Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Σερβία: Επανεκλογή Βούτσιτς στην Προεδρία από τον πρώτο γύρο

Από τον πρώτο γύρο «καθάρισε» τις Προεδρικές εκλογές ο νυν Πρόεδρος της Σερβίας Αλεκσάνταρ Βούτσιτς με ποσοστό 58,5% στο 85% των καταμετρημένων ψήφων, αφήνοντας πίσω του τον υποψήφιο του συνασπισμού «Ενωμένη Σερβία» Ζντράβκο Πόνος με 18%.


Στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα που ηγείται ο Βούτσιτς, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα λαμβάνει σχεδόν το 44% των ψήφων, καταλαμβάνοντας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 124-125 έδρες από τις 250 της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης. Η συμμαχία «Ενωμένοι για τη νίκη της Σερβίας» με ηγέτη την Μαρίνικα Τέπιτς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λαμβάνει το 13,6%, ενώ ο Ίβιτσα Ντάτσιτς, εταίρος στις κυβερνήσεις Βούτσιτς από το 2012, λαμβάνει το 11,4%. Συνολικά στην Εθνοσυνέλευση εισέρχονται 13 κόμματα, μαζί με τα μειονοτικά.

Λογικά το κόμμα του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς δεν θα έχει πρόβλημα να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας όπως συμβαίνει από το 2012. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2020, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν μποϊκοτάρει τις εκλογές, έχοντας ως αποτέλεσμα το Προοδευτικό Κόμμα του Βούτσιτς να πάρει τις 198 από τις 250 έδρες.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά την εκλογική νίκη από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, είπε: «Θέλω πρώτα να δώσω συγχαρητήρια σε όλους. Αυτό που είναι σημαντικό για τη χώρα είναι ότι ο αντίκτυπος της ουκρανικής κρίσης ήταν τεράστιος στα εκλογικά αποτελέσματα, ότι η Σερβία κινήθηκε δραματικά προς τα δεξιά. Αυτό θα το λάβουμε υπόψη κατά τον σχηματισμό της κυβέρνησης. Σας το λέω γιατί η Σερβία θα πρέπει να αποφασίσει πώς θα το κάνει στο μέλλον και πριν αποχωρήσω από επικεφαλής του κόμματος που ηγούμαι, δεν έχω αυταπάτες και θα μιλήσω με όλους τους πολιτικούς παράγοντες γιατί μας περιμένουν δύσκολες στιγμές».

«Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα την επόμενη περίοδο, έμαθα ότι και οι πράξεις αλλά και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά» σημείωσε επίσης.


Πρόσθεσε ότι ήταν περήφανος για το γεγονός ότι με την υποστήριξη των ανθρώπων του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) κατάφερε να κάνει αυτό που κανένας άλλος στη Σερβία δεν είχε κάνει.

«Αυτό σημαίνει ότι έλαβα σημαντικά μεγαλύτερη υποστήριξη στη δεύτερη θητεία. Κέρδισα 2.245.000 ανθρώπους στις προεδρικές εκλογές. Στον πρώτο γύρο, όχι στον δεύτερο γύρο» είπε ο Βούτσιτς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι το SNS θα καταφέρει να κρατήσει την πρύμνη και την πλώρη του πλοίου, χωρίς να παρεκκλίνει προς τα δεξιά, γιατί αυτό φέρνει τα δικά του προβλήματα. Θα έχουμε μια πολύ σταθερή και πολύ δυνατή Κυβέρνηση, θα ξέρουμε σε μισή ώρα αν θα είμαστε μόνοι. Έχουμε τις πιο στενές σχέσεις με την Ένωση Ούγγρων της Βοϊβοντίνας» πρόσθεσε ο Σέρβος Πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου