Τρίτη 8 Μαρτίου 2022

ΕΕ: Προς έκδοση κοινού ομολόγου για τη χρηματοδότηση ενέργειας και άμυνας

Σε έκδοση ευρωομολόγου για να χρηματοδοτηθούν δαπάνες σε ενέργεια και άμυνα, θα προχωρήσει η ΕΕ σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Θα είναι η δεύτερη έκδοση κοινού ομολόγου των 27 της ΕΕ μετά την έκδοση κοινών ομολόγων που συνέβαλαν στο πακέτο 1,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η πρόταση για την έκδοση κοινού ομολόγου, μπορεί να παρουσιαστεί στη Σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών - μελών, στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες στη Γαλλία. Αναφέρει ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε επεξεργάζονται τις λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει πώληση κοινών ομολόγων καθώς και τα ποσά που θα μπορούσαν να αντληθούν με αυτό τον τρόπο. που θα λειτουργούσε η διαδικασία πώλησης χρέους και για το πόσα κεφάλαια προτίθεται να αντλήσει η Ε.Ε.


Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει ομόλογα και στη συνέχεια να διοχετεύσει τα κέρδη στα κράτη-μέλη με τη μορφή φθηνών δανείων για χρηματοδότηση των δαπανών στην ενέργεια και την άμυνα. Το ευρωομόλγο συνδέεται με το σχέδιο απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο.

Μία επιλογή είναι το σχέδιο αυτό να δομηθεί με βάση το πρόγραμμα SURE, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη χρηματοδότηση πρωτοβουλιών υποστήριξης της απασχόλησης στον απόηχο της πανδημίας, αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο αρνήθηκε να σχολιάσει εκρπόσωπος της Κομισιόν.


Πάντως ο επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι, είπε τη Δευτέρα το βράδυ: «Πρέπει να βρούμε νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα νέα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η κρίση».

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης, η διαφορά (spread) των αποδόσεων του 10ετούς ιταλικού και γερμανικού ομολόγου μειώθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στις 151 μονάδες βάσης, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της ΕΕ αυξήθηκαν με την προοπτική αύξησης της προσφοράς.

Γενικά τα επιτόκια (αποδόσεις) των ευρωπαϊκών ομολόγων υποχωρούν εδώ και μέρες, ωστόσο το ευρώ έχει υποχωρήσει από την αρχή του Φεβρουαρίου από τα 1,14 δολάρια κάτω από τα 1,10 δολάρια. Μετά το δημοσίευμα όμως και το ευρώ αντέδρασε ανοδικά σημειώνοντας άνοδο 0,6% στα 1,0920 δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου