Τετάρτη 23 Ιουνίου 2021

«Γεφυροποιός» προοδευτικών δυνάμεων ο Τσίπρας σε Βρυξέλλες και Βερολίνο

Μπαράζ επαφών του Αλέξη Τσίπρα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο για την Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES και την τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών, αντίστοιχα.Το νήμα στον ρόλο του «γεφυροποιού» μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων της Αριστεράς, των Πρασίνων και της Σοσιαλδημοκρατίας επιχειρεί να ξαναπιάσει από εκεί που το διέκοψε το ξέσπασμα της πανδημίας ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος από σήμερα και για τρεις μέρες θα έχει μπαράζ επαφών στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η πρόσκληση του κ. Τσίπρα για ακόμη μία φορά ως παρατηρητής στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES, αλλά και για πρώτη φορά ως παρατηρητής για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών στο Βερολίνο, επιβεβαιώνει κατά την Κουμουνδούρου το σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τριήμερο ταξίδι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται σε μία συγκυρία που η αξιωματική αντιπολίτευση - αλλά σε χαμηλότερα ντεσιμπέλ και η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής – εντείνουν τη συζήτηση για προοδευτική διακυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική, προκειμένου να ανατραπούν πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, όπως το εργασιακό.


Στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βρεθούν οι πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό κυρίως επίπεδο, προκειμένου η πανδημία να λειτουργήσει ως θρυαλλίδα αναπτυξιακής αλλά και κοινωνικής στροφής της Ευρώπης, με δεδομένη την κατάρρευση του νεοφιλελεύθερου δόγματος και της μονεταριστικής οικονομικής πολιτικής που ακυρώθηκε στην πράξη από την επέλαση του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, ακολουθώντας το «δόγμα Μπάιντεν» από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να βάλει ως κεντρικό θέμα την μετατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας σε εργαλείο σύγκλισης και βιώσιμης – κοινωνικής ανάπτυξης, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη για την άμβλυνση των ανισοτήτων. Η πρόταση αυτή έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με την σπουδή της Γερμανίας, όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις του «διαδόχου» της Μέρκελ στο CDU και ομογάλακτου της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για άμεση επιστροφή στους σιδερένιους κανόνες λιτότητας και της «δημοσιονομικής ορθοδοξίας», πριν καλά καλά υποχωρήσει η πανδημία.


Παράλληλα, επί τάπητος αναμένεται να θέσει το ζήτημα της άρσης της πατέντας των εμβολίων για την επιτάχυνση του εμβολιασμού, καθώς οι χειρισμοί της Ευρώπης στο θέμα οδήγησαν σε ναυάγιο όχι μόνο την υγειονομική αλλά και την οικονομική πορεία της ΕΕ για χάρη συμφερόντων λίγων φαρμακευτικών πολυεθνικών. Τη συζήτηση αυτή είχε ανοίξει εξάλλου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την επικύρωση της πρότασής του από το Συμβούλιο της Ευρώπης και την ταύτιση απόψεων και με τον επικεφαλής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγεία

Τέλος, το τρίτο μείζον ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τις συναντήσεις του κ. Τσίπρα είναι η επικαιροποίηση της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού, σε μία συγκυρία που η Ελλάδα με τους τελευταίους χειρισμούς της κυβέρνησης φαίνεται να αποδέχεται και επίσημα τον ρόλο της φυλακής της Ευρώπης. Στόχος μίας εναλλακτικής πρότασης είναι η μείωση της πίεσης στη χώρα και κυρίως στα νησιά, με πρόβλεψη επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και μετεγκατάστασης από τις χώρες πρώτης υποδοχής, προς την υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Οι συναντήσεις

Στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει με το καθεστώς του παρατηρητή στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών-PES (Πέμπτη 24/06, 11:00-12:30).

Παράλληλα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου David Sassoli (Πέμπτη 24/06, 17:00), τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομίας Paolo Gentiloni (Πέμπτη 24/06, 09:30) και τους Προέδρους και Συμπροέδρους των προοδευτικών Ευρωπαϊκών κομμάτων –τη Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας των Πρασίνων Ska Keller (Tετάρτη 23/06, 20:10), τoν Συμπρόεδρο της Ευρωομάδας της Αριστεράς, Martin Schirdewan (Πέμπτη 24/06, 16:00) και την Πρόεδρο της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών Iratxe Garcia Perez (Πέμπτη 24/06, 18:00).

Στο Βερολίνο θα συμμετάσχει, με το καθεστώς του παρατηρητή, για πρώτη φορά σε τακτική Συνάντηση των Ευρωσοσιαλιστών Ηγετών (Παρασκευή 25/06, 19:00), ενώ θα συναντήσει και τους Συμπρόεδρους της Die Linke Susanne Hennig-Wellsow και Janine Wissler (Παρασκευή 25/06).

Σημειώνεται ότι τον Αλέξη Τσιπρα θα συνοδεύσουν η Ρανια Σβιγκου υπεύθυνη για τον Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδακης και η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων του Γραφείου Προέδρου Δανάη Μπαδογιάννη.



ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου