Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020

σχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου - Ταρακουνήθηκε σχεδόν όλη η χώρα

Ισχυρότατος σεισμός έντασης 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 13:51 το μεσημέρι της Παρασκευής ανοιχτά της Σάμου και ταρακούνησε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και τα τουρκικά παράλια. 
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τουλάχιστον τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν στη Σάμο λόγω ζημιών που προκλήθηκαν σε κτίρια του νησιού και έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μεταβαίνει εσπευσμένα στη Σάμο.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην περιοχή της Σμύρνης, όπου κατέρρευσαν κτίρια και προκλήθηκε μίνι τσουνάμι στα παράλια.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ο σεισμός έχει ένταση 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρο εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα Βόρεια της Σάμου, ενώ το εστιακό βάθος εκτιμάται στα δύο χιλιόμετρα.


Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός είχε ένταση 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έχει επίκεντρο 12 χιλιόμετρα νότια από το Καρλόβασι. Το εστιακό του βάθος εντοπίζεται στα 10 χιλιόμετρα.



Ζημιές στη Σάμο - Κατέρρευσε τμήμα ναού στο Καρλόβασι

Η ισχυρή σεισμική δόνηση που έγινε στα ανοιχτά της Σάμου έχει προκαλέσει υλικές ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις του νησιού. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο αντιδήμαρχος Σάμου Μ. Μητσιος είπε πως έχουν καταρρεύσει παλαιά κτίρια.
Όπως φαίνεται και από εικόνα που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της τοπικής ιστοσελίδας samos24, μεγάλο τμήμα του ναού στο Καρλόβασι κατέρρευσε. Πρόκειται για την εκκλησία "Παναγία Θεοτόκου".

Ο σεισμός που είχε μεγάλη διάρκεια και μικρό εστιακό βάθος δημιούργησε παλιρροϊκό κύμα. Οι δρόμοι της Σάμου έχουν πλημμυρίσει με νερά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου