Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

ΣΥΡΙΖΑ: «Σημαία» Τσίπρα η διεύρυνση και η κυβερνώσα αριστερά

Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΥΡΙΖΑ: «Σημαία» Τσίπρα η διεύρυνση και η κυβερνώσα αριστεράΟ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις πρόσφατες
εμφανίσεις του κάνει σαφές ότι το άνοιγμα του κόμματος είναι ουσιαστικό και εκτείνεται και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, ενώ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στο Έθνος της Κυριακής, απορρίπτει την έννοια του μετασχηματισμού του κόμματος
Στην τελευταία του περιοδεία στη Νίκαια, ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε το ακροατήριό του πως ο ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιείται σταδιακά ως κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς και του προοδευτικού πόλου, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις των πολιτικών του αντιπάλων.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής η αναφορά δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να μεταδώσει στην κοινωνία -ενδεχομένως και στο εσωτερικό του κόμματός του- το μήνυμα πως η διεύρυνση είναι ουσιαστική και εκτείνεται και στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Το είπε άλλωστε με σαφήνεια και μερικές μέρες νωρίτερα, στη συνέντευξή του στο Open, σχολιάζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα-πρότυπο της Αριστεράς, της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, όπως επίσης και της Σοσιαλδημοκρατικής Αριστεράς. Αυτό αναμένεται να επαναλάβει και το επόμενο Σαββατοκύριακο, οπότε, όπως όλα δείχνουν, θα συνεδριάσει για πρώτη φορά η πολυπληθής Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) που θα αριθμεί περίπου 600 μέλη, από όλες τις εκφράσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας.
Ως εκ τούτου, στην Κουμουνδούρου προκάλεσε αρκετές συζητήσεις το περιεχόμενο της πολιτικής απόφασης της «Κίνησης των 53+», που επί της ουσίας επικαλείται την ενότητα της Αριστεράς χωρίς να κάνει ευκρινές εάν σε αυτήν συμπεριλαμβάνει τους δημοκράτες, τους σοσιαλιστές, τους προοδευτικούς και τους κεντρώους -πέραν των αριστερών- στους οποίους απευθύνεται η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Μια πολιτική διακήρυξη η οποία -σημειωτέον- ψηφίστηκε τέλη Σεπτεμβρίου με συντριπτική πλειοψηφία από την Κεντρική Επιτροπή, επομένως και από τους «53+».
Το ενδιαφέρον για πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η «Κίνηση των 53+» δημοσιοποίησε το κείμενό της αμέσως μετά τη νυχτερινή συνέντευξη Τσίπρα, κάτι που ερμηνεύτηκε αφενός ως σπουδή να μετατεθεί αλλού το ενδιαφέρον της εσωκομματικής συζήτησης και αφετέρου ως διαφοροποίηση από την πολιτική διακήρυξη για τον μετασχηματισμό του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη σιωπή αντί απάντησης στο μανιφέστο των «53+».
Ομοίως, καμία αντίδραση δεν εκδηλώθηκε από στελέχη που συμμετέχουν στην Προοδευτική Συμμαχία και νιώθουν ότι κάποιοι ίσως και να βάζουν κριτήρια και όρους στη διεύρυνση. Στην πλειοψηφία του κόμματος θεωρούν ότι ενδεχομένως και να είναι καλό να εκδηλώνονται οι πραγματικές προθέσεις συντρόφων τους που έχουν επιφυλάξεις, ίσως και ενστάσεις για τον τρόπο μεγαλώματος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη κι αν το μήνυμα που στέλνουν είναι πως «το μαγαζί είναι δικό μας».
Γενικώς, λένε, θα προτιμούσαν όλοι αυτοί οι προβληματισμοί να κατατίθενται στα συλλογικά όργανα, όμως μάλλον αυτό δεν είναι το μείζον θέμα που τους απασχολεί. Απλούστατα διότι η πλευρά των πλειοψηφούντων, τους οποίους οι «53+» κατατάσσουν στους λεγόμενους προεδρικούς, διαπιστώνει πως -αν και μετ’ εμποδίων- η διαδικασία ανοίγματος του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά και μάλιστα βρίσκει ευήκωα ώτα και στην κοινωνία. Προ ημερών, δε, τα στελέχη της πλειοψηφίας άκουσαν με ικανοποίηση τον Αλέξη Τσίπρα να ανακοινώνει πως το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει την άνοιξη, κοντά στο Πάσχα, ούτως ώστε και ο μετασχηματισμός του κόμματος να έχει ολοκληρωθεί και συγχρόνως να έχει διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα που εν πολλοίς θα αποτελεί και απόσταγμα των αιτημάτων που θέτει η κοινωνική βάση.

To τάιμινγκ

Βεβαίως, μολονότι η πλειοψηφία δεν πήρε δημοσίως θέση για το κείμενο των «53+», δεν έλλειψαν τα ερωτήματα για τον χρόνο που οι «53+» επέλεξαν να διαφοροποιηθούν μέσω του κειμένου τους. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν ότι την ώρα που διαπιστωμένα η περίοδος χάριτος έχει τελειώσει για την κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να στρέψει το βάρος της στην οικονομία (εν όψει της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου και του προϋπολογισμού 2020), την ώρα που το Μαξίμου «ευλογεί» τη λειτουργία ενός αστυνομικού κράτους και δρομολογεί χαριστικές διατάξεις για τα αποκαλούμενα «λευκά κολάρα», η Κουμουνδούρου δεν πρέπει να ανοίγει το καπάκι στην εσωκομματική κατσαρόλα.
«Είναι η χειρότερη πολιτικά στιγμή» αναφέρει μέλος της Κίνησης Μελών, παίρνοντας αποστάσεις από την πρωτοβουλία των «53+». Να σημειωθεί ότι η «Κίνηση των 53+» στο πολυσέλιδο κείμενό της επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν επιθυμεί την αλλαγή του ονόματος ΣΥΡΙΖΑ και απορρίπτει την έννοια του μετασχηματισμού του κόμματος. Ως προς το δεύτερο αποδέχεται έννοιες όπως επανεκκίνηση, όμως σε σχέση με το όνομα μάλλον αντιτίθεται και στην πιθανότητα να υπάρξει προσθήκη στην ονομασία, ώστε να εκφράζονται και οι νέες δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις που θα ενταχθούν στο σχήμα.
Για παράδειγμα, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τίποτα, έχουν κατατεθεί ιδέες ώστε να υπάρξει προσθήκη τύπου Πράσινη Συμμαχία ή Προοδευτική Συμμαχία. Επίσης, οι «53+» εκφράζουν την αγωνία τους για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε ένα κόμμα-σούπερ μάρκετ. Ολα αυτά, βεβαίως, θα συζητηθούν και στο συνέδριο, την άνοιξη του 2020. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι έχει χρόνο στη διάθεσή του και ότι ο πρωθυπουργός δεν θα επιχειρήσει κανέναν εκλογικό αιφνιδιασμό.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι τα σχετικά σενάρια που διακινούνται είναι μια «φούσκα» που προωθείται από διάφορα μέσα ενημέρωσης και η οποία θα σκάσει… «Ολες οι φούσκες, όσο κι αν πουσάρονται, κάποια στιγμή σκάνε» είπε χαρακτηριστικά στη γενική συνέλευση της Νίκαιας, αποδομώντας το δήθεν σούπερ σχέδιο αιφνιδιασμού που έχει ως στόχο την εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου