Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Εκτόξευση του πρωτογενούς ελλείμματος το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου

Στα ύψη εκτινάχθηκε το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 αποτυπώνοντας στα δημοσιονομικά μεγέθη τις επιπτώσεις από την πανδημία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ο προϋπολογισμός εμφάνισε πρωτογενές έλλειμμα ύψους 8,199 δισ. ευρώ έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,166 δισ..

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση των εσόδων απο φόρους που καταγράφεται τον Ιούνιο είναι μικρότερη σε σχεση με τις μειώσεις των δύο προηγούμενων μηνών.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.106 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.966 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.


Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 ανήλθαν στα 34.757 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 4.599 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (30.158 εκατ. ευρώ).
Το σχόλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών

«Τα στοιχεία του προσωρινού Δελτίου Εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού του Ιουλίου 2020, που δημοσιεύονται σήμερα, δείχνουν μια μείωση των εσόδων από φόρους κατά 15% σε σχέση με τις προβλέψεις του -προ κορονοϊού- προϋπολογισμού», σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Και προσθέτει: «Η μείωση αυτή είναι χαμηλότερη σε σχέση με τις μειώσεις των δύο προηγουμένων μηνών (Ιούνιος -16,9%, Μάιος -35,5%), όπου καταγράφηκε η επίπτωση του lockdown και των εκτεταμένων αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων».

Όσων αφορά τα έσοδα του Ιουλίου «επηρεάστηκαν αρνητικά από την χρονική παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μέχρι τις 28 Αυγούστου, καθώς και από τις δευτερογενείς επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας μέσω της βαθιάς ύφεσης που επιφέρει στον τουρισμό», όπως ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου