Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Χαμός με το επίδομα 534 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις

Οι πληρωμές για το επίδομα 534 ευρώ για τον μήνα Μάιο τελειώνουν. Γίνονται σήμερα και ολοκληρώνονται, αλλά μέχρι και αυτή τη στιγμή είναι εντελώς άγνωστο τι θα γίνει με τους ελεύθερους επιχειρηματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις.Αρχικά η κυβέρνηση δήλωσε ότι το επίδομα των 534 ευρώ θα λάμβαναν και το μήνα Μάιο όλοι όσοι έλαβαν τα 800 ευρώ στην πρώτη φάση του lockdown.

Μάλιστα υπήρχαν σχετικές επίσημες δηλώσεις και το μέτρο υπήρχε κανονικά σε αυτά που είχαν ανακοινωθεί.

Με βάση τα παραπάνω, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με έως και 20 εργαζόμενους εκτιμούσαν πως εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο και πως δικαιούνται και αυτοί το επίδομα των 534 ευρώ που δίνεται για τον Μάιο.


Παρόλα αυτά όσες σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν έκτοτε αφορούσαν μόνο τους εργαζομένους σε αναστολή και όχι ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις.


Ταυτόχρονα πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν ακόμη το επίδομα 800 ευρώ. Αυτή την στιγμή η διαδικασία στις διασταυρώσεις και στους ελέγχους με τα Πληροφοριακά Συστήματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και των φορέων που καταβάλλουν αποζημιώσεις για να πιστωθούν στην συνέχεια στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Η πληρωμή θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διασταυρώσεων και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή 5 Ιουνίου πληρώθηκαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ 48.691 δικαιούχοι των ειδικών κατηγοριών.

Πρόκειται για καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού που υπάγονται σε έναν από τους κωδικούς ειδικοτήτων σύμφωνα με τον e-ΕΦΚΑ, απασχολήθηκαν σε μία ή σε περισσότερες επιχειρήσεις- εργοδότες και έχουν ασφαλιστική ικανότητα σε ισχύ, ξεναγούς, τουριστικούς συνοδούς, φορτοεκφορτωτές, αθλητές, μισθωτούς του τουρισμού με επίδομα ανεργίας που έληξε τον Δεκέμβριο του 2019, οικοδόμους κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου