Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021

Του Βασίλη Σκουρή : Σκέψεις εκσυγχρονιστών να κάνουν κόμμα μετά τις υποθέσεις Χρυσοχοΐδη και Αποστολάκη-Ρήγμα με Μητσοτάκη

Αναμένουν άμεσα δείγματα γραφής από τον πρωθυπουργό, αλλιώς θα ενταθούν οι διεργασίες για ίδρυση νέου πολιτικού σχήματος, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ. «Όπλο» και η απλή αναλογική-που καταπολεμούσαν!


«Ρήγμα» στις σχέσεις την «εκσυγχρονιστών» και των «πασοκογενών» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επέφερε ο πρόσφατος ανασχηματισμός.

Οι λόγοι για την εξέλιξη αυτή, όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» είναι τουλάχιστον τρεις:

Πρώτον, η προσπάθεια υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη, πρώην μέλους κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός ξεφεύγει από βασικές πτυχές της πολιτικής που τους ενώνει χρόνια τώρα.

Δεύτερον, ο επιδεικτικός τρόπος της η αποπομπή Χρυσοχοΐδη, που εκλαμβάνεται ως ένα μήνυμα ότι και οι «εκσυγχρονιστές» είναι απολύτως αναλώσιμοι, μπροστά στις γενικότερες επιδιώξεις του πρωθυπουργού!

Τρίτον, η στροφή του πρωθυπουργού στην ενίσχυση της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του, γεγονός που εκτιμάται ως απομάκρυνση από τις ως τώρα πολιτικές του.


Για ορισμένους, βεβαίως -όχι για όλους-υπήρχε και ένας ακόμα λόγος, το γεγονός ότι εγκαταλείπεται η χρησιμοποίησή τους στην κυβέρνηση ή σε κρατικά πόστα, γεγονός που τους οδηγεί στο πολιτικό περιθώριο.

Οι «εκσυγχρονιστές» και «πασοκογενείς» που συστρατεύτηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θεωρούν ότι το ρήγμα που ο ανασχηματισμός έφερε στις σχέσεις τους είναι ίσως και μη ανατρέψιμο, γεγονός που έχει φέρει στο χώρο τις πρώτες σκέψεις για ίδρυση κόμματος. «Μέχρι τον ανασχηματισμό δεν μας περνούσε καν από το μυαλό, τώρα όμως η συζήτηση στο χώρο ξεκίνησε», αναφέρεται χαρακτηριστικά από κορυφαία πρόσωπα! Αναμένουν, μάλιστα, άμεσα δείγματα γραφής και διορθωτικές κινήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη-δεν αρκεί, ίσως, να βάλει κάποιον από το χώρο σε κάποια θέση, πχ υπουργό Πολιτικής Προστασίας, αλλά να δείξει δείγματα γραφής ότι δεν εκχωρεί την «εκσυγχρονιστική του ταυτότητα» για να «ικανοποιήσει και να κατευνάσει (όπως λένε) το βαθύ κόμμα της Νέας Δημοκρατίας»!

Σε αντίθετη περίπτωση, οι κινήσεις για ίδρυση νέου κόμματος στο χώρο, θα ενταθούν, ανεξαρτήτως μάλιστα στο τι θα γίνει στη μάχη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ. Είναι, όμως, φανερό πως τυχόν ήττα του Ανδρέα Λοβέρδου διευκολύνει τις εξελίξεις, καθώς πολλοί «εκσυγχρονιστές» που τον στηρίζουν τώρα, δεν θα παραμείνουν εάν εκλεγεί άλλος αρχηγός!

Στον «εκσυγχρονιστικό χώρο», άλλωστε, εκτιμούν ότι τους βοηθάει τα μάλα η απλή αναλογική, καθώς μειώνει την πόλωση και συμβάλλει στο να πιάσουν το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή!

Η ίδρυση κόμματος, βεβαίως, δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά το «ρήγμα» στις σχέσεις «εκσυγχρονιστών»- Μητσοτάκη είναι τέτοιο που, αν δεν γίνουν «διορθωτικές κινήσεις» από την πλευρά του Μαξίμου, οδηγούν στις διεργασίες που προαναφέραμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου