Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Πάσχα ή καλοκαίρι: Τα δεδομένα για τη μετακίνηση εκτός νομού

Άλλοι λένε «ναι», άλλοι λένε «όχι» στο Πάσχα στο χωριό. Η μετακίνηση εκτός νομού κρίνεται την επόμενη εβδομάδα και αυτά είναι όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Ποιοι συμφωνούν, ποιοι διαφωνούν.«Ασφαλές Πάσχα, ελεύθερο καλοκαίρι» ήταν η δήλωση του πρωθυπουργού που έβαλε φρένο στα σενάρια που διακινούνται για τη μετακίνηση εκτός νομού, βάζοντας «στοπ» και στα κυβερνητικά στελέχη για τις αντιφάσεις στις τοποθετήσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο άνοιγμα στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Τι λένε όμως οι επιστήμονες;

«Ρίσκο» λέει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων και μάλιστα προέβλεψε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση στα κρούσματα προς το τέλος Απριλίου, στα 2.500 περίπου σε ημερήσια βάση.

Ο κ. Σαρηγιάννης εξήγησε ωστόσο πως αυτό δεν θα φανεί άμεσα στον αριθμό των διασωληνωμένων, έτσι η πίεση στο ΕΣΥ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος, λέγοντας ότι «κάνουμε πισωγυρίσματα». Όπως σημείωσε μιλώντας στο OPEN, «για δεύτερη φορά χάσαμε τον έλεγχο. Τα ανοίγματα πρέπει να γίνονται πιο προσεκτικά. Εν μέσω θυέλλης τρίτου κύματος πάμε για ανοίγματα».

«Δεν συζητάω καν το Πάσχα στο χωριό αν δεν πέσουν τα κρούσματα. Με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα η μετακίνηση από τη μία περιοχή στην άλλη μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη που θα τη θυμόμαστε σε ολόκληρη τη ζωή μας. Δεν έχουμε πού να βάλουμε τους ασθενείς» τόνισε.

«Ναι» στο Πάσχα στο χωριό λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε:

«Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που δεν έχει επιστημονική λογική για να απαγορευτεί η μετακίνησή τους. Είναι όσοι έχουν εμβολιαστεί ή όσοι έχουν νοσήσει και έχουν ξεπεράσει τον ιό. Ο κίνδυνος να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό είναι ελάχιστος. Το ζητούμενο το Πάσχα είναι να αραιώσουμε. Άρα είναι προτιμότερο να συνευρεθούμε σε εξωτερικούς χώρους, όπως στα χωριά μας, παρά να είμαστε στα διαμερίσματά μας και να κάνουμε το ίδιο πράγμα, με πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης. Το πρόβλημα του ιού δεν υπάρχει μόνο στις μεγάλες πόλεις. Επίσης με τα self test θα έχουμε μαζική επιδημιολογική παρατήρηση».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, για τη μετακίνηση εκτός νομού είπε: «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω από όλα είναι οι ασφαλές μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα».

«Προτεραιότητα», υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ, «υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό» και εμφανίστηκε μάλλον επιφυλακτικός για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου