Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Φωτιά στην Κορινθία: “Ήχησε” το 112 – Απομακρύνονται κάτοικοι από τέσσερις περιοχές

 

Να απομακρυνθούν άμεσα από το πύρινο μέτωπο για προληπτικούς λόγους και εξαιτίας της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου

Κορινθίας, καλούνται όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή Χάνι Δερβένι, Άνω Πευκενέα και Κάτω Πευκενέα και οι περιοχές Αιγειρούσες – Ντουράκος.


Η φωτιά που εκδηλώθηκε το βράδυ της Τετάρτης σε δασική έκταση έχει φτάσει μέχρι το Αλεποχώρι, κατακαίγοντας εκατοντάδες στρέμματα παρθένου πευκοδάσους και καταστρέφοντας περιουσίες.

Λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι, οι άνεμοι εντάθηκαν ξανά και προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη, με τις πύρινες φλόγες να κινούνται πλέον ανατολικά προς τα Μέγαρα και εξαιτίας της εξέλιξης αυτής έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν άλλοι 6-7 οικισμοί.

Ήδη μάλιστα εστάλη και μήνυμα από το 112 στους κατοίκους, που τους καλεί να απομακρυνθούν άμεσα προς τα Μέγαρα!


Εκκενώσεις εξαιτίας της φωτιάς

Το μέτωπο της φωτιάς, κατά τη διάρκεια της νύχτας, έφτασε και τα τέσσερα χιλιόμετρα ενώ μαρτυρίες από την περιοχή έλεγαν πως έφτασε ακόμη και τα 10, αναφέρει το ρεπορτάζ του newsit.gr.

Το πρωί της Πέμπτης, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.


“Θα ξαναγυρίσουμε στα 7 μποφόρ τοπικά”


«Αυτή τη στιγμή είμαστε στα 5 μποφόρ σε αυτή την περιοχή αλλά δυστυχώς μέχρι το βράδυ θα ξαναγυρίσουμε στα 7 μποφόρ τοπικά – σε Κόρινθο, Αλεποχώρι και Σχίνο. Εφ εξής αναμένουμε αύξηση των εντάσεων των ανέμων» εξηγεί στο newsit.gr ο κλιματολόγος και συνεργάτης του meteo.gr Σταύρος Ντάφης και προσθέτει: « Οι άνεμοι θα ενισχυθούν περαιτέρω απόψε και θα παραμείνουν ενισχυμένοι για 12 με 18 ώρες, τουλάχιστον μέχρι αύριο το πρωί δηλαδή, όταν και θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν. Οι άνεμοι, ισχυροί βορειοδυτικοί πάντα, εφ εξής και για το υπόλοιπο της ημέρας θα είναι επιβαρυντικοί για τη συγκεκριμένη περιοχή».Φωτογραφία Intime

Ο καπνός έφτασε μέχρι τις Κυκλάδες και την Ικαρία


Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας έχουν μεταφερθεί πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία, εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Το meteo πραγματοποίησε την πιλοτική ενεργοποίηση του IRIS 2.0, της νέας έκδοσης του προγνωστικού συστήματος ταχείας απόκρισης για την πρόγνωση της εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοσή του, το IRIS 2.0 φέρει σημαντικές αλλαγές, όπως υψηλότερη οριζόντια ανάλυση για την προσομοίωση της εξάπλωσης, ίση με 50 μέτρα (αντί για 100 μέτρα του IRIS 1.0), καθώς επίσης δυναμική προσομοίωση της υγρασίας της νεκρής καύσιμης ύλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου