Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι σε πλήρη εξέλιξη και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αιφνιδιασμό στους περισσότερους, καθώς ήρθε σε μια στιγμή όπου αφενός η αγορά ενέργειας και οι καταναλωτές πλήττονται διεθνώς από μεγάλες αυξήσεις στις τιμές πρώτων υλών.
Μάλιστα, η ΔΕΗ έχει πρόσφατα πουλήσει το 49% της θυγατρικής της ΔΕΔΔΗΕ ενισχύοντας τα ταμεία της με 1,3 δισ. ευρώ.
Τώρα έγινε γνωστό ότι σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου -ύψους 750 εκατ.- προχωρά η ΔΕH, με στόχο την επιτάχυνση/μεγέθυνση του επενδυτικού της προγράμματος -8,4 δισ.- μέχρι το 2026.
Έκτακτη γενική συνέλευση έχει συγκληθεί για 19 Οκτωβρίου και εάν όλα εξελιχθούν βάσει του σχεδιασμού, η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει τέλη Οκτωβρίου.
Βέβαια σήμερα, αρκετές εφημερίδες έχουν στα πρωτοσέλιδά τους την υπόθεση της ΔΕΗ και καταγράφουν κυρίως την πορεία της μετοχής τις τελευταίες 10 μέρες.
Το πτωτικό σερί είναι εντυπωσιακό στις προηγούμενες συνεδριάσεις και ταυτόχρονα δύσκολα εξηγήσιμο με επίμονους πωλητές.
Βέβαια πτωτική τάση υπήρχε και στο εξωτερικό, λόγω της εκτίναξης στα κόστη ενέργειας, αλλά δεν περνάει απαρατήρητο οτι οι μαζικές ρευστοποιήσεις ενεργοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση της μεγάλης συμφωνίας για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που αποτιμήθηκε στα 2,1 δισ. ευρώ.
Στις 10 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ ότι οι Αυστραλοί της Macquarie προσέφεραν για την εξαγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ το ποσό των 2,116 δισ. ευρώ. Στο οποίο περιλαμβάνεται και η ανάληψη δανείων της τάξεως των 800 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ορόσημο, έγινε δεκτή με διθυραμβικά σχόλια από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναβάθμισαν τις προοπτικές της εταιρείας.
Την ημέρα εκείνη ( 10 Σεπτεμβρίου) η μετοχή είχε κλείσει στα 9,9 ευρώ με άνοδο 2,3%. Στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση, στις 13 Σεπτεμβρίου η ΔΕΗ έφτασε στα 10,5 ευρώ.
Στη συνέχεια όμως ξεκίνησε ένα αρνητικό σερί για τη μετοχή με 9 συνεδριάσεις στο κόκκινο για ανεξήγητο λόγο.
Πληροφορίες λένε ότι διαδικασίες έρευνας για να διαπιστώσει κατά πόσο υπήρξε εσωτερική ενημέρωση το διάστημα που προηγήθηκε της ανακοίνωσης της επιχείρησης για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ξεκινά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Αφορμή στάθηκε η μεγάλη πίεση που ασκήθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τις ημέρες πριν την ανακοίνωση της ΑΜΚ.
Έτσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απέστειλε επιστολή σε όλες τις ΑΧΕ ενημερώνοντας τις ότι διεξάγει σχετική έρευνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου