Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

Βόρεια Μακεδονία: Χοντρό παζάρι μετά την αποτυχημένη πρόταση μομφής

Ισορροπίες «τρόμου» στο πολιτικό σκηνικό της γειτονικής μας χώρας διαμορφώνονται μετά την αποτυχημένη απόπειρα της αντιπολίτευσης να ρίξει την κυβέρνηση Ζάεφ.


Τραυματισμένο αλλά όχι σκοτωμένο το SDSM καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της πλειοψηφίας που απώλεσε αντικαθιστώντας τους βουλευτές (3) του μικρού Αλβανικού κόμματος «BESA» που αποχώρησε από τη συγκυβέρνηση με αυτούς του άλλου μικρού Αλβανικού κόμματος «Alternative» που φλερτάρει ανοιχτά με την εξουσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η κυβέρνηση Ζάεφ συζητά με το «Alternative» θέσεις στα υπουργεία Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης με «αντάλλαγμα» τους τέσσερις βουλευτές που διαθέτει στο Κοινοβούλιο.


Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αν όλα πάνε καλά για τον νυν πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας τότε μαζί με το «DUI» και το «Alternative» θα διαθέτει 63 βουλευτές σε σύνολο 120.


Το «Alternative» δεν διέψευσε τις πληροφορίες αντίθετα τις επιβεβαίωσε αναφέροντας πως υπάρχουν δύο επιλογές: «Ή εκλογές ή συνεργασία με Ζάεφ» με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από τα όργανα του κόμματος.
Παραιτήσεις υπουργού και δύο υφυπουργών

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως οι θέσεις που καταλάμβαναν στελέχη του «BESA» στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έμειναν ορφανές καθώς ο υπουργός και οι δύο υφυπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους καταγγέλλοντας καταπάτηση της Δημοκρατίας στις δημοτικές εκλογές από το άλλο κυβερνητικό αλβανικό κόμμα (DUI) αλλά και για όσα συνέβησαν χθες. «μιια ημέρα που ήταν η πλέον ντροπιαστική για τη δημοκρατία».

Το «BESA» αναφέρει επίσης πως εξακολουθεί να μην έχει καμία επαφή με τον «εξαφανισμένο» συνάδελφό του Ρετζέπι και θα περιμένει μέχρι την Δευτέρα για να ακούσει από τον ίδιον γιατί δεν εμφανίστηκε χθες. Η τοποθέτηση αυτή μόνο τυχαία δεν καθώς ο ίδιος ο Ρετζέπι με νέα ανάρτηση του στο Facebook έκανε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες θα εμφανιστεί να δώσει εξηγήσεις και προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου για τη Δευτέρα. Προέτρεψε δε το κόμμα του να μην «κάνει βιαστικές κινήσεις» που θα βλάψουν «τις δομές και τις δραστηριότητές του» φλερτάροντας με τη διαγραφή του.

Οι αλυσιδωτές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στη γειτονική μας χώρα δεν αφήνουν αδιάφορη τη Βουλγαρία με τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, να αποκαλύπτει πως η ΕΕ για να αποφύγει άλλη «τραγωδία» σκέφτεται να ανάψει το «πράσινο φως» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το ΜΙΑ o Μπορίσοφ επικαλέστηκε δηλώσεις του Μακρόν όπου σύμφωνα με αυτές «η Βόρεια Μακεδονία πρόκειται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις μέχρι τον Δεκέμβριο».

Ο Βούλγαρος πολιτικός, λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές (14/11) στη χώρας του εκτίμησε πως η ΕΕ θα υποχρεώσει τη Βουλγαρία να κάνει υποχωρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου