Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανακοινώνει ο Μπάιντεν

Ραγδαίες αναμένονται οι εξελίξεις σήμερα, Τρίτη (8/3), καθώς φαίνεται πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις για ενεργοποίηση εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άνθρακα, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης κοινών ομολόγων σε μαζική κλίμακα για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εισβολή του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπάιντεν πρόκειται να προχωρήσει με μέτρα κατά των ρωσικών ορυκτών καυσίμων χωρίς τους ευρωπαίους συμμάχους του, οι οποίοι εξαρτώνται περισσότερο από τη ρωσική ενέργεια από ό,τι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια του αμερικανού προέδρου.

«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τέτοιο σοκ»


Οι ανακοινώσεις αυτές αναμένεται να εκτοξεύσουν ακόμα πιο ψηλά τις τιμές στο πετρέλαιο.

«Ο κόσμος είναι απροετοίμαστος για τέτοιο σοκ», σχολίασε ο Ιθαν Χάρις, οικονομολόγος της Bank of America, σχολιάζοντας την προοπτική να απαγορεύσουν οι ΗΠΑ, ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των Ευρωπαίων τις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

Ο Λευκός Οίκος πιθανόν να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και εργάζεται στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους για το θέμα αυτό, δήλωσε και ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού κόμματος Κρις Κουνς.


Η ανακοίνωση ίσως γίνει σήμερα ή αύριο, δήλωσε ο Κουνς σε συνέντευξή του στο CNN. Πάντως, όπως αναφέρει ο Λευκός Οίκος, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα κάνει ανακοινώσεις για τη Ρωσία στις 17:45 σήμερα.

Τα ευρωπαϊκά έθνη είναι διχασμένα ως προς το αν θα σταματήσουν τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία, με τη Γερμανία να ανησυχεί ιδιαίτερα για τις οικονομικές επιπτώσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τα σχέδιά της για τον τερματισμό της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια αργότερα, σήμερα.
Στα ύψη οι τιμές στο πετρέλαιο

Σε υψηλά επίπεδα διατηρούνται και σήμερα το πρωί οι τιμές πετρελαίου, «φλερτάροντας» να καταγράψουν υψηλό 14 ετών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συζητούν το ενδεχόμενο απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου με την Ρωσία, δια στόματος του αντιπροέδρου της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, να «βλέπει» εκτόξευση της τιμής στα 300 δολάρια το βαρέλι σε μια τέτοια περίπτωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου