Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ : ΑΛΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣΔιαβάζουμε σε όλα τα sites μια συγκλονιστική είδηση: "Εγκαινιάστηκε από τον κ. Τζιτζικώστα το ευρωπαϊκό γραφείο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις Βρυξέλλες".
Μάλιστα σε ένα σημείο της ομιλίας του ο περιφερειάρχης είπε κάτι συνταρακτικό:

"Η δημιουργία του γραφείου είναι μια απόλυτα στρατηγική επιλογή, επειδή εδώ λαμβάνονται οι αποφάσεις και καθορίζουν το μέλλον μας".
Αλήθεια, για πόσο ηλίθιους μας περνάνε;
Εάν ήταν τόσο σημαντικό, γιατί δεν το έκανε εδώ και έξι χρόνια που είναι περιφερειάρχης και το κάνει λίγους μήνες πριν από τις εκλογές;
Όμως όσοι στοιχειωδώς γνωρίζουν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις διαδικασίες χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους δημόσιους φορείς, όπως είναι οι περιφέρειες, γνωρίζουν ότι τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ έχουν συγκεκριμένους κανόνες και κάθε χώρα, κάθε περιφέρεια χρηματοδοτείται με αντικειμενικά κριτήρια που αποφασίζονται από κοινού από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ισχύουν για όλους, χωρίς εξαιρέσεις.
Ήδη έχει αποφασιστεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός της προγραμματικής περιόδου 2020-2027 και τι θα πάρει η κάθε χώρα και η κάθε περιφέρεια.
Στα ανταγωνιστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι πολύ περιορισμένα σε σχέση με τα διαρθρωτικά, μπορούν να συμμετέχουν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μέχρι σήμερα συμμετέχουν κυρίως ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σε συνεργασία με ευρωπαϊκά και άλλους ιδιωτικούς ή δημόσιους φορείς.
Όλα προκηρύσσονται εγκαίρως, αναρτώνται στο Διαδίκτυο και οι συνεργαζόμενοι φορείς καταθέτουν τις προτάσεις τους, που τελικά επιλέγονται με αντικειμενικά ανταγωνιστικά κριτήρια και αναλογικά στις χώρες μέλη.
Σε τέτοια προγράμματα συμμετέχουν ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ερευνητικά κέντρα, ιδιωτικές εταιρείες και μερικές φορές κάποιοι δήμοι.
Γιατί τόσα χρόνια με τόσα πανεπιστήμια η Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν έχει πάρει μέρος σε κανένα;
Γιατί τα πανεπιστήμια και οι άλλοι φορείς που κερδίζουν τέτοια προγράμματα δεν έχουν γραφεία στις Βρυξέλλες;
Γιατί δεν είπε μια συγκεκριμένη κουβέντα σε ποια προγράμματα στοχεύει, με τι στελεχιακό δυναμικό, με ποιες συνεργασίες και τι κόστος;
Όσο για τις πρωτιές στις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ, είναι σαν τις πρωτιές της κυβέρνησης, που τη 16η θέση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ, την κάνει πρώτη.
Πάτος είναι η χώρα, πάτος και όλες οι ελληνικές περιφέρειες και φυσικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο θέμα αυτό έχω αναφερθεί αναλυτικά και με λεπτομέρειες σε προηγούμενα άρθρα και δεν θέλω να σας κουράσω.
Σημειώνω μόνο τρία πράγματα:
1. Όλοι οι περιφερειάρχες λένε ότι είναι πρωταθλητές.
2. Το 40% του ΕΣΠΑ το διαχειρίζονται οι περιφέρειες, συνεπώς η 16η θέση της χώρας οφείλεται και στις δραματικές καθυστερήσεις των περιφερειών.
3. Έχει περάσει περίπου το 70% του χρόνου υλοποίησης του Ε' ΕΣΠΑ (2013-2020) και η χώρα μας έχει απορροφήσει περίπου το 20% από τα περίπου 20 δισ. ευρώ του τρέχοντος ΕΣΠΑ, σε αυτό το ύψος είναι περίπου και οι απορροφήσεις των περιφερειών και φυσικά της Κεντρικής Μακεδονίας και είναι βέβαιο ότι θα χαθούν πολλοί πόροι, εκτός εάν μας λυπηθούν οι Ευρωπαίοι, όπως το 2015 στο κλείσιμο του Ε' ΕΣΠΑ, και μας τα δώσουν χωρίς εθνική συμμετοχή και χωρίς έλεγχο.
Τώρα, για το πού πήγαν και τι αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτέλεσμα είχαν έχω γράψει αναλυτικά και είναι δυστυχώς πενιχρό, είναι κυρίως χρηματοδότηση δομών ανθρωπιστικής βοήθειας λόγω κρίσης.
Το άρθρο αφιερώνεται στα ΜΜΕ που αναπαράγουν τα δελτία Τύπου της Περιφέρειας χωρίς σχόλιο, για ευνόητους λόγους, παρότι γνωρίζουν την αλήθεια και είναι διαθέσιμο σε όποιον ενδιαφέρεται να την προβάλει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου