Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Η Φώφη "σήκωσε" το γάντι - Θα αντιδράσουν οι αντίπαλοί της;

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Φώφη "σήκωσε" το γάντι -Σήκωσε” το γάντι που της πετούσαν εσωκομματικοί της αντίπαλοι η Φώφη Γεννηματά και αποφάσισε τη
διεξαγωγή Εκτάκτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ εντός του έτους.
Η επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ενεργοποίησε την απόφαση που είχε ληφθεί το 2017, πριν δυο έτη, δηλαδή, για Έκτακτο Συνέδριο και όχι για τακτικό Συνέδριο, όπως συζητείται, καθώς στο Έκτακτο δεν είναι στην ημερήσια διάταξη η εκλογή ηγεσίας, ενώ η σύνθεσή του είναι η σύνθεση του προηγούμενου Συνεδρίου.
Πρόθεση της Φώφης Γεννηματά είναι το Έκτακτο Συνέδριο να συζητήσει νέο Καταστατικό, που θα αποκλείει τη δυαρχία στο χώρο: Ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, εφόσον προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, θα παραμένει και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Πρόβλημα αναμένεται να αποτελέσει η σύνθεση του Συνεδρίου, καθώς αμφισβητίες της ηγεσίας, όπως ο Νίκος Παπανδρέου και ο Παύλος Γερουλάνος, έχουν κατά το παρελθόν ταχθεί υπέρ της εκλογής συνέδρων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης-η θέση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον- αποφεύγει να δίνει μάχες συσχετισμών και οπισθοφυλακών.
Η Φώφη Γεννηματά δηλώνει, πάντως, ανοιχτή σε συζητήσεις, στη συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ (αποτελείται από τη Γραμματεία της ΚΟΕΣ και τους βουλευτές και ευρωβουλευτές που είναι μέλη του ΠΑΣΟΚ), την προσεχή Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου, το οποίο και θα εισηγηθεί για τις τελικές αποφάσεις (που θα ληφθούν από την ΚΟΕΣ, την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου) το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Το βέβαιον είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση:
Πρώτον, ότι το ΠΑΣΟΚ αποτελεί συνιστώσα του ΚΙΝΑΛ. Επί του θέματος είχε προϊδεάσει σχετικά με τη συνέντευξή του ο Μανόλης Όθωνας: «Το ΠΑΣΟΚ μόνο του θα είχε πια σήμερα δύο επιλογές. Η μία είναι να ενεχυριασθεί ως σφραγίδα σε άλλο πολιτικό κόμμα με αντάλλαγμα την πολιτική καριέρα όσων την προσκομίσουν. Η δεύτερη είναι να τοποθετηθεί ταριχευμένο στην προθήκη κάποιου πολιτικού μουσείου. Η μόνη λύση για να παραμείνει ζωντανό είναι ως βασικός πυλώνας και ο κυρίαρχος ιδεολογικός, αξιακός και πολιτικός προμαχώνας ενός νέου ευρύτερου δημοκρατικού κάστρου, του Κινήματος Αλλαγής. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανευθυνότητες και τζάμπα μαγκιές».
Δεύτερον, η Χαριλάου Τρικούπη δεν προτίθεται να συμφωνήσει να τεθεί θέμα ηγεσίας.
Τρίτον, το Συνέδριο θα διεξαχθεί οπωσδήποτε εντός του έτους, με ύστατη ημερομηνία τις 14 και 15 Δεκεμβρίου, αλλά με πιθανότερη τις 7 και 8 Νοεμβρίου.
Και τέταρτον, η διεξαγωγή της Συνδιάσκεψης του ΚΙΝΑΛ μετατίθεται για δυο εβδομάδες και θα πραγματοποιηθεί 6-8 Δεκεμβρίου.
Ανώτατες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη δηλώνουν στα “Παιχνίδια Εξουσίας” πως η ηγεσία είναι “ήρεμη, διαλλακτική, συνθετική, αλλά και αποφασισμένη”- με άλλα λόγια ότι δεν προτίθεται να διαπραγματευτεί τα παραπάνω θέματα.
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν στελέχη όπως ο Παύλος Γερουλάνος, που έχει αφήσει ανοιχτό ακόμα και το να τεθεί θέμα ηγεσίας, με τον ίδιο να θέτει υποψηφιότητα απέναντι στη Φώφη Γεννηματά. O ίδιος έγραψε σχετικά στο facebook, καθώς βρίσκεται στην Ουάσιγκτον: «Θετική η κίνηση της Προέδρου να προχωρήσει σε Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Στη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας για να αρθρώσουμε μια Ελληνική, ανθρωποκεντρική, σοσιαλιστική πρόταση απέναντι στις πολιτικές του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το συνέδριό μας θα είναι ανοιχτό και δημοκρατικό που θα αντιμετωπίσει τρία θέματα: στρατηγική, θέσεις/προτάσεις και αλλαγές στο καταστατικό, ώστε να γίνουμε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κόμμα. Είναι μία ευκαιρία που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε».
Την ίδια στιγμή, η Κίνηση 81, του Σταμάτη Μαλέλη, σε ανακοίνωσή της ανέφερε τα εξής: «Ευχόμαστε να είναι ουσιαστικό πλουραλιστικό και Δημοκρατικό . Εμείς θα προσπαθήσουμε να στρίψουμε το τιμόνι αριστερά ώστε να γίνει και πάλι η Παράταξη κίνημα αλλαγής και ανατροπής που θα εμποδίσει τα σχέδια της ΝΔ. Πρέπει όλοι στην Παράταξη να καταλάβουν ότι η κοινωνία έχει ανάγκη τις μεγάλες αλλαγές που μόνο με ρήξεις μπορούν να γίνουν!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου