Στη νέα διαδικασία δήλωσης γέννησης αναφέρθηκε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής
Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, στη διάρκεια της συζήτησης για το σχέδιο νόμου για το επίδομα γέννησης. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε ότι η διαδικασία θα ξεκινά και θα τελειώνει για τους γονείς μέσα στο μαιευτήριο, με μόνο απαιτούμενο δικαιολογητικό την ταυτότητά τους, ενώ σημείωσε ότι στη διαδικασία αυτή προστίθεται και η απονομή του επιδόματος γέννησης, η οποία θα ολοκληρώνεται ηλεκτρονικά.
Επιπλέον, εξήγησε πώς θα αναζητούνται ηλεκτρονικά τα απαιτούμενα πιστοποιητικά καθώς και τον τρόπο που θα διακινούνται τα έγγραφα που θα εκδοθούν μεταξύ των αρμόδιων φορέων. Τέλος, επισήμανε ότι οι γονείς θα ενημερώνονται μέσω SMS και e-mail για την εξέλιξη της διαδικασίας, καθώς επίσης και για τυχόν εκκρεμότητες που μπορεί να προκύψουν.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Η Βουλή των Ελλήνων καλείται σήμερα να επικυρώσει μια από τις βασικότερες κυβερνητικές εξαγγελίες, το επίδομα γέννησης, ως ένα κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής για την καταπολέμηση του δημογραφικού προβλήματος – και η αλήθεια είναι ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Αρκεί κανείς να δει σχετικές μελέτες και να ξεκινήσει από το εμπειρικό δεδομένο ότι για πρώτη φορά μεταπολεμικά ο πληθυσμός μειώθηκε: κατά τα χρόνια της κρίσης έπεσε από τα 11,1 εκατομμύρια στην απογραφή του 2011 στα 10,7 σήμερα.
Άκουσα τον κ. Λοβέρδο που ανέφερε κάποια στοιχεία. Υπάρχουν πολλές μελέτες που λένε ότι το 2050 υπάρχει μία προοπτική να έχουμε πέσει ακόμα και κάτω από τα 9 εκατομμύρια. Το δημογραφικό είναι, αν θέλετε, το νούμερο ένα εθνικό θέμα. Και πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μπορέσουμε αυτή την πορεία να τη διαχειριστούμε, να πάμε στα πιο καλά από τα σενάρια που υπάρχουν. Και πολιτικές όπως αυτή που αναπτύσσεται στο παρόν σχέδιο νόμου είναι απολύτως προς τη σωστή κατεύθυνση και δρουν ευεργετικά.
Θα ήθελα να αναφερθώ λίγο πιο διεξοδικά στο άρθρο 13 του παρόντος νομοσχεδίου σε σχέση με την αυτοματοποίηση της δήλωσης γέννησης παιδιού στα μαιευτήρια, που είναι κομμάτι μιας ευρύτερης στρατηγικής: να χτίσουμε ένα ψηφιακό κράτος που θα είναι απλό, γρήγορο και αποτελεσματικό για όλους. Θεσπίζουμε έτσι αυτή τη νέα διαδικασία.
Για την υφιστάμενη διαδικασία δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, διότι όσοι είμαστε γονείς την έχουμε βιώσει. Μέχρι σήμερα όταν ένα παιδί γεννιέται χρειάζεται να συγκεντρώσεις μια σειρά από δικαιολογητικά: χρειάζεται να πας αρχικά στα ΚΕΠ, έπειτα στο ίδιο το μαιευτήριο για να κάνεις τη σύνταξη μιας βεβαίωσης γέννησης.
Έπειτα χρειάζεται να πάει κανείς στο ληξιαρχείο για να συνταχθεί η Ληξιαρχική Πράξη Γέννησης σε προθεσμία δέκα ημερών και έπειτα χρειάζεται να γίνει η δήλωση της γέννησης στους υπόλοιπους φορείς: για παράδειγμα στο δημοτολόγιο (αυτό πλέον γίνεται αυτόματα), ΑΜΚΑ, στον ασφαλιστικό φορέα του πατέρα ή της μητέρας και βέβαια και στους φορείς χορήγησης επιδομάτων.
Από όλα τα παραπάνω στάδια το μόνο που μέχρι στιγμής είχε απαλειφθεί ήταν η δήλωση στο δημοτολόγιο. Όλα τα υπόλοιπα είναι μια σειρά από γραφειοκρατικά βήματα τα οποία μέχρι σήμερα χρειάζεται κανείς να υλοποιήσει σε μια τέτοιου τύπου διαδικασία. Πολλαπλές ουρές, πολλαπλών βημάτων σε πολλαπλές υπηρεσίες που πολύ συχνά δεν βρίσκονται καν στον ίδιο δήμο.
Τι νομοθετούμε σήμερα: η διαδικασία αυτή, η διαδικασία της δήλωσης γέννησης αρχίζει και τελειώνει στο μαιευτήριο. Πιο συγκεκριμένα, από τέλη Φεβρουαρίου οι γονείς θα προσέρχονται στην υπηρεσία που υπάρχει εντός των μαιευτηρίων και, μετά την ταυτοποίησή τους, όλα τα δικαιολογητικά θα αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών ή θα αναζητούνται αυτεπαγγέλτως ηλεκτρονικά.
Θα εκδίδεται έτσι η δήλωση γέννησης, η οποία θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά απευθείας στο αρμόδιο Ληξιαρχείο ως εκκρεμότητα. Το Ληξιαρχείο θα εκδίδει με τη σειρά του, με βάση τα στοιχεία αυτά, τη ληξιαρχική πράξη γέννησης, την οποία θα αποστέλλει – πάλι ηλεκτρονικά – σε μία σειρά από φορείς: στο Μητρώο ΑΜΚΑ, στο Μητρώο ΑΦΜ, στο Δημοτολόγιο, και έτσι θα διεκπεραιώνονται ουσιαστικά σε πραγματικό χρόνο η απόδοση ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και η εγγραφή στην οικογενειακή μερίδα και θα ενημερώνονται τα «τρίτα μητρώα», όπως ο ΕΦΚΑ για το ταμείο.
Όλη αυτή η διαδικασία θα διεκπεραιώνεται χωρίς να απαιτούνται ενέργειες από την πλευρά των γονέων, οι οποίοι στο τέλος της θα ενημερώνονται αυτόματα είτε με SMS είτε με e-mail αναφορικά με την εξέλιξή της, την απόδοση ΑΜΚΑ, την εγγραφή στο ασφαλιστικό ταμείο – φυσικά αν προκύπτουν εκκρεμότητες θα ενημερώνονται και για αυτές.
Υπάρχει όμως και ένα επιπλέον στάδιο το οποίο θα διεκπεραιώνεται πλέον ηλεκτρονικά – και είναι αυτό που συσχετίζει τη νομοθέτηση της νέας διαδικασίας με το προς ψήφιση σχέδιο νόμου: η αυτόματη ηλεκτρονική απόδοση του επιδόματος γέννησης. Και αυτή θα γίνεται ως εξής: ο ΟΠΕΚΑ θα αντλεί τα οικονομικά στοιχεία από την ΑΑΔΕ των γονέων, προκειμένου να πιστοποιείται ότι πληρούνται τα κριτήρια που έχουμε θέσει συνολικά αναφορικά με το αν μπορεί ένα ζευγάρι ή ένας γονιός να πάρει ένα συγκεκριμένο επίδομα. Έτσι, δημιουργούμε μια επιπλέον υπηρεσία χωρίς να προσθέτουμε άλλη μια ουρά για τους πολίτες. Και επίσης εδώ η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από SMS ή e-mail.
Αυτό θα γίνει σταδιακά για τις περισσότερες αλληλεπιδράσεις των πολιτών με το κράτος: μέσω της χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών θα απλοποιήσουμε όσον το δυνατόν περισσότερες διαδικασίες. Είναι τα λεγόμενα “γεγονότα ζωής” – είναι ίσως και συμβολικό ότι ξεκινάμε σήμερα από τη γέννηση.
Και επιτρέψτε μου να κλείσω με την εξής σκέψη. Ένα από τα βασικά προεκλογικά αιτήματα κωδικοποιήθηκε στην εξής φράση: “φτιάξτε κράτος”. Κράτος, φυσικά, έχουμε. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να το φέρουμε στο 2020 – και αυτό κάνουμε. Ενέργειες όπως αυτή αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, είτε μιλάμε για την ψηφιοποίηση της δήλωσης γέννησης, είτε μιλάμε για την ανανέωση ενός διπλώματος οδήγησης, είτε μιλάμε για μία υπεύθυνη δήλωση, για μια εξουσιοδότηση, για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που θα πρέπει να γίνει άυλη. Όλα αυτά είναι βήματα προς τα εμπρός. Και ίσως σε συμβολικό επίπεδο, όπως είπα και πριν, να μην υπήρχε καλύτερος τρόπος από το να ξεκινήσει κανείς από τη διαδικασία της γέννησης ενός παιδιού.
Σας ευχαριστώ πολύ.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου