Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Του Δημήτρη Σακελλάρη : Για τη νίκη στις επόμενες εκλογές

Αποτέλεσμα εικόνας για Του Δημήτρη Σακελλάρη
Ο πρώτος στόχος που αναδείχτηκε ως αναγκαίο να επιτευχθεί άμεσα, μετά την ήττα σε αυτοδιοικητικές, ευρωπαϊκές και εθνικές εκλογές, ήταν η αντιστοίχιση του οργανωμένου ΣΥΡΙΖΑ με την κοινωνική εκλογική του βάση.
Ήταν καιρός να αντιληφθούν όλοι στο κόμμα ότι προϋπόθεση για τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας αποτελεί ένα πολιτικό υποκείμενο που δεν θα έχει άποψη μόνο για την αυτοδιοίκηση, τον συνδικαλισμό και τη νέα γενιά, αλλά θα εκφράζεται μέσω των οργανωμένων δυνάμεών του και με όρους πλειοψηφίας σε αυτούς τους χώρους.

Το επόμενο βήμα, αφού αναγνωρίζεις ένα πρόβλημα, είναι να το αντιμετωπίσεις. Να κάνεις πράξη την αντιστοίχιση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Προϋπόθεση επιτυχίας του πρωτόγνωρου αυτού εγχειρήματος αποτελεί ο επαρκής οργανωτικός του σχεδιασμός, ο καθορισμός του πολιτικού του περιεχομένου και η επικοινωνιακή του προβολή.

Επιπρόσθετα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι στόχο μας αποτελεί η ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ πιο έτοιμο αλλά και πιο αποτελεσματικό από ποτέ.

Πλέον δεν αρκούν οι καλές προθέσεις, αλλά απαιτείται ένα εύληπτο όραμα για την Ελλάδα των επόμενων δεκαετιών, το οποίο θα αποτελείται από ένα σαφές κυβερνητικό πρόγραμμα που θα έχει αρχή, μέση και τέλος.

Να περιγράφει τον οδικό χάρτη για τη θεσμική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, την ανάπτυξη της οικονομίας την περίοδο της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης, τη δημοκρατική εμβάθυνση, την αναβάθμιση του ρόλου του κόσμου της εργασίας, την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους, τις πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Το γεωπολιτικό μέλλον της χώρας, τις πολιτικές για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Πολιτικά, η διακήρυξη-κάλεσμα στον προοδευτικό κόσμο για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα πρώτο, αλλά όχι μοναδικό βήμα.

Πρέπει να συνοδεύεται από την άσκηση μιας υπεύθυνης αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της ΝΔ, που δεν θα αναδεικνύει μόνο τα -πολλά- κακώς κείμενα των ημερών της εξουσίας της, αλλά θα προβάλλει και την ολοκληρωμένη δική μας κυβερνητική αντιπρόταση.

Όσοι γίνονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει ισότιμα να συμμετέχουν στις διαδικασίες διαμόρφωσης του προγραμματικού μας λόγου και ως εργαλείο να αξιοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα iSYRIZA, για να γίνει σαφές ότι δεν αναζητούμε παρατηρητές, αλλά συνδιαμορφωτές αποφάσεων. 
Ψηφιακά δημοψηφίσματα θα δώσουν τη δυνατότητα αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών συναπόφασης και ρόλο οριζόντια, σε όλους.

Διαφωνίες θα υπάρξουν και είναι λογικό σε ένα μεγάλο και δημοκρατικό κόμμα, όπως και σε επιμέρους ζητήματα θα διαμορφώνονται διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το εγχείρημα όμως θα επιτύχει αν μειοψηφήσουν ακραίες απόψεις ή και συμπεριφορές, καθώς θα επιλέγουμε τη σύνθεση και τη μεσότητα, αποφεύγοντας υπερβολές, έχοντας πάντα στον νου μας τον Αριστοτέλη που με σαφήνεια ανέφερε:

«Αν κοιτάξουμε προς τα έργα των ανθρώπων, θα ονομάσουμε καλά εκείνα που τίποτε δεν τους λείπει, αλλά και τίποτε παραπάνω δεν έχουν απ’ ό,τι πρέπει. Κάθε έλλειψη και υπερβολή φθείρει· σώζει η μεσότητα.

Το ίδιο συμβαίνει με τις πράξεις· είναι σωστές όταν δεν τραβάνε στα άκρα, αλλά κρατιούνται στη μεσότητα».

Τότε μόνο θα εκφραστεί αυθεντικά η συντριπτική πλειοψηφία παλαιών και νέων μελών που υπερβαίνουν επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές και επιθυμούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στη νίκη στις επόμενες εκλογές.

* Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου