Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Πατρίς, θρησκεία... και τύφλα να ’χει η Παιδεία

Ισως η πρώτη υπουργός Παιδείας από τη Μεταπολίτευση που με την ανάληψη καθηκόντων έσπευσε να ζητήσει τη βοήθεια των ιεραρχών, η Νίκη Κεραμέως είναι γνωστή για την ταχεία ανέλιξή της στο κόμμα και στην πολιτική και για την… ευλαβική αφοσίωση στη «γραμμή» ● Το σαρωτικό νομοσχέδιο που έφερε εν μέσω πανδημίας την κατέστησε αρνητική πρωταγωνίστρια.


Η Νίκη Κεραμέως εμφανίστηκε ξαφνικά στο κόμμα της Ν.Δ. και γρήγορα έφτασε στην κορυφή. Πολιτεύτηκε το 2015, μέσα σε έναν χρόνο έγινε κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος και τομεάρχης Παιδείας, ενώ το 2019 έγινε υπουργός. Πολύ γρήγορη διαδρομή για μια πολύ νέα γυναίκα, χωρίς συνδικαλιστικό παρελθόν, χωρίς κομματικό διαβατήριο και με πολλούς εσωκομματικούς ανταγωνιστές. Οι άριστες πανεπιστημιακές σπουδές της έγιναν εξ ολοκλήρου στο εξωτερικό (Paris II και Harvard), ενώ πριν από το 2015 ουδεμία επίσημη σχέση με την πολιτική είχε.

Εκείνη λέει ότι την «ανακάλυψε» ο Αντώνης Σαμαράς, ακούγοντάς την σε μια ομιλία της. Μάλιστα, όχι μόνο δεν κρύβει, αλλά τιμά σε κάθε ευκαιρία την καλή της σχέση με τον πρώην πρόεδρο της Ν.Δ. Τον περασμένο Φεβρουάριο, βρέθηκε στο πλευρό του σε εκδήλωση κοπής πίτας στη Νομαρχιακή Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα. Στην ομιλία της ευχαρίστησε θερμά τον «άνθρωπο που την έβαλε στην πολιτική» και που συνεχίζει να τη συμβουλεύει. Ακόμη καλύτερη, όμως, είναι η σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Σαμαράς την ενέταξε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας το 2015, ο πρωθυπουργός την έκανε υπουργό.

Βέβαια, πολλοί λένε πως η κ. Κεραμέως δεν φύτρωσε. Θεωρείται καταλυτική η ύπαρξη του πατέρα, του γνωστού ακαδημαϊκού και νομικού διεθνούς κύρους, Κωνσταντίνου Κεραμέως. Ενας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές Δικονομικού δικαίου, του οποίου τα συγγράμματα ακόμα διδάσκονται, και από τους νομικούς που είχαν λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα διεθνώς. Από το 1965, δε, λειτουργούσε δικηγορικό γραφείο σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.




Το 2007, η Νίκη Κεραμέως πήρε τη σκυτάλη μαζί με τον αδελφό της Δημήτρη. Υποθέσεις διαιτησίας και εμπορικού δικαίου σε Ευρώπη και Αμερική. Παράλληλα με την κοινωφελή δράση μέσω της ΜΚΟ «Δεσμός» που ίδρυσε η ίδια το 2012.

Στο ίδιο περίπου πεδίο δραστηριοποιείται και ο σύζυγός της, Δημήτρης Λουκάς, ο οποίος υπήρξε επί έξι χρόνια μέλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτή, δε, η ιδιότητά του προκάλεσε πρόωρη σύγκρουση της κ. Κεραμέως με τον ΣΥΡΙΖΑ όταν –επί κυβερνήσεως του τελευταίου– κατατέθηκε τροπολογία που προέβλεπε ότι τα μέλη της Επιτροπής δεν πρέπει να έχουν συγγενική σχέση με βουλευτές. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά στοιχεία του βιογραφικού της υπουργού Παιδείας αναμφισβήτητα είναι η παρουσία της, πέρυσι το καλοκαίρι, στην 67η Συνάθροιση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, της περιώνυμης ομάδας «των ισχυρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ». Δεν είχε γίνει ακόμα υπουργός.

Το πολιτικό προφίλ της κ. Κεραμέως, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται αντίστοιχο με αυτό της διεθνούς διαμεσολαβήτριας. Περισσότερο εμφανής είναι η ικανότητα ευλαβικής αφοσίωσης στην κομματική γραμμή, αποφεύγοντας την παραμικρή παρέκκλιση από την κεντρική επιχειρηματολογία. Δεν πιστοποιείται η μεταρρυθμιστική στόφα που πολλοί λένε ότι διαθέτει. Εγραψε πριν από λίγα χρόνια στο twitter ότι «Η Αριστερά έχει δώσει σημαντικούς αγώνες στον τόπο» και, επειδή έπεσαν να την κατασπαράξουν πολλά κοράκια της Ν.Δ., εξαφάνισε πάραυτα την ανάρτηση. Ηταν η μόνη υποψία σύγχρονης πολιτικής αντίληψης που άφησε να διαφανεί. Από τότε, ουδέν.

Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων της ως υπουργού, το μόνο θέμα που έσπευσε να ξεκαθαρίσει ήταν η σχέση με την Εκκλησία. Κάλεσε «όλους τους ιεράρχες, τους ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο της». Δεν μπορούμε να θυμηθούμε υπουργό Παιδείας μετά τη Μεταπολίτευση να αναλαμβάνει καθήκοντα ζητώντας τη βοήθεια της Εκκλησίας. Ισως να έχει παίξει ρόλο η διδαχή από τη μητέρα της, η οποία, νομικός κι εκείνη, είχε σύμφωνα με πληροφορίες πολύ στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Ισως και από τον πατέρα, λαμπρό νομικό μυαλό, αλλά με αυστηρές εθνικές και θρησκευτικές αντιλήψεις. Ακόμα και ως ιδιοσυγκρασία, λένε φοιτητές του, ο περίφημος Κωνσταντίνος Κεραμεύς, Βορειοελλαδίτης και με ρίζες εκ Βυζαντίου, υπήρξε καθηγητής ιδιόρρυθμος και σκληρός.

«Θα επιβραβεύεται η προσπάθεια και όχι η τύχη» έχει πει η υπουργός για την επαναφορά της βαθμολογικής υπεροχής των σημαιοφόρων. «Θα επανέλθει η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, όπως ίσχυε ανέκαθεν (!)» επιχειρηματολόγησε για την απόπειρα επιστροφής του αδιανόητου αντιπαιδαγωγικού μέτρου με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο που έχει ξεσηκώσει την εκπαιδευτική κοινότητα για τον αναχρονισμό και την αυστηροποίηση του σχολείου.

Υπάρχουν και αντιδράσεις άλλου τύπου. Από τον Φεβρουάριο λειτουργεί χιουμοριστική σελίδα στο facebook με φωτογραφίες της υπουργού δίπλα σε ιερείς. Τίτλος της σελίδας «Κάθε μέρα στις 12.00 μια φωτό της Κεραμέως με έναν ή περισσότερους παπάδες». Πρόσφατα επικαιροποιήθηκε ως εξής: «Κάθε μέρα μια φωτό της Κεραμέως με έναν ή περισσότερους παπάδες ή του Χαρδαλιά να είναι νταής».

Η ίδια συνεχίζει ακάθεκτη. Με την πειθαρχία ανθρώπου στοχοπροσηλωμένου και αόκνως εργαζόμενου για την επιτυχία. Σε κάποια εκδήλωσή της, καθηγητής της από το Κολέγιο, προκειμένου να τονίσει την ακεραιότητά της και πολλά άλλα αξιοπρόσεκτα προσόντα της, είπε: «Αν βάζαμε τη Νίκη επιτηρήτρια σε εξετάσεις, δεν θα αντέγραφε κανείς!» Χμ…
Γιατί την επιλέξαμε

Ηταν το τρίτο πρόσωπο της εθνικής ενημέρωσης μαζί με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά όταν ανακοινώθηκε το άνοιγμα των σχολείων. Παράλληλα, συνεχίζεται η θύελλα αντιδράσεων στο σχέδιο νόμου για την παιδεία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου