Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019

Το «θεώρημα του Ευκλείδη» για το νέο ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα των 53

Αποτέλεσμα εικόνας για Ευκλείδη ΤσακαλώτουΤα δύο χτυπήματα του Ευκλείδη Τσακαλώτου μέσα σε μια εβδομάδα είχαν ως στόχο
την λεγόμενη προεδρική πτέρυγα και τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην υπουργός ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει την κριτική του για τους χειρισμούς που έγιναν σε διάφορα ζητήματα από την προηγούμενη κυβέρνηση. 
Άλλωστε η δύναμη της ομάδας των «53» της οποίας είναι επικεφαλής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι σαφώς μεγαλύτερη στα κομματικά όργανα σε σχέση με εκείνη της κοινοβουλευτικής ομάδας που είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Ο πρώην υπουργός έχει έρθει αρκετά κοντά το τελευταίο διάστημα με τον Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο προσώπων που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. 

Αναβιώνει η κόντρα με Παππά και Σπίρτζη

Μέσα από τις συνεντεύξεις και τις τοποθετήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι σαφές πως βάζει στο κάδρο δύο πρόσωπα που είναι κοντά στον Αλέξη Τσίπρα. Τον Νίκο Παππά και τον Χρήστο Σπίρτζη. Μπορεί να μην τους κατονομάζει αλλά τους φωτογραφίζει καθώς ο πρώτος ήταν ο αρμόδιος υπουργός για την ΕΡΤ και ο δεύτερος ήταν ένας από εκείνους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να έρθουν στελέχη από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε οι σχέσεις του με τους συγκεκριμένους πολιτικούς δεν ήταν πότε βελούδινες ακόμα και όταν το κόμμα ήταν στην εξουσία. 
Η κόντρα τους δείχνει να επανέρχεται στο προσκήνιο, αν και τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Χρήστος Σπίρτζης αποφεύγουν να απαντήσουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ωστόσο τον λόγο πήραν οι δημοσιογράφοι Κατερίνα Ακριβοπούλου και Σωτήρης Καψώχας στου οποίους ουσιαστικά αναφερόταν ο πρώην υπουργός όταν μίλησε για λάθους χειρισμούς που έγιναν στην δημόσια τηλεόραση. Και οι δύο μίλησαν με σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο με την Κατερίνα Ακριβοπούλου να κάνει λόγο για «απροκάλυπτη και χολερική κριτική». 
Ωστόσο ο πρώτος που είχε ασκήσει δριμεία κριτική στην ΕΡΤ την περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση ήταν ο Νίκος Φίλης. «Η εικόνα της ΕΡΤ θυμίζει όλο και πιο πολύ την ΕΡΤ πριν το «μαύρο». Η ΕΡΤ δεν λειτουργεί όπως είναι αναγκαίο για μια δημόσια τηλεόραση. Η ΕΡΤ είναι ένα κανάλι που έχει παραδιοίκηση» είχε πει ο πρώην υπουργός σε συνέντευξη του. 

Δεν είναι μόνο η ΕΡΤ… 

Η σκληρή κριτική του Ευκλείδη Τσακαλώτου για την εικόνα της δημόσιας τηλεόρασης επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να προβλήθηκε περισσότερο, ωστόσο ο πρώην υπουργός στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Tvxs» αναφέρθηκε στην διεύρυνση του κόμματος αλλά και στα λάθη που έγιναν ακόμη και στις εξορύξεις. Το κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά δεν έκρυψε την ανησυχία του για την πασοκοποίηση του κόμματος, ωστόσο υποστήριξε πως αυτό δεν θα συμβεί γιατί δεν το θέλουν τα μέλη του κόμματος «δεν φοβάμαι ότι θα γίνουμε πασοκικό κόμμα γιατί αυτό δεν το θέλουν ούτε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε αυτοί που έρχονται, γιατί αλλιώς θα καθόντουσαν εκεί που είναι» και πρόσθεσε «μπορείς να φοβηθείς ότι θα γίνει ένα κόμμα χωρίς δομές, αλλά αυτό είναι στο χέρι μας». Άλλωστε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν ένα από τα κορυφαία στελέχη που είχαν ταχθεί κατά της εκλογής του προέδρου από την βάση, σε αντίθεση με την αρχική άποψη του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος τελικά συμφώνησε να μην αλλάξει το σύστημα.  
Από την αυτοκριτική δεν έλλειψε το ζήτημα της οικολογίας σημειώνοντας «ήταν πολιτικό λάθος οι εξορύξεις» σημείωσε, τονίζοντας όμως ότι έγιναν και θετικά, όπως τα έργα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. 

Κανένα ζήτημα με Τσίπρα     

Ο πρώην υπουργός έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα τον οποίο στηρίζει σε κάθε δημόσια τοποθέτηση του. Η κριτική που ασκεί έχει ως στόχο την «αυλή» του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες επιλογές που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο δεν κρύβει την ανησυχία για την ιδεολογική πυξίδα που θα πρέπει να έχει το κόμμα. «Πραγματικά δε νομίζω ότι υπάρχει κομμάτι του κόμματος ή ο Αλέξης που θέλει αρχηγικό κόμμα» είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου