γνωρίστε τις ποιοτικές δυνατότητες και τις διαφορετικές εκφράσεις του παραδοσιακού ελληνικού κρασιού, δοκιμάζοντας τα 4 διαφορετικά στιλ ρετσίνας , που μόνο το οινοποιείο μας παράγει, μαζί με επιλεγμένα ελληνικά εδέσματα.
Αριθμός ατόμων: 20.
Τηλ κρατήσεων: 2310 751 283.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου