Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Τρίτη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis

Το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων προανήγγειλε τη συνέχιση των ερευνών τουλάχιστον έως τις 23 Αυγούστου την ίδια ώρα που υπουργός Άμυνας της γείτονος στήνει «γέφυρες» διαλόγου. Συνάντηση Δένδια – Πομπέο την Παρασκευή. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, μέσω τηλεδιάσκεψης.


Καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκληθεί μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν διαφαίνεται, με τις επόμενες ώρες, ίσως και μέρες, να παραμένουν κρίσιμες. Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis (συνοδεία δύο βοηθητικών ερευνητικών σκαφών και πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) συνεχίζει να κινείται βορειοανατολικά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας για τρίτη ημέρα αυξάνοντας το θερμόμετρο στην περιοχή.



Στο μεταξύ, η Άγκυρα, μέσω ενός καταιγισμού δηλώσεων αξιωματούχων, φανερώνει τις προθέσεις της. Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Ορούτς Ρέις σκανάρει τις θάλασσές μας. Έως τις 23 Αυγούστου, συνολικά 1.750 χιλιόμετρα σεισμικού καλωδίου θα ποντιστούν στη Μεσόγειο για δύο διαστάσεων (2D) σεισμική έρευνα», αναφέρει ο Φ. Ντονμέζ, φανερώνοντας τις προθέσεις της Τουρκίας.


Adım adım Akdeniz. 🇹🇷

Oruç Reis denizlerimizin röntgenini çekiyor. 🚢🔎

23 Ağustos’a kadar toplam 1.750 kilometre 2 boyutlu sismik araştırma için streamer(sismik kablo) Akdeniz’e indi.

Yolunuz açık, enerjiniz yüksek olsun.🇹🇷 pic.twitter.com/Kpp2FP69fN— Fatih Dönmez (@fatih_donmez) August 12, 2020

Σε διαφορετικό μήκος κύματος οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο Χουλουσί Ακάρ εμφανίσθηκε λιγότερο εριστικός μιλώντας για «πολιτικές λύσεις, με ειρηνικά μέσα».

⇒ Οι κινήσεις του Oruc Reis παρακολουθούνται στενά από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Η νέα ελληνοτουρκική κρίση ανησυχεί τις Βρυξέλλες με την ηγεσία της Ε.Ε. να προσπαθεί να βρει τρόπους αποκλιμάκωσης της έντασης, με τις κινήσεις μέχρι και σήμερα να γίνονται σε παρασκηνιακό επίπεδο. Το αίτημα της Ελλάδας για σύγκληση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. έγινε δεκτό και η συνεδρίαση προγραμματίζεται (μέσω τηλεδιάσκεψης) το απόγευμα της Παρασκευής (14/08-16.00 ώρα Ελλάδας), όπως αποκάλυψε (ΕΡΤ) ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, λίγο αργότερα ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα απασχολήσουν «επείγοντα θέματα, για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, τις προεδρικές εκλογές στη Λευκορωσία καθώς και τις εξελίξεις στον Λίβανο».

Να σημειώσουμε πως την ίδια μέρα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, στη Βιέννη. Οι συζητήσεις «θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας», αναφέρουν πηγές της ελληνικής διπλωματίας.


Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας είχε μπαράζ επαφών την Τετάρτη. Συναντήθηκε με τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα Γιόσι Αμράνι (Yossi Amrani). Είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη αλλά και τον ομόλογό του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχη Αμπντουλάχ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan).

Να θυμίζουμε πως χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με φόντο την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Κυριάκο Κούσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Νίκο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Κατά τη συνομιλία υπήρξε συντονισμός των δύο ηγετών για τα περαιτέρω μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση της τουρκικής επεκτατικότητας, και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να βρίσκονται σε συνεχή επαφή.

Η επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Αναστασιάδη έγινε μετά την τηλεφωνική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών, που τόνισαν ότι η χώρα μας πρέπει να δράσει με τρόπο που θα διασφαλίσει ότι δεν θα θιγούν τα ελληνικά δικαιώματα στην περιοχή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου