Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους

Θα τους δοθεί voucher για κατάρτιση 150 ωρών και στη συνέχεια θα παρέχουν κοινωφελή εργασία επί 8 μήνες με ημερήσια αμοιβή το 1/25 του κατώτατου μισθού.Διορθωτική κίνηση αποκατάστασης των ΚΕΚ, τα οποία επλήγησαν από το πρόσφατο σκάνδαλο με τις αναθέσεις προγραμμάτων τηλεκατάρτισης σε επιστήμονες, επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση με τροποποίηση στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο δίνει τη δυνατότητα προσωρινής οκτάμηνης εργασίας σε 36.500 ανέργους.

Σύμφωνα με την τροποποιημένη ΚΥΑ, στο νέο κοινωφελές προβλέπεται υποχρεωτική κατάρτιση 150 ωρών για τους συμμετέχοντες ηλικίας μέχρι 54 ετών. Προαιρετική θα είναι η κατάρτιση για τους 55 ετών και άνω, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων ορίζεται στο 1/25 του καθαρού κατώτατου μισθού και όχι ακριβές ποσό όπως όριζε η αρχική ΚΥΑ.


Υπενθυμίζεται ότι αντικείμενο του νέου κοινωφελούς, όπως αναγράφεται και στην ΚΥΑ, είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του ΟΑΕΔ μέσω της τοποθέτησής τους για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ μηνών σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών, συναφείς φορείς, υπηρεσίες υπουργείων και άλλων φορέων (επιβλέποντες φορείς). Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης.


Οι 150 ώρες θεωρητικής κατάρτισης θα γίνουν ανάλογα με το θεματικό αντικείμενο που θα επιλέξει ο ωφελούμενος. Θα παρέχεται πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων οι οποίες θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος, ενώ η όλη διαδικασία και οι όροι υλοποίησης της κατάρτισης, που θα γίνει με το σύστημα επιταγών κατάρτισης (voucher), θα εξειδικευτούν σε ξεχωριστή πρόσκληση προς τους παρόχους κατάρτισης που θα εκδοθεί από την ειδική υπηρεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Το μισθολογικό κόστος των ωφελουμένων που θα απασχολήσει ο επιβλέπων φορέας καθώς και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλυφθούν από τον ΟΑΕΔ. Οι καθαρές ημερήσιες αμοιβές των ανθρώπων που θα επιλεγούν θα είναι ίσες με το 1/25 του καθαρού ποσού του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού και όχι ανώτερες από το καθαρό ποσό του εκάστοτε νόμιμου κατώτατου μηνιαίου μισθού μηνιαίως, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 44 του ν. 4597/2019. Επομένως για κάθε ωφελούμενο που θα τοποθετηθεί από τον επιβλέποντα φορέα το μισθολογικό κόστος αντιστοιχεί σε 21,90 ευρώ ημερησίως και όχι περισσότερα από 547,63 ευρώ μηνιαίως.

Οι άνεργοι που επιθυμούν να καταθέσουν αίτηση για συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας των 36.500 θέσεων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να συμπεριληφθούν στον οριστικό πίνακα κατάταξης θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, τόσο κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΠΑ2) του Οργανισμού στους επιβλέποντες φορείς, όσο και κατά την τοποθέτησή τους και την αναγγελία πρόσληψής τους στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ από τους επιβλέποντες φορείς.

Η πρόσκληση του προγράμματος, το οποίο έχει ανακοινωθεί ήδη από τον Φεβρουάριο, αναμένεται να δημοσιευτεί από τον ΟΑΕΔ αρχές Ιουλίου προκειμένου να υποβάλουν οι υποψήφιοι άνεργοι, αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, μία αίτηση συμμετοχής για την τοποθέτησή τους στις προκηρυσσόμενες θέσεις. Η αίτηση θα αφορά μόνο μία ειδικότητα από τις έως και τις τρεις υπηρεσίες τοποθέτησης ή/και τους επιβλέποντες φορείς, όπως προβλέπει η πρόσκληση.

Η αίτηση θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) την οποία είναι καλό να επισκέπτονται οι ενδιαφερόμενοι, έτσι ώστε μετά τη συμπλήρωσή της οι δυνητικά ωφελούμενοι να την αποστέλλουν μέσω του συστήματος ηλεκτρονικών αιτήσεων (http://ait.oaed.gr/).

Η αίτηση του δυνητικά ωφελούμενου επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν1599/1986 ως προς τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται από τον δυνητικά ωφελούμενο επισύρει τον αποκλεισμό του από τη διαδικασία και τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Μετά τη λήξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ο υποψήφιος μπορεί να εκτυπώσει την ηλεκτρονική αίτησή του, στην οποία περιλαμβάνονται ο αριθμός και η ημερομηνία της ηλεκτρονικής υποβολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου