Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ στις συνιστώσες της Προοδευτικής Συμμαχίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ στις συνιστώσες της Προοδευτικής Συμμαχίας Επειτα από μια πυκνή «μεταγραφική» περίοδο, πρόσωπα και στελέχη με ισχυρούς συμβολισμούς
στην προοδευτική παράταξη -που έχουν ενταχθεί όλο το τελευταίο διάστημα στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης- διεκδικούν ενισχυμένο ρόλο στις πολιτικές και εσωτερικές εξελίξεις, με τις ευλογίες πάντα της κορυφής.Παρόλο που η προσπάθεια ενοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ (με την κατάργηση των αρχικών συνιστωσών ύστερα από σχετική απόφαση του συνεδρίου) υπήρξε ιδιαιτέρως επώδυνη για τις τάσεις της Κουμουνδούρου, οι συνιστώσες είναι και πάλι εδώ, αλλά από προέρχονται από άλλη πολιτική παράδοση. Αυτή τη φορά, «ενωμένες, δυνατές», προσθέτουν έντονα πράσινο χρώμα στο κόκκινο μωσαϊκό της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο ενδιάμεσο, οι εσωκομματικές ενστάσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με προμετωπίδα το αφήγημα της «πασοκοποίησης», δεν φαίνεται να πτοούν την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον το αντίθετο, όπως αποδείχτηκε με τις «αναθέσεις έργου» κατά την τελευταία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, στις αρχές της εβδομάδας.

«50% – 50%»

Τόσο η επιλογή του Νίκου Μαδεμλή ως υπεύθυνου για τον Τομέα Νεολαίας του κόμματος πλάι στον Δημήτρη Τζανακόπουλο (που αποτελεί «γέννημά» της) όσο και η ανάθεση της διαχείρισης του Μητρώου Στελεχών από κοινού στους εξαιρετικά έμπειρους Γιάννη Δραγασάκη και Ρεγγίνα Βάρτζελη (πρώην διευθύντρια του Γραφείου Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου) παραδίδουν ουσιαστικά το τιμόνι της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξ ημισείας στην παραδοσιακή ριζοσπαστική Αριστερά και τη Σοσιαλδημοκρατία, χωρίς να αφήνουν κανένα περιθώριο παρανόησης για τις μελλοντικές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Η σχέση «50% – 50%» αναφορικά με την εκπροσώπηση των δύο διαφορετικών ιδεολογικών προσεγγίσεων εμφανίστηκε διστακτικά τους τελευταίους μήνες και σχηματοποιήθηκε με την πολυπληθή παρουσία πασοκογενών στελεχών στην Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όπως και στη σύνθεση του νέου Πολιτικού Κέντρου του κόμματος (δηλαδή της οιονεί νέας Πολιτικής Γραμματείας), όπου συνυπάρχουν με όρους αριθμητικής και πολιτικής ισοτιμίας οι παλιοί με τους… νέους. Η επιχείρηση εκδίπλωσης του κεντροαριστερού πέπλου πάνω από την Κουμουνδούρου φτάνει, ωστόσο, στα τελικά της στάδια (λίγο πριν από το συνέδριο) με την απονομή νευραλγικών χαρτοφυλακίων σε στελέχη με υψηλή οργανωτική εμπειρία στο παρελθόν (όπως οι Ρεγγίνα Βάρτζελη, Νίκος Μαδεμλής), με τον εγκιβωτισμό του σκληρού κομματικού πυρήνα του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί γεγονός.
Πέρα από τον συμβολισμό του καταμερισμού εσωκομματικής εργασίας, με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται και η μορφοποίηση των τάσεων εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από στελέχη της με ισχυρές κεντροαριστερές καταβολές, τάσεις οι οποίες αποκτούν χαρακτηριστικά συνιστωσών αλλά και έρεισμα στη διαμόρφωση της κεντρικής γραμμής και τη λήψη των αποφάσεων.

Οι «πράσινες» συνιστώσες

Πρώτη από τις συνιστώσες της Προοδευτικής Συμμαχίας εκδηλώθηκε η πρωτοβουλία Γέφυρα, η οποία εμφανίστηκε ως κίνηση υποστήριξης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία της έναν χρόνο πριν με κεντρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ακριβώς έναν χρόνο μετά, την κίνηση απηχούν στα νέα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου οι Αντώνης Λιάκος (υπεύθυνος στο εξής για το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς), Παναγιώτης Παναγιώτου (έχοντας αναλάβει πλέον την καμπάνια και την επικοινωνία του κόμματος) και Νίκος Μπίστης, οι οποίοι έχουν καταστήσει αισθητή την παρουσία τους (και διακριτές τις διαφωνίες τους) απέναντι σε αποφάσεις της ηγεσίας (λ.χ., ελληνοτουρκικές σχέσεις) αλλά και σε συμπεριφορές ομοϊδεατών τους, καθώς δεν δίστασαν να αποδοκιμάσουν δημόσια τις αναφορές του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.
Στον αντίποδα, ο «αψύς» Κρητικός Παύλος Πολάκης έχει ρίξει για τα καλά γέφυρες επικοινωνίας και συμπόρευσης με τους πρώην υπουργούς Νίκο Παππά και Χρήστο Σπίρτζη, καθώς αμφότεροι συνιστούν την καρδιά της Κίνησης Μελών του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο «Κάραβελ». Πρόκειται για την πλέον πασοκογενή τάση (καθώς συγκεντρώνει τα περισσότερα σε αριθμό στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ), η οποία παρουσιάζει έντονη κινητικότητα το τελευταίο διάστημα με όχημα τις συνεδριακές ισορροπίες και την εκπροσώπησή της στα νέα ενιαία όργανα. Για τον λόγο αυτό, δεν αποκλείεται η επιλογή του νέου γραμματέα του κόμματος να προέρχεται από αυτή την εσωκομματική δεξαμενή, στελέχη της οποίας έχουν αποκτήσει επικοινωνιακό προβάδισμα τις τελευταίες ημέρες, με προεξάρχοντα τον πρώην υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Ο τελευταίος προβάλλει το «πατριωτικό πρόσημο» της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ώρα που δεν αποφεύγει να τοποθετηθεί (αυτο)κριτικά και απέναντι στα έργα και τις ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης με… ονοματεπώνυμα.
Κάπως έτσι, «υπήρξαν δογματικές αντιλήψεις προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, που γίνονταν ακόμη πιο επιτακτικές τόσο από το παρελκυστικό παιχνίδι της αντιπολίτευσης εντός και εκτός Ελλάδας όσο και από τη συνδρομή συμφερόντων που προσέτρεχαν στους δανειστές για να επιβληθούν νέα κάθε φορά προαπαιτούμενα, με τον εκβιασμό της μη ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης», υποστήριξε ο πρώην υπουργός Υποδομών, δείχνοντας προς την πλευρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο το εσωκομματικό θερμόμετρο, «όσα διαδικαστικά οργανωτικά προσχήματα κι αν βρουν όποιοι αντιδρούν στον μετασχηματισμό που εκφράζεται στην πολιτική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, δεν θα μπορέσουν να τα καταφέρουν», τόνισε με νόημα ο κ. Σπίρτζης, προειδοποιώντας φίλους και συντρόφους με ορίζοντα το συνέδριο του Μαΐου.

Ο πυρήνας του ΓΑΠ

Με ταχύτητα φωτός ξεπηδά στο εσωκομματικό χρηματιστήριο της Κουμουνδούρου μια ακόμη πασοκογενής συνιστώσα, η οποία συγκεντρώνει τις πλέον κρίσιμες μονάδες της περιόδου διακυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου. Μετά τη συμμετοχή του Γιάννη Ραγκούση, υπερυπουργού της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2009, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η ενεργοποίηση της Ρεγγίνας Βάρτζελη (εξ απορρήτων του τότε πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου) έρχεται να επισφραγίσει τη μετεγκατάσταση της επιτελικής ομάδας του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και αρκετά στελέχη με έντονες παπανδρεϊκές καταβολές είχαν προσχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην αξιωματική αντιπολίτευση, η παρουσία δύο εκ των πλέον προβεβλημένων και κραταιών προσώπων της διακυβέρνησης του 2009 στην Κουμουνδούρου δικαιώνει τον ισχυρισμό ότι «όλοι οι άνθρωποι του Γιώργου» έχουν βρεθεί τους προηγούμενους μήνες στο πλευρό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, γεγονός που πυροδότησε κατά καιρούς σενάρια για τις μελλοντικές κινήσεις του κ. Παπανδρέου.

Η γενιά των 40άρηδων

Λόγο και ρόλο στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν μετά την ανάθεση στον Νίκο Μαδεμλή του Τομέα Νεολαίας του κόμματος και μια σειρά μεσαίων πασοκογενών στελεχών της νεότερης γενιάς που έχουν πλαισιώσει τις γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης κυρίως στο συνδικαλιστικό κίνημα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συμμετέχοντας οι περισσότεροι εξ αυτών στην παρθενική εκδήλωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στο Γαλάτσι αλλά και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν ήδη εντείνει τους σχεδιασμούς τους για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο του Μαΐου, γνωρίζοντας καλά από εσωκομματικές διαδικασίες, λίστες και συσχετισμούς.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΔΑΝΑ
gsadana@neaselida.news
ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου