Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

To πολιτικό «χρηματιστήριο»

Σε πτώση η δημοφιλία Μητσοτάκη, σταθερός ο Τσίπρας, αντιπαθέστερο υπουργός ο Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Ξανθός και Εφη Αχτσιόγλου οι πιο συμπαθείς από τον ΣΥΡΙΖΑ ● 

Τι δείχνουν οι δημοτικότητες για τον Δήμο Αθηναίων. Ακρως ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, καθώς και κορυφαίων υπουργών της Ν.Δ. και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η έρευνα ανίχνευσης στάσεων και συμπάθειας πολιτικών προσώπων για τον μήνα Ιούνιο που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης PRORATA.

Πολλές είναι οι εκπλήξεις και οι ανατροπές φαινομενικών βεβαιοτήτων αναφορικά με τις προτιμήσεις των πολιτών για παράγοντες της πολιτικής ζωής που ανήκουν στα δύο μεγάλα κόμματα. Από τα πιο αξιοσημείωτα δεδομένα που προκύπτουν είναι η πτωτική πορεία της δημοφιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία παρουσιάζει κάμψη σε σχέση με αντίστοιχη μέτρηση της εταιρείας τον Απρίλιο, ενώ αμετάβλητοι παραμένουν οι δείκτες συμπάθειας-αντιπάθειας της ίδιας περιόδου για τον Αλέξη Τσίπρα.


Ελαφρώς βελτιωμένα είναι τα ποσοστά δημοτικότητας για τη Φώφη Γεννηματά, σταθερά διατηρούνται εκείνα του Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ οι πιο αντιπαθείς πολιτικοί αρχηγοί είναι ο Κυριάκος Βελόπουλος, που προηγείται όλων, και έπεται ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά
 τον πρωθυπουργό, συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες συμπάθειες στην ηλικιακή κατηγορία 35-54 ετών και τις περισσότερες αντιπάθειες στους νέους 18-34 ετών. Ακριβώς το αντίστροφο συμβαίνει με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσελκύει τις μεγαλύτερες θετικές γνώμες στο ηλικιακό κοινό 18-34 και τις πιο πολλές αρνητικές στους πολίτες ηλικίας 35-54 χρόνων.

Ζενίθ και ναδίρ

Στα υπόλοιπα ευρήματα, ξεχωρίζουν -καθώς πολλές από αυτές θεωρούνται μη αναμενόμενες- οι απαντήσεις που δίνουν οι ερωτηθέντες για πολιτικά πρόσωπα τόσο από τη Ν.Δ. όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε μια λίστα 21 στελεχών της γαλάζιας παράταξης, στην κορυφή των προτιμήσεων για το σύνολο του δείγματος αναδεικνύονται δύο υπουργοί που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, οι Κυριάκος Πιερρακάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ ανάμεσά τους στη δεύτερη θέση καταγράφεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Τα ίδια πρόσωπα φιγουράρουν στην τριάδα και σε ό,τι αφορά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων της Ν.Δ. Από την άλλη πλευρά, τον τίτλο του αντιπαθέστερου υπουργού κατακτά ο Αδωνις Γεωργιάδης και ακολουθούν οι Μάκης Βορίδης, Γιάννης Βρούτσης, Νίκη Κεραμέως, Νότης Μηταράκης και Χάρης Θεοχάρης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοφιλέστερο πολιτικό πρόσωπο στο σύνολο των συμμετεχόντων στην έρευνα εμφανίζεται να είναι ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και αμέσως μετά βρίσκονται οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γιάννης Δραγασάκης, Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης (οι δύο τελευταίοι ισοψηφούν).

Στο αμιγώς κομματικό ακροατήριο «πρωταθλήτρια» σε ποσοστό συμπάθειας αναδεικνύεται η Εφη Αχτσιόγλου, ενώ στην εξάδα των πλέον αγαπητών στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκαταλέγεται και ο Γιάννης Ραγκούσης. Αντιθέτως, την πλειοψηφία των αρνητικών γνωμών συγκεντρώνουν στο σύνολο του δείγματος αλλά και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (εδώ με διαφορετική σειρά κατάταξης) οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Κατρούγκαλος και Πάνος Σκουρλέτης.

Τέλος, η έρευνα μετρά το ποσοστά αντιπάθειας-συμπάθειας και στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει 50% θετικές προτιμήσεις και 41% αρνητικές, ο Νάσος Ηλιόπουλος που υποστηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ 39% θετικές και 38% αρνητικές, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος που πρόσκειται στο Κίνημα Αλλαγής έχει συμπάθειες σε ποσοστό 40% και αντιπάθειες στο 39%.


ProRata A.E. (Α.Μ. ΕΣΡ: 56) online δομημένο ερωτηματολόγιο (22-26 Ιουνίου 2020) σε γενικό πληθυσμό άνω των 17 ετών στο σύνολο της επικράτειας με 2.200 ερωτηματολόγια.​​​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου