Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Τι λένε οι ειδικοί για τη δεύτερη δόση του AstraZeneca

Η αναταραχή και ο προβληματισμός σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζεται στην Ελλάδα, ύστερα από την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, να διακοπεί η χορήγησή του στους πολίτες κάτω των 60 ετών. Μάλιστα ορισμένοι βάζουν πλέον στο επίκεντρο και το εμβόλιο Johnson & Johnson.


Πάντως η σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca αιφνιδίασε και προκάλεσε πολλά ερωτηματικά.

Έχει σημασία τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τα ποσοστά ακυρώσεων.

Ειδικότερα, 1,89% είναι το ποσοστό ακυρώσεων για δεύτερη δόση με το AstraZeneca, συγκριτικά με τα 0,5% και 0,45% των Pfizer και Moderna αντίστοιχα.



Ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση με το συγκεκριμένο εμβόλιο, να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο, εφόσον δεν είχαν σοβαρές παρενέργειες.

Λινού για Johnson & Johnson: Να αποφεύγεται από γυναίκες κάτω των 50 ετών


Την αποφυγή εμβολιασμού με το σκεύασμα Johnson & Johnson για τις γυναίκες κάτω των 50 ετών, συστήνει η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.

«Στον αμερικανικό ΕΟΔΥ λένε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 καλό θα είναι να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο. Και με αυτό το εμβόλιο, σπανιότερα μεν, δημιουργήθηκαν κάποια θρομβοεμβολικά επεισόδια. Στην Αμερική λένε για 7 παρενέργειες στο εκατομμύριο», εξήγησε η κ. Λινού, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να αποσυρθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο και δεν τίθεται ζήτημα για τις άνω των 50 ετών και τους άνδρες.

Παράλληλα, μιλώντας στο Mega, επεσήμανε ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson καλύπτει και όλα τα νέα στελέχη του κορονοϊού.

Αναφορικά με το σκεύασμα της AstraZeneca, η κ. Λινού δήλωσε ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση με αυτό, πρέπει να κάνουν και την δεύτερη. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι όσοι έκαναν την πρώτη δόση και πήγαν καλά, θα έχουν πρόβλημα. Δεν υπάρχει επαρκής πληροφόρηση αν το να ανακατέψουμε τα εμβόλια θα έχουμε το ίδιο θετικό αποτέλεσμα. Κάνουμε την δεύτερη δόση με την βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε καλά», πρόσθεσε.

Φόβοι για ελλιπή εμβολιασμό πολιτών


Πολλοί είναι εκείνοι εξάλλου, που θεωρούν ότι η τελευταία οδηγία της επιτροπής εμβολιασμών για το AstraZeneca, δεν επικοινωνήθηκε σωστά, καθώς δεν εξηγήθηκε από την αρχή το σκεπτικό με το οποίο έλαβε αυτή την απόφαση τώρα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Φεβρουαρίου η Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου, στις ηλικίες 18 – 64 και ακολούθησε η έγκριση και για τους άνω των 60 - 64.

Έναν μήνα αργότερα απαγόρευσε την χρήση του στους κάτω των 30 ετών και τελικά στις 14 Ιουνίου εξέδωσε την σύσταση για παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca για όλους κάτω των 60 ετών.

Η δεύτερη δόση AstraZeneca

Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε απαράδεκτη τη σύγχυση που έχει προκύψει με τα εμβόλια και επεσήμανε ότι όλα τα σκευάσματα είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποτελεσματικά.

Συνέστησε σε όσους πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση AstraZeneca να κάνουν και τη δεύτερη με το ίδιο σκεύασμα, λέγοντας ότι αν υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθεί το σπάνιο σύνδρομο θα εκδηλωθεί στην πρώτη δόση.

«Η δεύτερη δόση είναι πολύ, πολύ, πολύ πιο ασφαλής από την πρώτη, που είναι ασφαλής», σημείωσε, στον Σκάι ο κ. Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι δεν τον φοβίζει η ανάμειξη εμβολίων και ειδικά των συγκεκριμένων εμβολίων. Ειδικά για όσους αισθάνονται «προδομένοι» και «ξεκρέμαστοι» μετά τη νέα σύσταση της Επιτροπής Εμβολιασμών, είπε ότι θα μπορούσε να τους δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία.

Μυοκαρδίτιδα και εμβόλιο mRNA

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί και για τα 25 με 27 περιστατικά μυοκαρδίτιδας – περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA σκεύασμα, τα οποία έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο εάν σχετίζονται με τον εμβολιασμό.

Τα περιστατικά αυτά, αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ επισημαίνεται ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο.

Η ενημέρωση για το AstraZeneca έπρεπε να είχε γίνει διαφορετικά, οι πολίτες έχουν δίκιο είπε η Ματίνα Παγώνη

Για λάθος επικοινωνιακό χειρισμό από την Επιτροπή Εμβολιασμών έκανε λόγο η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο OPEN TV για το εμβόλιο της AstraZeneca. «Οι πολίτες έχουν δίκιο που έχουν μπερδευτεί», προσθέτοντας ότι «για την ομάδα των 470.000 που πρέπει να κάνει τη δεύτερη δόση να εμβολιαστεί από την στιγμή που δεν υπήρχε στην πρώτη δόση εμβόλιο θρόμβωση και θρομβοπενία»

Όπως σημείωσε η κ. Παγώνη έχουν παρατηρηθεί 1,3 περιστατικά στη δεύτερη δόση σε ένα εκατομμύρια εμβολιασμούς με AstraZeneca. Είναι ασήμαντη η επιπλοκή». Και συμπλήρωσε: «Ήδη είπαμε υπάρχει αλλαγή στα επιδημιολογικά στοιχεία αλλά η ενημέρωση θα έπρεπε να είχε γίνει με διαφορετικό τρόπο από την Επιτροπή γιατί απευθύνεται σε απλούς πολίτες και όχι σε γιατρούς. Εκεί ήταν το πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου