Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Αλέξης Τσίπρας: Με πρόσχημα τον κορονοϊό διατηρείτε σε καταστολή τη Βουλή

Το θέμα της επιστροφής στη δια ζώσης συμμετοχή σε μια σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών, την ώρα μάλιστα που η χώρα τερμάτισε το lockdown, έθεσε για πολλοστή φορά σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, για να εισπράξει πάλι την αρνητική απάντηση του προέδρου Κ. Τασούλα.

Κατά τη δευτολογία του στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια των παιδιών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και ότι με πρόσχημα τον κορονοϊό διατηρεί την κοινοβουλευτική διαδικασία σε καταστολή.



Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ότι «πέρα από το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, θα ήταν χρήσιμο κι ένα εμβόλιο κατά της υποκρισίας, γιατί αυτό που γίνεται εδώ σήμερα είναι προφανές ότι είναι υποκρισία», προσθέτοντας ότι «είναι πρόσχημά σας ο κορονοϊός προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία».


«Αναφερθήκατε με υγειονομικούς όρους στον επιπολασμό του κορονοϊού, λέτε κι εμείς δεν έχουμε έγνοια γι' αυτό;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τασούλα, σχολιάζοντας: «Ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης; Οι αποφάσεις της ήταν να κάνει lockdown με 200 κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με 3.000 κρούσματα, τα πάντα εκτός από το Κοινοβούλιο». Πρόσθεσε ότι «αν η έγνοια σας ήταν ο επιπολασμός του ιού δεν θα άρατε το lockdown μονάχα για να έρθουν οι τουρίστες. Εκτός αν φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή μπας και κάνουμε κανονικές διαδικασίες...».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι εκείνος να δεχτεί το επιχείρημα του κ. Τασούλα ότι η ταυτόχρονη παρουσία 300 βουλευτών σε μια κλειστή αίθουσα μπορεί να είναι «υγειονομικά προβληματική», ωστόσο έθεσε προς τον πρόεδρο της Βουλής τα εξής ερωτήματα: «Η σταδιακή παρουσία βουλευτών προκειμένου να ψηφίζουν αυτοπρόσωπα στις ονομαστικές ψηφοφορίες είναι υγειονομική βόμβα; Η δυνατότητα του βουλευτή -που σας το ζητάω 6 μήνες τώρα- όπως μιλάει με το webex να ψηφίζει και με webex στη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, είναι υγειονομική βόμβα; Οι 14 επερωτήσεις που καταθέσαμε και δεν έχουν συζητηθεί, δεν συζητήθηκαν γιατί είναι υγειονομική βόμβα η συζήτηση; Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση που έχω ζητήσει 6 μήνες και δεν τη θέτετε σε διαδικασία, δεν το κάνετε επειδή είναι υγειονομική βόμβα;». «Προφανώς και όχι», είπε.

«Η βούλησή σας, λοιπόν, είναι να αξιοποιήσετε μία πολύ δύσκολη συνθήκη για όλους μας ως ευκαιρία για να περιστείλετε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Και αυτό, κύριε Πρόεδρε, θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και στον βαθμό που σπεύσατε να αναλάβετε πλήρως την ευθύνη λυπάμαι και φοβάμαι ότι θα είναι και ένα στίγμα και για εσάς», είπε ακόμα.

Ο Κ. Τασούλας επέμεινε ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως σήμερα, ισχυριζόμενος ότι η ταυτόχρονη παρουσία των 300 βουλευτών θα ήταν «υγειονομική βόμβα». Ανέφερε δε αόριστα ότι «σύντομα θα αυξηθεί ο αριθμός της ελάχιστης παρουσίας των βουλευτών στην αίθουσα».
Η απάντηση της Ν.Δ.

«Οι αριθμοί και η πραγματικότητα διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα» σχολίαζαν κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ σχετικά με τις επικρίσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για έλλειψη σεβασμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ειδικά απουσίας από την "Ώρα του Πρωθυπουργού".
Είναι ενδεικτικό, ανέφεραν οι ίδιες πηγές πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα σε διάστημα δύο ετών έχει ανέβει στο βήμα της Βουλής 12 φορές ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, την περίοδο της τετραετούς διακυβέρνησής του, 10 φορές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έχει απαντήσει στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού" σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις (3 του ΣΥΡΙΖΑ, 3 του ΚΙΝΑΛ και 1 του ΜέΡΑ25) ενώ κατόπιν αιτήματός του διεξήχθησαν 5 φορές ενημερώσεις με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α, δηλαδή ενημερώσεις της Βουλής (και των πολιτικών αρχηγών) από τον πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας:

- στις 14/2/2020 «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα»,

- 30/4/2020 «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στη χώρα»,

- 12/11/2020 «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας»

- 15/1/2021, «για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας»

- 25/2/2021, «για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου».

Επίσης διενεργήθηκαν 2 προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις που διεξήχθησαν κατόπιν αιτημάτων της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής (η 2η πριν από ένα μήνα).

Την προηγούμενη ΙΖ΄ Περίοδο (3/10/2015-11/6/2019) απαντήθηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης "Ώρας του Πρωθυπουργού" συνολικά 10 επίκαιρες ερωτήσεις από τον τότε πρωθυπουργό.
Πηγές της ΝΔ ανέφεραν ακόμη ότι είναι η πρώτη φορά στα κοινοβουλευτικά χρονικά που πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, γεγονός που αποδεικνύει το σεβασμό του Κυριάκου Μητσοτάκη στη νομοθετική διαδικασία. Πρόσφατο παράδειγμα, η προχθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής για το Περιβάλλον όπου μίλησε ο πρωθυπουργός ενώ απουσίαζε ο «περιβαλλοντικά ευαίσθητος» Αλέξης Τσίπρας, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου