Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Σύνοδος Κορυφής: Δεύτερο «όχι» από την Ελλάδα - Ετοιμάζεται 3ο προσχέδιο

Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες μετά τη δεύτερη άρνηση της Ελλάδας να αποδεχτεί το προσχέδιο συμπερασμάτων, λόγω της απουσίας ξεκάθαρης αναφοράς κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Για αυτό και ετοιμάζεται τρίτο προσχέδιο από τον Σαρλ Μισέλ, το οποίο θα παραδοθεί και θα συζητηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα η απόφαση να παρθεί το πρωί της Παρασκευής.

O μαραθώνιος συζητήσεων συνεχίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες καθώς η Αθήνα μπλόκαρε δύο φορές το προσχέδιο για την Τουρκία, αφού, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στο πρώτο κείμενο που υπάρχει στο τραπέζι θα πρέπει να υπάρξουν πολλές αλλαγές και προσθήκες.

Το δεύτερο προσχέδιο που απέρριψε η Αθήνα

Μετά το «μπλόκο» της Αθήνας, οι ηγέτες της Συνόδου Κορυφής έλαβαν ένα δεύτερο προσχέδιο, μετά το δείπνο, στο οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δηλητηρίαση Ναβάλνι. Οπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο ανώτερο Ελληνα αξιωματούχο: «Θα επιστρέψουν σε ένα δεύτερο προσχέδιο, το οποίο θα είναι καλύτερο από το πρώτο, μετά το δείπνο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο προσχέδιο, το οποίο απέρριψε ξανά η Αθήνα προστίθεται στο κείμενο «έντονη καταδίκη» των γεωτρήσεων της Τουρκίας , επίσης αναφέρει ότι η ΕΕ δεσμεύεται πλήρως για την επίλυση του κυπριακού, διατηρεί όλα τα εργαλεία για μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο τραπέζι και δεσμεύεται να αποφασίσει η ΕΕ ως το Δεκέμβριο το αργότερο για το θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου