Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Του Γ. Λακόπουλου : Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει το όπλο του: καθαρές κουβέντες, καθαρές πολιτικές και καθαρές σχέσεις στον νέο φορέα ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Γ. ΛακόπουλουΧωρίς περιστροφές ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ την πορεία προς το συνέδριο και τη μετεξέλιξη στο νέο πολιτικό φορέα ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία: «Να ανασυγκροτηθούμε οργανωτικά – Να διευρυνθούμε πολιτικά – Να μετασχηματιστούμε κοινωνικά».

Οι «απέναντι» έδωσαν -συνασπισμένοι αλλά και με απώλειες μεταξύ τους- την τελευταία μάχη οπισθοφυλακών, αλλά ηττήθηκαν.

Ο πρώην Πρωθυπουργός έκλεισε οριστικά τη συζήτηση για «αριστερή καθαρότητα» , που ζητούν οι εσωκομματικές φράξιες, διακηρύσσοντας ότι ο νέος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι κόμμα της μεγάλης αριστερής προοδευτικής, δημοκρατικής, παράταξης, μαζικό αριστερό, δημοκρατικό και προοδευτικό»

Διακήρυξε ευθέως ότι υπερασπίζεται την επιλογή για «πορεία ανασυγκρότησης, διεύρυνσης και μετασχηματισμού», δίνοντας έμφαση στο τελευταίο.

Συνεπώς «ο κόσμος που εμπιστεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνει και ο ίδιος οργανικό του κομμάτι, να συμμετάσχει, να έχει λόγο και δύναμη«. Δεν έκρυψε μάλιστα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν είναι ακόμη το κόμμα των λαϊκών τάξεων και της νεολαίας»- όσο και να τις εκφράζει.


Ο Αλέξης Τσίπρας προσπέρασε τις προσχηματικές επιφυλάξεις των καρεκλοκένταυρων της Κουμουνδούρου για ενδεχομένη αναρρίχηση στο κόμμα προσώπων με «με ιδιοτελείς στόχους», αντιτείνοντας δηκτικά ότι «αυτό αφορά και όσους είναι ήδη στο κόμμα».

Σε όλη την εισήγηση του έδειξε ότι δεν διαπραγματεύεται ότι θα ενταχθούν ισότιμα στο κόμμα «όλοι ανεξαιρέτως όσοι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις αρχές της ιδρυτικής μας διακήρυξης, του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας».

Απέρριψε τις ιδέες για εσωκομματικό δημοψήφισμα και ανακοίνωσε τις αποφάσεις του: να «υπάρξει προσθήκη δίπλα στο όνομα ΣΥΡΙΖΑ» και «στην πορεία προς το συνέδριο να ενσωματωθούν οργανικά και ισότιμα στο κόμμα».

Με το ίδιο τρόπο καυτηρίασε τον ελιτισμό ορισμένων κομματικών παραγόντων:

« Η διεύρυνση όχι μόνο δε θα στρέψει το κόμμα προς τα δεξιά, όπως κάποιοι φοβούνται, αλλά αντιθέτως θα το κάνει πιο ριζοσπαστικό: ο λαϊκός κόσμος είναι πολύ πιο ριζοσπαστικός από όσο κάποιοι αναπαυμένοι στις ιδεολογικοπολιτικές μας θεωρητικές αναζητήσεις, πιστεύουμε».

Εμμέσως ανήγγειλε ότι το συνέδριο θα οργανωθεί από την διευρυμένη Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και όχι από την απερχόμενη Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ- στην οποία οι «ομαδάρχες» προσπάθησαν να δημιουργήσουν αντι-Τσίπρα πλειοψηφία και να μπλοκάρουν τις αποφάσεις του.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επέμενε ότι για τη διεύρυνση και τον μετασχηματισμό πρέπει να αξιοποιηθούν τα νέα εργαλεία επικοινωνίας, απαντώντας σε όσους αντιτίθεται στην ηλεκτρονική εγγραφή μελών:» Ας μη τη βαφτίσουμε και αριστερή τοποθέτηση τη φοβία απέναντι στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης».

Ήταν μάλιστα σκληρός στην αντίθετη άποψη Σκουρλέτη που θεωρεί όσους εγγράφονται στην ψηφιακή πλατφόρμα όχι ισότιμα μέλη, αλλά απλούς υποστηρικτές τονίζοντας με νόημα: «Ή ακόμη χειρότερα να τους θεωρούμε υποτιμητικά followers.»

Με τον ίδιο τρόπο κατήγγειλε τους μηχανισμούς: «Όλος αυτός ο κόσμος που μας προσεγγίζει, πιστέψτε με, δε μας προσεγγίζει γιατί τον ενδιαφέρει να συμβάλει στη διαμόρφωση συσχετισμών στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας».

Για να συμπληρώσει: «Αν δεν τους δώσουμε χώρο δράσης, χρεώσεις δουλειάς αλλά και συμμετοχή στις κρίσιμες αποφάσεις, τότε θα τους απογοητεύσουμε».


Ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις ψηφοφορίες, με τις οποίες η εσωκομματική αντιπολίτευση επιχείρησε να φρενάρει τις επιλογές του και έτσι επέβαλε ότι ο μετασχηματισμένος ΣΥΡΙΖΑ θα αφορά το σύνολο όσων προσχωρούν στις γραμμές του και όχι «μόνο τους κατοικούντες χρόνια την Ιερουσαλήμ».

Κατ’ ουσίαν επρόκειτο για συνεδρίαση πλήρους επικυριαρχίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που απομάκρυνε όλα τα εμπόδια που έθεταν ως τώρα οι μηχανισμοί της κομματικής γραφειοκρατίας για τη μετάβαση σε επόμενη φάση.

Τα «τυφλά σημεία»

Ωστόσο στην εισήγηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν «τυφλά σημεία» που θα χρειαστούν διευκρίνιση, στην πορεία προς το συνέδριο.

Ένα είναι η απουσία αναφορών στην κοινοτική Ευρώπη και τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αντίθετα υπήρξε μια αναφορά σε «δεσμεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που μπορεί να θεωρηθεί ως ισχυρισμός πως η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αντιστρατεύεται το «πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».

Κατά τον ίδιο δίνει περιθώριο για παρερμηνείες η αναφορά στη διακυβέρνηση μετά από νέα εκλογική επικράτηση με την πρόβλεψη για «ανάληψη ευθύνης και ελέγχου όχι μόνο των κυβερνητικών θέσεων, ή των υπουργείων, αλλά και κρίσιμων αρμών της εξουσίας».

Η διατύπωση αξιοποιήθηκε επιθετικά από την κυβερνητική παράταξη, δεδομένου ότι ένα κόμμα που κερδίζει εκλογές αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση δια της άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά όχι και τις εξουσίες των άλλων πυλώνων του πολιτεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου