Τρίτη 22 Μαρτίου 2022

Βουλή -Πολυνομοσχέδιο: Παράταση για την τροποποίηση των καταστατικών των αγροτικών συνεταιρισμών

Παράταση ενός έτους δίνει το πολυνομοσχέδιο στην προθεσμία που είχαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να προχωρήσουν στην τροποποίηση των καταστατικών τους.

Τη δυνατότητα αυτή στους συνεταιρισμούς δίνει διάταξη που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Δίνουμε παράταση στην προθεσμία που είχαν οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να τροποποιήσουν τα καταστατικά τους, κατά ένα έτος. Δηλαδή έως 11 Μαρτίου 2023. Η παράταση κρίνεται αναγκαία, δεδομένων των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν λόγω της Covid-19», εξήγησε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.

Επί του θέματος συνέχισε: «Η πανδημία δεν επέτρεψε την ασφαλή διεξαγωγή των συνεδριάσεων, των γενικών συνελεύσεων, των αγροτικών συνεταιρισμών, την τελευταία 2ετία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μην έχουν προχωρήσει σε τροποποίηση του καταστατικού τους, εντός της προθεσμίας που όριζε ο νόμος 4673/2020. Έτσι κινδυνεύουν με διαγραφή από το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών».

Ακόμη, ο κ. Στύλιος πρόσθεσε ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα επιτρέψει τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας των αγροτικών συνεταιρισμών και επομένως και την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας και της αγροτικής ανάπτυξης.


Σκρέκας: Κίνητρα για να επιστρέψει ο κόσμος σε ορεινές περιοχές -Τέλος στους «δασωθέντες αγρούς»

Νωρίτερα, κατά τη δική του τοποθέτηση από το βήμα της Βουλής, ο Κώστας Σκρέκας επισήμανε ότι «επιλύουμε το χρόνιο ζήτημα αμφισβήτησης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δασωθέντων αγρών από το Δημόσιο».

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «πρόκειται για αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις που δασώθηκαν, λόγω εγκατάλειψής τους, σε δύσκολες συνθήκες, ιδίως κατά τη διάρκεια του πολέμου, και απώλεσαν τον αρχικό αγροτικό τους χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να δασωθούν».


«Με τον τρόπο αυτό παρέχονται κίνητρα για την επιστροφή του πληθυσμού στις ορεινές ή ημιορεινές περιοχές. Η επιστροφή του πληθυσμού και ο καθαρισμός αυτών των αγρών, θα συμβάλλει και στην προστασία των δασών από πυρκαγιές και άλλες καταστροφές», επισήμανε ακόμη ο κ. Σκρέκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου