Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Τι είπε η Μέρκελ στον Ερντογάν για να μην προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα

Ραγδαίες εξελίξεις: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ-Ερντογάν | mononews«Αν συνεχίσεις, δεν θα μπορέσω να σε στηρίξω. Αν στηρίξεις την προσπάθεια για αποτροπή του επεισοδίου, δεν θα σε εγκαταλείψω, θα σε προστατέψω», είπε στον Τούρκο πρόεδρο η Γερμανίδα Καγκελάριος.Ένα «ατράνταχτο» επιχείρημα προέβαλε η Άγγελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να μην προβεί σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

«Εγώ είμαι ο άνθρωπός σου στην Ευρώπη, εγώ είμαι ο φυσικός σου σύμμαχος» φέρεται να είπε η γερμανίδα Καγκελάριος στον Τούρκο πρόεδρο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το iEidiseis.

«Χωρίς εμένα θα επικρατήσουν δυνάμεις στην ΕΕ που θα σου επιτεθούν ανελέητα, που θα θέλουν να σε συντρίψουν. Αν συνεχίσεις, δεν θα μπορέσω να σε στηρίξω. Αν στηρίξεις την προσπάθεια για αποτροπή του επεισοδίου, δεν θα σε εγκαταλείψω, θα σε προστατέψω».

Η Άγγελα Μέρκελ, δηλαδή, με μια κίνηση καρότου και μαστίγιου, έθεσε στον Τούρκο πρόεδρο το δίλημμα να επιλέξει τη στήριξή του από την ΕΕ εάν δεν προχωρήσει σε θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο (προφανώς νέα τελωνειακή ένωση, χρηματοδότηση και νέα συμφωνία για το προσφυγικό, βίζα σε τούρκους πολίτες κοκ) ή, σε διαφορετική περίπτωση, η ίδια θα τον αφήσει έρμαιο στο αντι-τουρκικό μέτωπο των Βρυξελλών.


Το δίλημμα της Μέρκελ στον Ερντογάν σε πρώτη φάση έφερε αποτέλεσμα, ενώ είναι προφανές πως με την τακτική της και με όλα όσα ακόμα ειπώθηκαν στην επικοινωνία της με τον Ταγίπ Ερντογάν, η γερμανίδα Καγκελάριος «σπρώχνει» τις δυο χώρες, αργά αλλά σταθερά, στο τραπέζι του διαλόγου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου