Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020

Έντονη ενόχληση Τουρκίας από την παρέμβαση Μακρόν υπέρ Ελλάδας και Κύπρου

Χαστούκι» Μακρόν σε Ερντογάν στα ελληνικά στο facebook | Διεθνή ...«Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι άκυρες και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας δεν θα οδηγήσει σε τίποτε» ανέφερε η ΆγκυραΤην έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η χθεσινή παρέμβαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κατηγόρησε την Άγκυρα ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου με τις ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μακρόν έκανε τις δηλώσεις υποδεχόμενος χθες στον Παρίσι τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη, ενώ έστειλε και μήνυμα στα ελληνικά μέσω Facebook.

«Θέλω για μία ακόμη φορά να επαναλάβω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο, αλλά και προς την Ελλάδα, μπροστά στην παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας τους από την Τουρκία», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, η δήλωση του οποίου δημοσιεύτηκε και στα ελληνικά στο Facebook.

«Δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσής μας να παραβιάζεται ή να απειλείται. Όσοι συμβάλλουν σε αυτό, πρέπει να υφίστανται κυρώσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Οι δηλώσεις του Μακρόν είναι «άκυρες» και η απειλή επιβολής κυρώσεων από πλευράς του προέδρου της Γαλλίας «δεν θα οδηγήσει σε τίποτε», αντέτεινε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής διπλωματίας, η Άγκυρα δρα στην ανατολική Μεσόγειο συμμορφούμενη προς το διεθνές δίκαιο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ επιδόθηκε χθες σε σφοδρή κριτική της πολιτικής της Γαλλίας στην περιοχή. «Η Γαλλία πρέπει να σταματήσει να τηρεί αλαζονική στάση και να ασκήσει πιο λογική πολιτική» Το Παρίσι θα όφειλε «να πάψει να υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες στη Λιβύη, τους τρομοκράτες στη Συρία και όσους νομίζουν ότι ‘εγώ είμαι το μόνο αφεντικό εδώ’ στην ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε ο Αξόι.

Νωρίτερα χθες ο Ιμπραήμ Καλίν, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης κέντρου μελετών στις Βρυξέλλες ότι «η χρήση της γλώσσας των απειλών περί κυρώσεων δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή (...) και δεν θα έχει καμία επίπτωση» στην «αποφασιστικότητα» της Τουρκίας να προωθήσει αυτά που αποκάλεσε «τα εθνικά συμφέροντά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου