Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

Γ. Δραγασάκης: Αυτό που ζούμε είναι κρίση της Παγκοσμιοποίησης όχι μόνο Υγείας

"Οι επιπτώσεις που θα έχει για την ευρωπαϊκή οικονομία η σε εξέλιξη κρίση & η δημιουργία νέας γενιάς χρεών, επιτάσσει την εδώ & χρόνια διατυπωμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για πανευρωπαική ρύθμιση του χρέους" τόνισε ο Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη του.Επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την οικονομία με αποσπασματικό τρόπο & όχι επαρκή. Ακόμη & σε αυτά όμως, δεν κρύβεται ο νεοφιλελεύθερος & ταξικός χαρακτήρας των μέτρων αυτών

«Τέτοιου τύπου απειλές ήταν δυστυχώς αναμενόμενες εδώ και τουλάχιστον δύο - τρεις δεκαετίες το θέμα αυτό συζητείται και στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών αλλά και των πιο ειδικών οργανισμών που έχουν να κάνουν με την Υγεία» επισήμανε Στο Κόκκινο και ο Γιάννης Δραγασάκης, βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και όπως εξήγησε το ξέσπασμα αυτού του ιού βρίσκει την ανθρωπότητα, την Ευρώπη την Ελλάδα εντελώς ανέτοιμη.

Ο κ. Δραγασάκης στον Νίκο Σβέρκο σημείωσε ότι πάντα υπήρχαν τέτοιου τύπου πανδημίες αλλά σήμερα το σκανδαλώδες είναι εξαιτίας και της προόδου της επιστήμης και της τεχνολογίας να μην είμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε τώρα. 

Αν και οι κίνδυνοι ήταν υπαρκτοί δεν υπήρξε προτεραιότητα στη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών υγείας παρά μόνο ιδιωτικοποίηση τους και φυσικά η εμπορευματοποίηση των φαρμάκων έχει ως συνέπεια να παράγονται φάρμακα γι’ αυτούς που μπορούν να τα αγοράσουν, επισήμανε ο βουλευτής.

Ό,τι γίνεται είναι εντελώς πειραματικό και ας ελπίσουμε ότι θα αποδώσει, σχολίασε, και τόνισε την ανάγκη να χτιστούν ισχυρά συστήματα κοινωνικής προστασίας και προστασίας της υγείας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να μπει ανάχωμα στην επερχόμενη φτωχοποίηση. 

Αν δεν παρθούν τα κατάλληλα μέτρα θα έχουμε πάλι κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, μαζική ανεργία, μείωση του εισοδήματος, έναν νέο φαύλο κύκλο όπως αυτόν που ζήσαμε στο παρελθόν με το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο, σχολίασε ο βουλευτής.
«Ο ιδεολογικός χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης περνάει έτσι ακόμα και έμμεσα μέσα τα μέτρα τα οποία παίρνει»

Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για να ελεγχθεί αυτή η κατάσταση και να έχουμε κατά νου αυτά που έρχονται την επόμενη μέρα, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, εξηγώντας ότι μπορεί οι ισχυρές τάξεις να αναγνωρίζουν τη σημασία του κράτους και το ότι τελικά η αγορά δεν λύνει τα ζητήματα, εντούτοις μόλις η κρίση περάσει θα εφαρμόσουν τις πολιτικές που ασκούσαν και πριν γι’ αυτό και δεν μπορούμε να τις εμπιστευόμαστε για την επόμενη μέρα.

Από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει η αγωνία, σημείωσε ο βουλευτής, καθώς αυτός ο άνθρωπος που περιμένει για να ζήσει τα 800 ευρώ τα χρειάζεται τώρα και εφόσον η επιχείρηση κλείνει πρέπει να δοθεί άδεια με αποδοχές, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού σχολίασε ο κ. Δραγασάκης. «Ο ιδεολογικός χαρακτήρας αυτής της κυβέρνησης περνάει έτσι ακόμα και έμμεσα μέσα τα μέτρα τα οποία παίρνει» επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι δεν είναι θέμα φιλανθρωπίας ή κοινωνικής ευαισθησίας για τον κόσμο που χάνει τη δουλειά του και πως θα ζήσει καθώς αυτή είναι η μια πλευρά. Όσο μεγαλύτερη αφήσουμε να γίνει η φτωχοποίηση τώρα και η ύφεση τώρα τόσο πιο δύσκολη και προβληματική θα είναι η ανάκαμψη μετά, τόνισε ο κ. Δραγασάκης

Εξήγησε δε ότι ακόμη και το ΔΝΤ τόνισε πως οι μισθοί πρέπει να καταβληθούν και βρείτε τι θα καταβάλει ο εργοδότης και τι το κράτος, καθώς αν αυτό δεν γίνει δεν θα υπάρχει εισόδημα, χρήμα στην κατανάλωση, οι επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο και γι’ αυτό πρέπει να το ζήτημα να το δούμε με εντελώς ριζικό τρόπο.

Τη στιγμή που στην Ελλάδα μιλάμε για μέτρα ύψους 10 δισ. ευρώ στην Ισπανία κάνουν λόγο για 200 δισ. ευρώ σε μέτρα ενίσχυσης και στη Γερμανία για 500 δισ. ευρώ γι’ αυτό και το κριτήριο πρέπει να είναι οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί τώρα και αλλα και τι θα επακολουθήσει «έχει μεγάλη σημασία το μετά» σημείωσε ο κ. Δραγασάκης και το μετά δεν ξέρουμε πότε θα είναι.

Ο πρώην υπουργός επισήμανε ότι αυτό που ζούμε είναι κρίση Υγείας αλλά είναι και επιτάχυνση της κρίσης της Παγκοσμιοποίησης, καθώς έχουμε παγκόσμια οικονομία, ανταλλαγές και συναλλαγές, παγκόσμιες αλυσίδες αξίας άρα έχουμε και παγκόσμιες ασθένειες άρα δεν μπορεί να μην έχει και παγκόσμια συστήματα προφύλαξης και ασφάλειας, έρευνας και παραγωγής φαρμάκων. 

Αυτά ήταν γνωστά, είπε, δεν τα ανακαλύπτουμε σήμερα και δεν έγιναν και εδώ έχουμε και μια αδυναμία του υποκειμένου και δεν είναι απλώς τι πρέπει να γίνει αλλά και με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε να γίνει.
«Πρέπει να έχουμε το νου μας»

Θα πρέπει να δούμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πως θα συγκροτηθεί ένα ευρύ κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο το οποίο αρχίζοντας από σήμερα θα αγωνιστεί ούτως ώστε να γίνουν τα αυτονόητα πια δηλαδή ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, παρέμβαση του κράτους εκεί που χρειάζεται με δημοκρατικό τρόπο και υπέρ της κοινωνίας, στήριξη μιας κοινωνίας που σέβεται την αλληλεγγύη, τα λειτουργήματα όχι χειροκροτήματα σήμερα και αύριο περικοπές δαπανών πχ σε γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, υιοθετούμε μοντέλα ανάπτυξης με βάση τη βιωσιμότητα τη δικαιοσύνη άρα η ατζέντα είναι μεγάλη, σημείωσε ο βουλευτής.

Υπάρχει η ανάγκη ελέγχου του ιού, ώστε να αντέξουν τον φόρτο τα εθνικά συστήματα υγείας και ασφαλώς τα μέτρα που έχουν ληφθεί πλήττουν ελευθερίες και υπάρχει ο προβληματισμός, ο σκεπτικισμός και τα ερωτηματικά γύρω από αυτό μήπως δηλαδή κάποιοι μπουν στον πειρασμό να αξιοποιήσουν αυτά τα μέτρα για άλλους σκοπούς και βλέπουμε ότι στο όνομα του Κορονοϊού στην Ουγγαρία ο στρατός στέλνεται στις επιχειρήσεις για να εγγυηθεί την τάξη και την ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα τρίγωνο, εξήγησε ο βουλευτής, η μια γωνία είναι τα μέτρα τα περιοριστικά, η δεύτερη είναι άμεση ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και η τρίτη είναι το ανάχωμα στην φτωχοποίηση και στην ύφεση. Αυτή είναι μια κατάσταση αναγκαστική και δεν πρέπει να γίνει νόμιμη και το αποτέλεσμα της θα πρέπει να εξαρτηθεί από το πόσο θα ενισχυθεί το ΕΣΥ και πόσο θα αποτραπεί η φτωχοποίηση της κοινωνίας, τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου