Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Έσπασε ο πάγος, αφήνουν πίσω την ένταση του 2020

Σχεδόν μία ώρα διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες σε θετικό κλίμα

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ρετζέπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 6:00 το απόγευμα της Δευτέρας (14/06).


Η συνάντηση ξεκίνησε περίπου στις 5:20 μ.μ. μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και διήρκησε σχεδόν μία ώρα.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν από κοντά, αλλά για το πρώτο πραγματικό τετ α τετ, καθώς συνομίλησαν οι δυο τους, χωρίς τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που εξακολοθουν να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.

Ούτως ή άλλως βέβαια η Αθήνα είχε βάλει χαμηλά τον πήχυ και ουδείς ανέμενε κάποια συγκλονιστική εξέλιξη από αυτη τη συναντηση.

Ο κ. Μητσοτακης όμως ήθελε να θέσει εκ νεου τα όρια της Ελλάδας και ταυτόχρονα να στείλει το μήνυμα ότι παρόλο που μπορεί τα "μεγάλα" θέματα να μη λυθούν άμεσα, οι δύο χώρες μπορούν να προχωρήσουν τη συνεργασία τους σε θέματα πιο "χαμηλής πολιτικής" οπως η οικονομία και το περιβάλλον και πάντως να τεθούν οι βάσεις για να είναι αυτό το καλοκαίρι πιο ήρεμο σε σχέση με το περσινό.

Υπενθυμίζεται, πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πριν τη Σύνοδο συναντήθηκε και με τον Προεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με την Ελλάδα βοηθά να επιλυθούν ορισμένα διμερή προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

"Πιστεύουμε πως η αναβίωση των διαύλων διαλόγου με τη γειτονική μας Ελλάδα συμβάλλει στην επίλυση προβλημάτων και στην περιφερειακή σταθερότητα", δήλωσε ο Ερντογάν σε εκδήλωση που οργάνωσε το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ (German Marshall Fund) στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου