Δύο κοινωνικά ζητήματα αναμένεται να πυροδοτήσουν το επόμενο διάστημα την πρώτη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να
προχωρήσει τόσο στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου όσο και στην εξυγίανση της ΔΕΗ, με την Κουμουνδούρου ήδη να εκφράζει την αντίθεση της και για τα δύο θέματα.
Η Φώφη Γεννηματά σταθμίζει τα δεδομένα και θέτει όρους και προϋποθέσεις προκειμένου να στηρίξει τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση κινείται με γοργούς ρυθμούς και ήδη ο πρωθυπουργός έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στο Μαξίμου, προκειμένου να συζητηθούν τα νομοσχέδια που έρχονται αλλά και η πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Πρώτη μάχη το άσυλο
Η κυβέρνηση επιθυμεί η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία, ένας στόχος που φαίνεται πως θα επιτευχθεί. Το ΚΙΝΑΛ το βλέπει θετικά και ζητά την επαναφορά του νόμου Διαμαντοπούλου, τον οποίο είχε καταργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου έχει στηρίζει σε αυτό το ζήτημα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η επίμαχη διάταξη αναμένεται να έρθει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 8 Αυγούστου.
Πρόκειται για μια προσωπική προεκλογική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος εκτιμά πως έχει την στήριξη την μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης, αλλά και της νεολαίας που θέλουν τα πανεπιστήμια να σταματήσουν να είναι κέντρα ανομίας. Στο Μαξίμου γνωρίζουν πως η κατάργηση του ασύλου θα προκαλέσει αντιδράσεις κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς αλλά δεν ανησυχούν καθώς θεωρούν ότι θα πρόσκαιρες και μικρής έκτασης.
«Επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου» είχε πει χαρακτηριστικά στις προγραμματικές δηλώσεις η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Δεύτερη μάχη η ΔΕΗ
Η διάσωση της ΔΕΗ αποτελεί γόρδιο δεσμό για την κυβέρνηση, καθώς ο Κωστής Χατζιδάκης αναζητά τρόπους ώστε να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει πως μοναδικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Ο υπουργός Περιβάλλοντος φαίνεται ήδη πως βρίσκεται κοντά στη λύση του προβλήματος ώστε να μην αυξηθούν τα τιμολόγια με την μη εφαρμογή της μείωσης των λογαριασμών που είχε αποφασίσει η προηγούμενη κυβέρνηση από την μείωση του ΦΠΑ.
«Βρήκαμε μία λύση με βάση την οποία πρώτον θα έχουμε μία αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με την οποία θα βάλει η ΔΕΗ λεφτά στα ταμεία της, θα έχει δηλαδή μια ένεση ρευστότητας από αυτό. Αλλά την ίδια στιγμή θα ισοσταθμίσουμε για τους καταναλωτές αυτή την ένεση ρευστότητας της ΔΕΗ με μία μείωση - που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, δεν το κρύβω - του ΦΠΑ στην ενέργεια» υποστήριξε σε συνέντευξη του ο Κωστής Χατζηδάκης. Ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως εκτός από τα ταμειακά χρειάζονται και διαρθρωτικά μέτρα «η κατάσταση είναι πολύ πιο άσχημη απ' όσο νομίζει κάποιος. Και, επομένως, καλό είναι να συνεννοηθούμε, να δούμε πώς θα σώσουμε την επιχείρηση».
Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά καθώς θεωρεί πως η ΔΕΗ έχει βιώσιμη προοπτική και κατηγορούν την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα. «Τέσσερα χρόνια κρατήσαμε τη ΔΕΗ όρθια χωρίς να αυξήσουμε τιμολόγια και χωρίς να την ιδιωτικοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην βουλή.
Αντίθετοι είναι και οι συνδικαλιστές με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να ασκεί κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για την στρατηγική που είχαν απέναντι στην εταιρεία, ενώ υποστηρίζει πως στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως στόχο να πουλήσει τη ΔΕΗ.
«Η νέα κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πουλήσει τα ασημικά της εταιρείας, δηλαδή, τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, τα οποία θέλουν διακαώς οι ιδιώτες, γιατί απλούστατα είναι μονάδες έτοιμες να δημιουργήσουν κέρδη, χωρίς οι επενδυτές να χρειαστεί να ρισκάρουν… Δεν είναι τυχαίο πως καμιά ελληνική εταιρεία δεν έχει δικό της υδροηλεκτρικό συγκρότημα», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου