Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Ο Αλέξης Τσίπρας δίνει σύνθημα για πολιτική αλλαγή στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Με τα ρολόγια της Κουμουνδούρου να μετρούν αντίστροφα για την ερχόμενη Πέμπτη, ημέρα έναρξης του 3ου Συνεδρίου, το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εργάζεται σε πυρετώδεις ρυθμούς.Ο κεντρικός και πρωταρχικός στόχος του Συνεδρίου περιγράφεται ξεκάθαρα στο σύνθημα το οποίο επελέγη: «ΝΈΑ ΑΡΧΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ - Ισχυρή Αριστερά, Προοδευτική Κυβέρνηση, Δίκαιη Κοινωνία».

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή αποκτά κάθε μέρα που περνά και μεγαλύτερη κοινωνική γείωση, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει ως αιχμή του δόρατος την σοβούσα κρίση ακρίβειας και τα αλλεπάλληλα ηλεκτροσόκ από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Για αυτό το λόγο και το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στόχο θα έχει να αποτελέσει την αρχή του τέλους για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, «μέσα από ένα κόμμα ισχυρό, σύγχρονο, συμμετοχικό, μαζικό, δημοκρατικό».
Θετικό μομέντουμ

Μπορεί το Συνέδριο να έρχεται με δύο χρόνια καθυστέρησης και αναβολών λόγω της πανδημίας, ωστόσο το μομέντουμ διεξαγωγής του κρίνεται έως και ιδανικό, λόγω της συγκυρίας που διαμορφώνεται.

Στο διεθνές επίπεδο οι επάλληλες κρίσεις ασφάλειας, πανδημίας και ενέργειας των τελευταίων τριών ετών, σύμφωνα με την ανάλυση της Κουμουνδούρου, επιβεβαιώνουν την πλήρη χρεωκοπία του κυρίαρχου δόγματος του νεοφιλελευθερισμού, της παντοκρατορίας των αγορών και δικαιώνουν τις παραδοσιακές αξίες της Αριστεράς για ισχυρό κράτος και κοινωνικές πολιτικές με επίκεντρο τα συμφέροντα των πολλών.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό επίπεδο, με θρυαλλίδα εξελίξεων την απροθυμία και αδυναμία αντιμετώπισης της ακραίας ακρίβειας που συρρικνώνει δραματικά τα εισοδήματα των πολιτών, βρίσκεται υπό αναντίστρεπτη φθορά, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες μετρήσεις που έχουν πάρει στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου. Η ραγδαία φθορά του κυβερνόντος κόμματος συμπτίπτει χρονικά με την σταθερά ανοδική τάση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που επιβεβαιώνεται από όλες τις δημοσκοπήσεις, ενώ στα αξιοσημείωτα επισημαίνεται και η αποκλιμάκωση που βλέπει διαρκώς τον τελευταίο μήνα το Κίνημα Αλλαγής στα ποσοστά του.


Με λίγα λόγια, ο κ. Τσίπρας αναμένεται πέρα από την υπογράμμιση της αποτυχίας Μητσοτάκη, να ταυτίσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό με την ιδεολογία που χρεωκοπεί παγκοσμίως: Αυτή της νεοφιλελεύθερης αντίληψης πως οι αγορές πρέπει να είναι ασύδοτες γιατί αυτορρυθμίζονται. «Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με διπλή στρατηγική ήττα: Τόσο ιδεολογική όσο και πολιτική» σημειώνει αξιωματούχος της Κουμουνδούρου.

Στην εναρκτήρια ομιλία με την οποία ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει την αυλαία του Συνεδρίου, αναμένεται να δώσει έντονο ιδεολογικό υπόβαθρο στις διαχωριστικές γραμμές, όπως διαμορφώνονται από τις επάλληλες κρίσεις που απέτυχε να διαχειριστεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ έμφαση θα δώσει και στις εμβληματικές προγραμματικές δεσμεύσεις που θα υλοποιήσει μία προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών με απλή αναλογική.

«Για να συντελεστεί η πολιτική αλλαγή και να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με κοινωνικές προτεραιότητες, μοναδική ικανή και αναγκαία συνθήκη είναι η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην κάλπη της απλής αναλογικής» σημειώνουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν αφήνοντας αιχμές προς τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης πως «αυτό είναι το πολιτικό γεγονός που θα καθορίσει την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων της σημερινής δημοκρατικής αντιπολίτευσης και θα θέσει αμείλικτα διλήμματα σε όλους, η ζωή θα αναγκάσει όλες τις δυνάμεις να τοποθετηθούν πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου